Ποιο νησί κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του μετά από 164 χρόνια

Ένα νησάκι 270 κατοίκων κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του μετά από 164 χρόνια αποικιοκρατίας. Για το μέλλον της Νέας Καληδονίας, μία γαλλική υπερπόντια κτήση στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό,  καλούνται λοιπόν να αποφασίσουν στις 4 Νοεμβρίου οι κάτοικοι του νησιού. Παραμονή στη Γαλλία ή ανεξαρτησία, το κρίσιμο ερώτημα του δημοψηφίσματος.Έάν οι πολίτες πουν «ναι», θα γίνει αυτομάτως το νεότερο κράτος στον κόσμο

Ο εκπρόσωπος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, Ντανιέλ Γκοά, έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα βάλει ένα τέλος στην επί 164 χρόνια «μάχη» για την απελευθέρωση του τοπικού λαού.

«Εάν επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα, θα διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει την εδαφική μας ακεραιότητα» έσπευσε να προσθέσει.

Τόνισε δε, ότι θα καταθέσει άμεσα αίτημα ένταξης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος της χώρας από «Νέα Καληδονία» σε «Κανάκ Νέα Καληδονία».

Ο Γκοά δεν παρέλειψε επίσης, να εξαπολύσει επίθεση στη Γαλλία, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατική δύναμη», από την οποία «θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας».

Το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Παρισιού, το οποίο το περασμένο έτος άναψε το πράσινο «φως» στη διεξαγωγή του.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο δημοψήφισμα είχε πραγματοποιηθεί και το 1987, με τους κατοίκους του νησιού να τάσσονται υπέρ της παραμονής στη Γαλλία.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα