Ποια επαγγέλματα θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά- Σήμερα οι διευκρινήσεις για τον εμβολιασμό των 15-17

Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός

Μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που περιλαμβάνονται και στο πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, με χρόνια νοσήματα, με ηλικιωμένους, με ΑΜΕΑ και σε δεύτερη φάση για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας», διευκρίνισε.

«Προφανώς θα υπάρχει και ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός», είπε και τόνισε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μαζί με το χρονοδιάγραμμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει υποχρεώτικοτητα και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής διαλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες και για να πάμε σε μία νέα συζήτηση θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο αίτημα.

«Εντείνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες -και βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Όπως είπε, τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουνίου κινούμασταν με ρυθμούς περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα. «Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων φτάσαμε σε 30.000 ημερησίως και μετά ξεπεράσαμε τις 45.000. Υπηρχε διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερήσιων ραντεβού. 4 στα 10 ραντεβού είναι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 29 ετών, είμαστε πάνω 30% σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση, ενώ στις ηλικίες άνω των 60, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%.

Παράλληλα, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς κάτω των 18 ετών, παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των παιδιών, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα