Ποια παγίδα κρύβει το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στη Βουλή  βρίσκεται  το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Το  εν λόγω νομοσχέδιο, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για  250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, μειώνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

Οι αγρότες επίσης θα πληρώνουν εισφορές  στο 12% από 18% που θα ίσχυε από την  1η Ιανουαρίου 2019.

Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Παρόλο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δώσει μια ανάσα στους «ταλαιπωρημένους» ελεύθερους επαγγελματίες προς το παρόν ,στο μέλλον σίγουρα θα τους δυσαρεστήσει .  Αυτό γιατί όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ μικρότερες συντάξεις .Η μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών που προβλέπει  το νομοσχέδιο συνεπάγεται αυτόματα και μειώσεις στην ανταποδοτική σύνταξη .Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή που θα πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές ,στο τέλος  θα έχουν και τις  χαμηλότερες συντάξεις.

Παρόλα αυτά ,το  νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους με μια αίτησή τους στον ΕΦΚΑ να καταβάλλουν υψηλότερο ασφάλιστρο  εάν το επιθυμούν και να   «κτίσουν» προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη.

 

Διαβάστε επίσης