bpbg
bpbg

Ποιοι πετροβολούν τη «γαλάζια» αυτοδυναμία

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει στον Αλέξη Τσίπρα το… εκλογικό γάντι, οι επιτελείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν τις διεργασίες προσώπων πέριξ της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Διεργασίες με απώτερο στόχο τον σχηματισμό πολιτικών κινήσεων – κομματίδιων που μπορεί αυτόνομα να μην έχουν καμία τύχη για είσοδο στη Βουλή, αλλά με τις όποιες ψήφους πάρουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη «γαλάζια» παράταξη. Στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό –που βλέπει ότι η ρητορική της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια δεν πείθει κανέναν– και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πια ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, για αυτό ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησής του συνεχίζουν την τεχνητή επιλογή της πόλωσης και της λάσπης. Όσο κι αν πιστεύουν ότι τους εξυπηρετεί αυτή η ατζέντα, η λάσπη δεν συγκινεί πια κανέναν πολίτη», διαμηνύουν από την Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε και στο προηγούμενο φύλλο της η «Α», στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθόλου σίγουροι για τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής την επομένη των εθνικών εκλογών. Ναι μεν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης πολιτεύονται με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, η στάση τους όμως σε μία σειρά από ζητήματα δείχνει πως δεν απορρίπτουν το «φλερτ» που τους κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «ξορκίζουν» τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, παρ’ ότι ήταν αυτή που όχι μόνο κράτησε τη χώρα στην Ευρωζώνη, αλλά πέτυχε και σημαντικούς στόχους, π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του.

Παλιοί και νέοι «παίκτες»

Ο κατακερματισμός δυνάμεων που υπάρχει στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και αυτός που πάει να δημιουργηθεί από πολιτικά πρόσωπα που αυτοπροβάλλονται ως «καραμανλικοί», προκαλούν εύλογη ανησυχία. Ο λόγος για υπάρχοντες «παίκτες» όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τον ΛΑ.Ο.Σ., ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τη Νέα Δεξιά, ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση κ.ά., αλλά και νέους «παίκτες» που επιχειρούν να στήσουν το δικό τους «μαγαζί», όπως εσχάτως η Κατερίνα Παπακώστα, ο πάλαι ποτέ «λοχαγός» Σάββας Τσιτουρίδης και ο λαλίστατος Ευάγγελος Αντώναρος. Η ανησυχία που υπάρχει στη Ν.Δ. οφείλεται σε δύο λόγους: α) ότι στο σύνολό τους αυτοί οι σχηματισμοί μπορούν δυνητικά να συγκεντρώσουν έναν αριθμό ψηφοφόρων ικανό να κάνει ζημιά στην παράταξη, και β) ότι το τελευταίο που θέλει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης –την ώρα που πασχίζει να πείσει τους πολίτες για το πρόγραμμά του και να προσεταιριστεί ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες– είναι να τον «πετροβολούν» πάλαι ποτέ βουλευτές ή στελέχη της κεντροδεξιάς.

Ιδίως δε ο κ. Αντώναρος μοιάζει να πρωτοστατεί σε αυτό το «πετροβόλημα» εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις του. Όχι τόσο για το εάν θα κατέλθει στον πολιτικό στίβο, όσο για το τι εξυπηρετούν αυτές οι επιθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κοινωνικό πρόγραμμα της Ν.Δ. εάν κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο, ο πάλαι ποτέ εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή έσπευσε με μακροσκελές κείμενο να ψέξει τον πρόεδρο της «γαλάζιας» παράταξης ότι αδιαφορεί για τους συνταξιούχους. Μάλιστα, μιλώντας σε φιλοκυβερνητικό ρ/σ συμφώνησε ότι «μετά το 2012 η Ν.Δ. έχει κάνει ένα σοβαρό άνοιγμα στα άκρα», ρητορική ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή!

Ο ρόλος του Καραμανλή

Μπορεί από τη μία ο Ευάγγελος Αντώναρος να δηλώνει πως εκφράζει προσωπικές θέσεις και δεν εκπροσωπεί τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο για δύο λόγους πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν αυτές τις θέσεις ως απόψεις – ως ένα βαθμό – του πρώην πρωθυπουργού. Κι αυτό παρά την σαφέστατη τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή ότι «καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει τις απόψεις του ο Αντώναρος». Ο πρώτος λόγος είναι οι κατά καιρούς ατάκες του κ. Αντώναρου, όπως αυτή στο ίδιο φιλοκυβερνητικό ρ/σ ότι «ο Κώστας Καραμανλής, όπως τον ξέρω, έχει μία εύγλωττη σιωπή. Να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αν ο Κώστας Καραμανλής άνοιγε το στόμα του και μιλούσε. Δεν λέω τίποτε άλλο. Λέω ότι η σιωπή του έχει πολιτική βαρύτητα και επειδή είναι υπεύθυνος άνθρωπος ξέρει και τηρεί αυτήν την εύγλωττη σιωπή».

Ο δεύτερος –και σημαντικότερος– λόγος είναι αυτή η σιωπή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με μία δημόσια τοποθέτησή του θα μπορούσε να βάλει τέλος στα σενάρια που διακινούνται εδώ και 8 χρόνια. Οι διαρροές από την Παναγή Κυριακού ότι «οι δρόμοι των δύο ανδρών είναι πλέον χωριστοί» και ότι «η πόρτα του κ. Καραμανλή είναι πλέον κλειστή για τον κ. Αντώναρο» δεν αρκούν για να σβήσουν τη φωτιά που έχει ανάψει, πολλώ δε μάλλον σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο και την παράταξη.

Διαβάστε επίσης