Ποιος είναι ο Σλοβάκος που θέλει να γίνει ο επόμενος «Γιούνκερ»

Την θέση του προέδρου της Κομισιόν “καλοβλέπει” o Σλοβάκος Επίτροπος Ενέργειας που ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ο επόμενος «Γιούνκερ» στις εκλογές που θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές του 2019.  Ο λόγος για τον Μάρος Σέφτσοβιτς, που υπόσχεται να καταβάλει προσπάθειες για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη της δυτικής Ευρώπης και του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού μπλοκ.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Σλοβάκος διπλωμάτης που είχε σπουδάσει στη Μόσχα και είναι σήμερα, στα 51 του χρόνια, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του κεντροαριστερού Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Συνειδητοποιώ ότι είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, προχωρώντας στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδοχή του Γιούνκερ το 2019.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε όλη την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ο υποψήφιος θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών του Ε.Κ., πριν αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019.

Το φάσμα των πιθανών υποψήφιων είναι υπερβολικά ευρύ και το αποτέλεσμα εντελώς απρόβλεπτο.

Ο Σέφτσοβιτς είπε πως εκφράστηκε υποστήριξη στην υποψηφιότητά του στη διάρκεια μιας συνόδου σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ιδίως της Τσεχίας, αλλά επίσης και της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αξιοποιήσω αυτή τη διαδικασία προκειμένου να στραφεί η προσοχή στην ανάγκη για μια ισχυρότερη πολιτική στο πεδίο της βιομηχανίας, η Ε.Ε. να πάρει πιο διεκδικητική θέση στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, και να υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στα νέα και τα παλιά κράτη μέλη» ανέφερε.

Οι δεξιές, εθνικιστικές κυβερνήσεις ειδικά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις για διάφορα ζητήματα με τις Βρυξέλλες, κυρίως για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Με τα κόμματα της κεντροαριστεράς να καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις, ο Σέφτσοβιτς θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν, ακόμα κι αν λάβει το χρίσμα του ΕΣΚ.

Πάντως είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος Smer, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει την υποστήριξη της Μπρατισλάβας.

Άλλοι δυνητικοί κεντροαριστεροί υποψήφιοι – ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, η Ιταλίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς – δεν έχουν τέτοιες εγγυήσεις, αφού στις χώρες τους την εξουσία ασκούν άλλα κόμματα.

Διεκδικητές της προεδρίας της Κομισιόν γενικά θεωρούνται μεταξύ διαφόρων άλλων ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και η Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, η Eπίτροπος Ανταγωνισμού από τη Δανία, φιλελεύθερη πολιτικός με κεντροαριστερές τάσεις, που πάντως επίσης δεν μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα