«Ποιος φταίει; Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από το παρελθόν»
Η εισβολή του Αττίλα, επανεκδίδεται κομμένη και ραμμένη στα γειτονικά μέτρα και σταθμά με πρόλογο γραμμένο από τον ίδιο τον Ερντογάν. Θα παρουσιαστούν αποσπασματικά έγγραφα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και οτιδήποτε είναι ικανό να ρίξει το φταίξιμο στους Ελληνοκύπριους
Με αποσπασματική παρουσίαση εγγράφων, ντοκουμέντων και φωτογραφιών η τουρκική προεδρία, όπως γράφει η κυπριακή ιστοσελίδα Cyprus Times, επιχειρεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών.
Είναι το προσεκτικά επιλεγμένο υλικό που ξεχώρισε η τουρκική πλευρά για να δημοσιεύσει στο βιβλίο «Ποιος φταίει; Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από το παρελθόν». Ρητορικό -για την Άγκυρα- ερώτημα, αφού φορτώνει τις ευθύνες στους Ελληνοκύπριους.
Πρόκειται για την αναδημοσίευση ενός βιβλίου που είχε εκδώσει η τουρκική κυβέρνηση το 1974 στα γαλλικά. Η έκδοση των 93 σελίδων κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στα τουρκικά και τα αγγλικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα. Ωστόσο το βάρος της τουρκικής επιχειρηματολογίας δεν πέφτει στο 1974, αλλά στα γεγονότα της δεκαετίας του ‘60. Γεγονότα τα οποία παρουσιάζονται αποσπασματικά προσαρμοσμένα στο τουρκικό αφήγημα για σφαγές Τουρκοκυπρίων.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια προσπάθεια προώθησης της αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος από τη διεθνή κοινότητα. Δήθεν επειδή οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιραστούν το νησί και ότι οι Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν. Εντελώς παράλογα η τουρκική προεδρία αναφέρεται σε υποτιθέμενη σημερινή επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένωση με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για προπαγάνδα.
Μέσα από το υλικό που δημοσιεύεται, η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ότι η τουρκική εισβολή έγινε για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα εξαλείφονταν. Στις σελίδες του βιβλίου δημοσιεύονται σκληρές εικόνες, με πτώματα, μεταξύ των οποίων και κάποιες αμφιβόλου γνησιότητας και κάποιες από πραγματικά γεγονότα τα οποία παρουσιάζονται διαφορετικά. Όπως το «έγκλημα στη μπανιέρα», τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963. Παραλείποντας το γεγονός πως επρόκειτο για παιδοκτονία από γιατρό του τουρκικού στρατού.
Το στίγμα δίνει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο της έκδοσης. Ο Ερντογάν γράφει ότι «η τεκμηρίωση και η εξήγηση του ιστορικού υπόβαθρου που διαμορφώθηκε από διάφορες εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις, γεωπολιτικά συμφέροντα και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλη την ιστορία και η κατανόηση της κοινωνιολογικής υφής του νησιού είναι απαραίτητα για τη συμβολή στη λύση».
Αίσθηση προκαλεί η αλά καρτ αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρόεδρος θυμήθηκε την ύπαρξη τους για να αναφέρει ότι δεν προβλέπουν αγνόηση των Τουρκοκυπρίων. Και έχει δίκαιο καθώς ως οντότητα οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζονται, σε πλήρη αντίθεση με το ψευδοκράτος.