
Ποινικό αδίκημα η έπαρση της ελληνικής σημαίας;
Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να σταθεί η είδηση ότι ένας αξιωματούχος της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σύρεται στα δικαστήρια από το ίδιο του το κράτος επειδή τοποθέτησε την γαλανόλευκη στον περιβάλλοντα χώρο ενός ιστορικού εθνικού τοπόσημου
Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να σταθεί η είδηση ότι ένας αξιωματούχος της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σύρθηκε στα δικαστήρια από το ίδιο του το κράτος επειδή τοποθέτησε την γαλανόλευκη στον περιβάλλοντα χώρο ενός ιστορικού εθνικού τοπόσημου.
Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για φάρσα αλλά για την πικρή πραγματικότητα που λέει ότι χθες Παρασκευή 11 Απριλίου ήταν να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου (σ.σ. η δίκη του αναβλήθηκε για τις 26 Φεβρουαρίου 2026) ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης.
Ποιο είναι το «έγκλημα» που τον βαραίνει; Ότι τον Οκτώβριο του 2023 μπροστά από το Βουλευτήριο των Σουλιωτών τοποθέτησε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας μία μεγάλων διαστάσεων ελληνική σημαία, σε έναν δωδεκάμετρο ιστό που πακτώθηκε για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Το θέμα ανέδειξε ο τοπικός ενημερωτικός ιστότοπος epiruspost.gr και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των συναδέλφων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αιτιολογεί την πράξη του λέγοντας ότι η σημαία τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο ως απότιση τιμής στους αγώνες και τη θυσία των Σουλιωτών για να κρατήσουν τον τόπο τους ελεύθερο.
Το πώς αυτή η πράξη του Θωμά Πιτούλη θεωρήθηκε ποινικό αδίκημα το ξέρει μόνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας η οποία υπέβαλλε μήνυση εναντίον του αντιπεριφερειάρχη με το αιτιολογικό ότι ο ιστός τοποθετήθηκε χωρίς την άδειά της, ζητώντας ταυτόχρονα και την απομάκρυνσή του.
Σύμφωνα, πάντα, με το epiruspost.gr ο Θ. Πιτούλης δεν… συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις αναφέροντας μάλιστα μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του πως «όταν θα κατέβει η ελληνική σημαία από την Ακρόπολη, τότε θα κατέβει και από το Σούλι».
Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι αν θα συμμορφωθεί ή όχι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αλλά πώς είναι δυνατόν η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να πήρε μια τέτοια σκανδαλώδη και εν πολλοίς αντεθνική απόφαση. Ακόμη κι αν η απόφαση στηρίχθηκε σε κάποια γραφειοκρατική αρτηριοσκληρωτική κανονιστική διάταξη όφειλε η υπερκείμενη αρχή που είναι το υπουργείο Πολιτισμού να αποτρέψει το άγος, διότι περί άγους πρόκειται όταν κυνηγιέται ένας δημόσιος λειτουργός που ύψωσε την ελληνική σημαία στο Σούλι.
Στο κάτω-κάτω όπως η Λίνα Μενδώνη πήγε τις προάλλες στο Άργος και μπροστά στις κάμερες επέπληξε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, επειδή ένας οικίσκος που περιλαμβάνεται στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της αργολικής πρωτεύουσας ήταν παντελώς ασυντήρητος και εγκαταλελειμμένος, ας ανηφορίσει και στην Ηγουμενίτσα (σ.σ. εκεί είναι η έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας) για να ξεμπροστιάσει τους υφιστάμενους της.
Εκτός πια αν πρέπει να έχει ποινικοποιηθεί η έπαρση της σημαίας για να μην κακοκαρδίζεται η Άγκυρα και ταράσσονται τα (δήθεν) «ήρεμα νερά» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.