Ποιοι ζητούν από τον Μητσοτάκη την αποπομπή της Δόμνας Μιχαηλίδου

Οι φερόμενες δηλώσεις της νέας υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας που ξεσήκωσαν σάλο

Οι πρόσφατες δηλώσεις της νέας υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνας Μιχαηλίδου, στις οποίες χαρακτηρίστηκαν   «ψυχικά νοσούντες» όσοι πήραν μέρος στην αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο σάλο, πρωτίστως στους ίδιους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

 

Μάλιστα οι τελευταίοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καλώντας τους ΄όχι μόνο να τοποθετηθούν, αλλά ζητώντας και την αποπομπή της από την κυβέρνηση.

Η οργίλη επιστολή των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Προς τους αξιότιμους κύριο Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Με όλο το σεβασμό ως προς το αξίωμα σας θα επιθυμούσαμε μια δημόσια τοποθέτησή σας για τα προσβλητικά σχόλια της υφυπουργού σας κυρίας Δόμνας Μαχαηλίδου εις βάρος των αγωνιστών/τριών  της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Οι στρατηγοί Μουστακλής Σπύρος, Δημήτριος Οπρόπουλος, Βαρδάνης Μιχάλης, Μήνης Τάσος, Πνευματικός Άγγελος, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως οι Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Θεοδωράκης, αγωνιστές που βασανίστηκαν άγρια από τους δήμιους της Χούντας, όπως οι  Παναγούλης  Αλέκος, Ρεκλείτης Χρήστος, Καλέργη Μαρία, αλλά και μερικές χιλιάδες ακόμη, ήταν “ψυχικά νοσούντες” (!)  όπως απαξιωτικά τους χαρακτηρίζει η εν λόγω κυρία; 

Κύριε πρωθυπουργέ, 

Γνωρίζετε ότι, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί που πάλεψαν για ιδανικά και αξίες που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, δεν θα υπήρχε σήμερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία για την οποία, παρά τις αδυναμίες της, όλοι σεμνυνόμαστε.

Επειδή αυτοί/ές οι αγωνιστές/τριες, όσοι/ες ζουν ακόμη συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια ιδανικά, αποτελούν τη ζωντανή ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων για Δημοκρατία, θα πρέπει οι νεότεροι, όπως η εν λόγω κυρία, τουλάχιστον να μην προσβάλουν εν γνώσει τους την ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε την απάντηση σας και σας προτείνουμε, σεβόμενος την αντιδικτατορική αντίσταση, όπως έχετε δηλώσει και στη Βουλή, να την αποπέμψετε. 

Με σεβασμό στο αξίωμα σας
οι αγωνιστές/τριες

Προς τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Κύριε Πρόεδρε 

Επειδή κάθε χρόνο στην επετειακή εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, προσκαλείτε τιμητικά και τους αγωνιστές/τριες της αντιδικτατορικής αντίστασης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν φέτος θα καλέσετε και τους υβριστές της αντιδικτατορικήςαντίστασης, όπως την κυρία Μιχαηλίδου Δόμνα.

Με τον προσήκοντα σεβασμό, οι αγωνιστές/τριες»

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ (ΦΕΡΟΜΕΝΕΣ) ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μία διαφορετικ΄η εκδοχή για όσα χρεώθηκαν στη νέα υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έδωσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Δοξιά΄δη τα όσα έχουν ειπωθεί για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν δικές του καταγεγραμμένες απόψεις στο βιβλίο του με τον τίτλο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι».

Όπως εξηγεί  ο συγγραφέας, η επίμαχη παράγραφος αναγνώστηκε από την Δ. Μιχαηλίδου στο πλαίσιο βιβλιοπαρουσίασης ο οποίο παρεμπιπτόντως συνυπογράφει εκτός του κ. Δοξιάδη και ο αείμνηστος συνταγματολόγος και αντιστασιακός Σταύρος Τσακυράκης.

«Τα λόγια της Δόμνας που αναπαράγονται τώρα από αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και σχολιαστές, εκτός περιεχομένου και με κακόβουλο τρόπο, ειπώθηκαν σε εκείνη ακριβώς την εκδήλωση. Μάλιστα, στο σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε μονταρισμένο για την επίθεση εναντίον της, φαινόμαστε συνεχώς πλάι της, ο Σταύρος Τσακυράκης και εγώ. Για μας ήρθε. Εμείς την καλέσαμε», λέει ο Απ. Δοξιάδης σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook και συνέχισε:

«Τα συγκεκριμένα λόγια της που κακόβουλα απομονώθηκαν, αποτελούν στην παρουσίαση σχόλιο σε δικό μου κείμενο μέσα στο βιβλίο (η μορφή του είναι διάλογος), τα οποία η Δόμνα σχολίασε ελεύθερα. Η δε αναφορά στην ψυχική νόσο είναι δική μου, όχι δική της. Σχολιάζοντας εκείνη κάτι που υπήρχε στο βιβλίο, δεν είχε κανένα λόγο να δώσει έκταση ή να αναπαράγει το σχόλιό μου επακριβώς -αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης: το βιβλίο, που υπήρχε και ήταν εκεί. Εμένα σχολίαζε μιλώντας. Mea verba. Δικά μου λόγια είπε, και βρήκε τον μπελά της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα