Ποιες κυρώσεις προτείνει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί για την Αγία Σοφία με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.

Η Αθήνα, παίζει το χαρτί των κυρώσεων, έχοντας ως στόχο μια ισχυρή απάντηση η οποία θα στείλει μήνυμα στον Ερντογάν ότι οι προκλήσεις έχουν και συνέπειες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το Βερολίνο φαίνεται να νίπτει τας χείρας του επιχειρώντας να αποπολιτικοποιήσει το ζήτημα και να το μεταφέρει… στη σφαίρα του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Κυρώσεις επί τάπητος

Τις τελευταίες ημέρες φούντωσε εκ νέου η συζήτηση περί επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όχι για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά συνολικά για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα μέτωπα.

Η προαναγγελία γεωτρήσεων σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των κυρώσεων μετ´ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την πανδημία στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Ιουλίου.

Ήδη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ θα συνεχίσει τον γύρο τηλεφωνικών επαφών με άλλους ηγέτες.

Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας έγινε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, τόνισε πως «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της. Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Τι θα μπορούσαν όμως να περιλαμβάνουν οι εν λόγω κυρώσεις; Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι «τομεακά μέτρα.

Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα».

Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι κανένας από τους εκπροσώπους των άλλων 20 χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα δεν υπερασπίστηκε ανοικτά τις πολιτικές της Τουρκίας και την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, όμως κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης με την Άγκυρα προτού οι Βρυξέλλες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία, αναφέρουν πληροφορίες, κατέθεσε το αίτημα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται εναντίον της Τουρκίας συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτροχιαστούν και διολισθήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα