Ποιος είναι ο Σπλίτερ που κέρδισε Μπαρτζώκα και Αταμάν

Δικό του δημιούργημα η εκθαμβωτική Παρί

Ο Τιάγκο Σπλίτερ είναι ο προπονητής της σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Ο πρώην παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς και Μπασκόνια, μεταξύ άλλων, ανέβασε την Παρί στην κορυφή της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας, κάνοντας ένα θεαματικό ντεμπούτο στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Μετά από ραντεβού με 15 υποψήφιους τεχνικούς για τη θέση, η διοίκηση των Γάλλων κατέληξε στον Σπλίτερ, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2019 από τους Μπρούκλιν Νετς ως assistant coach, πριν μετακομίσει στο Χιούστον για να αναλάβει τη θέση του βοηθού προπονητή στους Ρόκετς.

Ο πρώην εμβληματικός παίκτης της Μπασκόνια (2003-2010), με πολυετή καριέρα και στο NBA με τις φανέλες των Σαν Αντόνιο Σπερς, Ατλάντα Χοκς και Φιλαντέλφια Σίξες διαδέχτηκε τον Τουόμας Ίσαλο στον πάγκο της γαλλικής ομάδας και κατάφερε να κάνει ντόρο στην Ευρωλίγκα.

Κέρδισε άλλωστε Μπαρτζώκα και Αταμάν….

Ο Βραζιλιάνος προπονητής, με εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και εμβληματική καριέρα, εμφανίστηκε στο La Pizarra de Quintana, μια εκπομπή στο Radio Marca, για να μιλήσει για το ξεκίνημα της σεζόν στην Παρί, το προπονητικό του στυλ και τους στόχους του για αυτό που υπόσχεται να γίνει. μια συναρπαστική σεζόν.

Αυτή η ειδυλλιακή και απροσδόκητη κατάσταση στην αρχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγχυση στις προσδοκίες ή ακόμα και σε αλλαγή νοοτροπίας, αλλά ο Σπλίτερ είναι αποφασισμένος να το αποτρέψει.

«Αυτό είναι πρόβλημα. Είναι αυτό που λέω στα αγόρια: πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι και να διατηρήσουμε αυτή την πείνα, αυτή την επιθυμία να παίξουμε, να μπούμε στο γήπεδο και να νικήσουμε τους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Σπλίτερ στο Radio Marca.

Το να προπονεί μια ομάδα όπως η Παρί, η περσινή πρωταθλήτρια του EuroCup και τώρα οι σημερινοί ηγέτες της EuroLeague, είναι ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για την προπονητική του καριέρα. Βγάζει το καλύτερο σε κάθε παίκτη και είναι πλήρως ενσωματωμένος στα αποδυτήρια. Το λιγότερο απαιτητικό περιβάλλον, που αφήνει περιθώρια για σφάλματα και την εύρεση της σωστής δυναμικής, αποδεικνύεται ευεργετικό.

«Ίσως δεν έχω τόση πίεση όσο η Μαδρίτη ή η Μπαρτσελόνα, που βρίσκονται υπό πολύ μεγαλύτερη πίεση για να παίξουν και να κερδίσουν. Ίσως δεν το έχω αυτό. Είναι επίσης μια ευκαιρία για μένα να δουλέψω, να φέρω τις ιδέες μου, να παίξω όπως θέλω, να κάνω τις αλλαγές που θέλω χωρίς να αντιμετωπίζω την πίεση των μέσων ενημέρωσης, την πίεση από τον σύλλογο, την ποδοσφαιρική ομάδα ή τους οπαδούς… και αυτό είναι λίγο διαφορετικό». εξήγησε.

Η EuroLeague είναι μια διαφορετική πρόκληση σε σύγκριση με την εμπειρία του στο ΝΒΑ. Ο Splitter ξέρει ότι μπορεί να εργαστεί με αυτοπεποίθηση και το Paris έχει μια ισχυρή δομή για να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Προφανώς, δεν έχουμε τους πόρους που έχει μια ομάδα του ΝΒΑ, αλλά κάποια πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουμε γενικό διευθυντή, έχουμε πρόεδρο. Νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τις δυνατότητές τους. Ίσως δεν εμπλέκονται πολύ στα παιχνίδια, κάτι που μου δίνει την ελευθερία να προπονώ την ομάδα», διευκρίνισε, συλλογιζόμενος τον ρόλο του στη λήψη αποφάσεων.

Πριν έρθει στη Γαλλία, πέρασε τέσσερα χρόνια ως μέλος του προπονητικού επιτελείου των Μπρούκλιν Νετς και τη σεζόν 2023/24 δίπλα στον Ιμέ Ουντόκα στον πάγκο των Χιούστον Ρόκετς. Ωστόσο, απορρόφησε επίσης γνώσεις ως παίκτης από μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά του μπάσκετ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει καθοδηγηθεί από θρυλικές προσωπικότητες όπως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και, πάνω απ ‘όλα, ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο Σπλίτερ είναι ξεκάθαρος ότι σφυρηλατεί τη δική του ταυτότητα και προσωπικό στυλ.

«Υπάρχουν πράγματα, αλλά σίγουρα δεν είμαι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ή ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Είμαι ο Τιάγκο. Έχω τον δικό μου τρόπο να είμαι, να προπονώ και να οδηγώ παιχνίδια… αλλά μαθαίνεις πολλά για τα κίνητρα, για το πώς να πιέζεις τους παίκτες. Αυτό που είδα ότι λειτούργησε και ήταν καλό ως παίκτης, το κράτησα για τον εαυτό μου και προσπαθώ να το χρησιμοποιήσω τώρα», κατέληξε ο Σπλίτερ στο Radio Marca.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα