Ποδόσφαιρο: Τα ίδια και τα ίδια… Ροκανίζουν ξανά τα ροκανίδια…

Μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Α» και της iapopsi.gr ότι η ολιστική δεν πρόκειται να περάσει από τη γενική συνέλευση, διάφορα ΜΜΕ άρχισαν το μπούρου-μπούρου στον Αυγενάκη, ότι κάτι πρέπει να κάνει. Να νομοθετήσει. Να περάσει από τη Βουλή η ολιστική.

Κι όταν το έμαθαν αυτό οι FIFAτζήδες και UEFAτζήδες, έστειλαν μήνυμα στον Υφυπουργό να αποφύγει τη θεσμοθέτηση μέσω Βουλής διατάξεων που δεν περιλαμβάνονται στο Καταστατικό τους, γιατί πρώτα θα έρθει το GRexit και μετά θα βγει το ΦΕΚ… Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά και για τα ηλικιακά όρια και τον περιορισμό στις θητείες του είπαν να βρει τρόπο να ξεπετάξει τα σχετικά άρθρα.

Διεμήνυσαν στον Αυγενάκη ότι καλό είναι να προστατευτεί το συνυποσχετικό μνημόνιο, για να μην εκτεθούν ο πρωθυπουργός και ο Γεραπετρίτης που υπέγραψαν με τους Τσέφεριν και Κλαρκ, αλλά να μην πάει και κόντρα στο καταστατικό τους.

Άλλωστε, όπως ανέφεραν η «Α» και η iapopsi.gr, στο συνυποσχετικό υπάρχει ρητή διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα σεβαστεί το καταστατικό τους.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκε στον αέρα, αφού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε τους βουλευτές για την Ολιστική μελέτη των 126 σελίδων, με τη βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, του οποίου, ως γνωστόν, οι κυριότερες διατάξεις που έδιναν το πάνω χέρι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, απερρίφθησαν από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Η «Α» και η iapopsi.gr το είχαν γράψει καθαρά και ξάστερα, ότι οι βλαχοπρόεδροι ήταν δύσκολο να έχουν αυτοκτονικά συμπτώματα για να το δεχτούν. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συνυποσχετικού, τον Φεβρουάριο του 2020, κάναμε λόγο για γκάφα ολκής της κυβέρνησης, αφού στο μνημόνιο αναφερόταν ξεκάθαρα η άνευ όρων αποδοχή του καταστατικού των FIFA/UEFA, και μάλιστα με υπογραφή του πρωθυπουργού.

Με δεδομένο ότι η σταλθείσα ολιστική μελέτη αποτελούσε συρραφή προτάσεων πολλές εκ των οποίων δεν εμπεριέχονται καν στο καταστατικό των FIFA/UEFA, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ξένους αξιωματούχους ουσιαστικά απετέλεσε γεγονός μόνο μεγάλων λόγων και πολλών φωτογραφιών…

Τώρα, όσον αφορά στην εκπροσώπηση των διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή, αναφέρεται στην ολιστική; Όχι βέβαια. Ποιος το ζήτησε να συμμετέχουν; Ο Λούκας Νίκολα και ο Ζόραν Λάκοβιτς.

Ερώτηση: Ο πρόεδρος της UEFA, Τσέφεριν, είναι Σλοβένος. Στην ομοσπονδία της πατρίδας του, υπάρχει εκπροσώπηση των διαιτητών; Απάντηση: Όχι βέβαια.

Καταλήγουμε: Η Ελλάδα είναι καλή για μπάνια, για γλέντι, για αραλίκι, αλλά για πειραματόζωο σε αθλητικά θέματα, κομμάτι δύσκολο…

Οι «τριβές» ΕΠΟ-UEFA-Κυβέρνησης

Η Γ.Σ. της ΕΠΟ, για τροποποίηση του Καταστατικού στις 19 Ιουλίου, έχει μεγάλη σημασία. Όχι όμως για την πρόοδο και ανάσυρση από το τέλμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που σήμερα σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, αλλά εκπροσώπησης στην Ευρώπη κατρακυλάει συνεχώς.

Σημασία έχει μόνο ως προς το οικονομικό σκέλος, αφού η UEFA έχει σφραγίσει τις κάνουλες ροής των κονδυλίων που πρέπει να δοθούν στην ΕΠΟ, ελπίζοντας ότι έτσι θα πετύχει την έγκριση κάποιων διατάξεων που «για τα μάτια του κόσμου» θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι η συνάντηση Τσέφεριν-Κλαρκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο και τον επιτελικό Γεραπετρίτη δεν πήγε στα βράχια…

Αλλά κι αν καταφέρει να υιοθετηθούν κάποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις, πάλι θα έχουμε «μαντρωμένους» τους βλαχοπροέδρους στις εκλογικές διαδικασίες της ΕΠΟ, πάλι οι διαιτητές θα ορίζονται από τις Ενώσεις, αφού οι διάφοροι Περέιρα, Κλάτενμπεργκ και ΣΙΑ κάποτε θα στερέψουν, πάλι θα στήνονται παιγνίδια αφού η σύμβαση ΜακΚόλιν στην Ελλάδα κατέληξε σε σύμβαση του κ@λου…

Τα σημεία τριβής

Τα σημεία της –υποτιθέμενης– τριβής μεταξύ ΕΠΟ και UEFA είναι περίπου τα εξής: Η UEFA θέλει στη Γ.Σ. της ΕΠΟ η Super League2 να έχει 6 εκπροσώπους, και οι ενώσεις προπονητών, ποδοσφαίρου γυναικών και ποδοσφαιριστών από δύο εκπροσώπους, και η Ένωση Διαιτητών έναν.

Θέλουν μάλιστα να συσταθεί Ένωση εν ενεργεία διαιτητών, κάτι που αποκλείεται, αφού η διάταξη αυτή θα ήταν αντίθετη με τον νόμο 4726/2020 αλλά και με το Καταστατικό της ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ συμφωνεί να εκλέγεται και μία γυναίκα στο ΔΣ, αλλά από την επόμενη εκλογική διαδικασία, το 2025.

 

Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου

Η διαφωνία μεταξύ ΕΠΟ και UEFA θα μπορούσε να προσδιοριστεί ουσιαστικά σε ένα μόνο σημείο: στις προκηρύξεις και τις αναδιαρθρώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δηλαδή η Super League1 & Super League2 θέλουν να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις προκηρύξεις και στις ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις. Η ΕΠΟ διαφωνεί. Και οι δύο φορείς, δηλαδή ΕΠΟ και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλίμονο εάν οι μεγαλοπρόεδροι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έχοντας την πλειοψηφία στη Super League1, θα καθορίζουν ποια από τις φίλα προσκείμενες σε αυτούς ΠΑΕ θα υποβιβαστούν ή θα παραμείνουν. Και αντίστοιχα, στη Super League2 να αποφασίζουν για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν ή που θα προβιβαστούν.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν το 2000, επί προεδρίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο του Βίκτωρα Μητρόπουλου, και κατόπιν συμβουλών της Deloitte που εδρεύει στο Μάντσεστερ, οι ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής από 16 έγιναν 14, μετά από δύο χρόνια, με σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ (επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση) και ΕΠΑΕ, έγιναν αρχικά 16 και τον τρίτο χρόνο 18… Τόσο καλά…  

Βεβαίως, και στην ΕΠΟ δεν είναι δυνατόν να ζήσουν με καταστάσεις όπως το 2020, που ο κ. Γεραπετρίτης μάζεψε τις ομάδες της Γ’  Εθνικής και τις διαβεβαίωσε ότι η Ομοσπονδία θα ανεβάσει 8 ομάδες στην τότε Football League…

Συμπερασματικά, υπάρχει μπέρδεμα στις εκατέρωθεν απόψεις, αφού και οι δύο πλευρές έχουν κατά το παρελθόν λερωμένη τη  φωλιά τους…

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του εκτελεστικού γραμματέα (CEO), η αφαίρεση των ήδη υπαρχουσών αρμοδιοτήτων και η μεταφορά τους στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει μάλλον κωμικό χαρακτήρα. Αν καταλάβαμε καλά, για να αλλάξει θέση ένας υπάλληλος, ή για να αλληλογραφήσει η Ομοσπονδία με κάποιον φορέα εντός κι εκτός Ελλάδος, θα πρέπει να συνέρχεται η Εκτελεστική και να αποφασίζει(!!!).

Βεβαίως, μπορεί να υιοθετηθεί μια διάταξη που για θέματα προσλήψεων ή απολύσεων και για δαπάνες σημαντικού ύψους, η τελική έγκριση να γίνεται από το ΔΣ. Αλλά, για να προμηθευτεί η ΕΠΟ καφέδες και αναψυκτικά, θα πρέπει να απασχολείται η Εκτελεστική Επιτροπή – μάλλον η άποψη αυτή είναι καλό υλικό για το Δελφινάριο του Σεφερλή…

Σε κάθε περίπτωση, αφού η Ολιστική δεν λύνει τα προβλήματα, όπως:

# η πάταξη της βίας,

# η βελτίωση των αγωνιστικών συνθηκών στα γήπεδα,

# η αποφυγή των περιστατικών με τα στημένα παιγνίδια,

# η εξάλειψη των «θυγατρικών» και της έμμεσης πολυϊδιοκτησίας,

# η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Ομοσπονδίας, ώστε να μην είναι δυνατή η εκλογική χειραγώγηση,

κάθε σκέψη για αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας θα παραμείνει «ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό» για να χρησιμοποιήσουμε τον στίχο της μεγάλης Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα