Ποιοι καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι θέλουν διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας

Πολλοί καλλιτέχνες που έχουν σχέση με το ΚΚΕ, όπως η Ελένη Γερασιμίδου και η Λίλα Καφαντάρη, υπογράφουν το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 εναντίον των απαγορεύσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Στάνκογλου, Διονύσης Τσακνής, Νατάσσα Μποφίλιου,

Πολλοί δημοσιογράφοι επίσης υπογράφουν το κείμενο:

Νίκος Αγγελίδης,
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου,
Αντώνης Αναστασόπουλος,
Κάτια Αντωνιάδη,
Αντώνης Γκιόκας,
Βάσω Δελημήτρου,
Σεμίνα Διγενή,
Πάνος Ζάχαρης,
Δημήτρης Καπετανόπουλος,
Γιάννης Καραλής,
Κώστας Κετσιετζής,
Αγλαΐα Κυρίτση,
Χρήστος Κωστόπουλος,
Μιχάλης Λεάνης,
Δημήτρης Μανιάτης,
Γιώργος Μηλιώνης,
Στέλιος Μπαμιατζής,
Δέσποινα Μπαρδάκου,
Ξένια Μπάρκα ,
Παναγιώτα Μπίτσικα,
Σωτήρης Μπολάκης,
Γιάννης Μύττης,
Νόρα Ράλλη,
Αντώνης Ρηγόπουλος,
Κατερίνα Ροββά,
Χρύσα Ρουμελιώτη,
Γιώργος Σκίντσας,
Βασίλης Σκουρής,
Κώστας Τσίλης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

“Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.
Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα