Ποιός θα έιναι ο τυχερός διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στα ηνία Βερολίνου-Ευρώπης ;

Όλα είναι ανοιχτά και όλα τα σενάρια πιθανά

Η πιο μακρά περίοδος πολιτικής κυριαρχίας στην Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της. Μετά από 16 χρόνια, οι Γερμανοί αρχίζουν να υποψιάζονται ότι οι λέξεις Μέρκελ και Καγκελαρία δεν είναι συνώνυμα.

Είναι φυσικό, λοιπόν, η επόμενη μέρα να συνδυάζεται περισσότερο με ερωτήματα και απορίες, παρά με τη συνέχεια και τη σταθερότητα που διασφάλιζε η εποχή της παντοδυναμίας της Μέρκελ και της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Γιατί επί 16 χρόνια στη Γερμανία οι εκλογές έμοιαζαν με ένα παιγνίδι που ψήφιζαν κάποια εκατομμύρια ψηφοφόροι και στο τέλος κέρδιζε η Μέρκελ.

Μόλις 30 μέρες πριν από τις κάλπες, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα κρίνεται ως ακραία επισφαλής. Ήδη οι διακυμάνσεις των εκλογικών συσχετισμών είναι τόσο έντονες που η πιο διορατική -και σίγουρη- εκτίμηση είναι ότι «όλα είναι ανοικτά».

Στις αρχές Μαΐου, μόλις δηλαδή πριν από 4 μήνες, οι Πράσινοι έδειχναν ικανοί να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Σύμφωνα με τα poll of the polls του EuropeElects, οι Πράσινοι ήταν πρώτοι με 25%. Ακολουθούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες με 24,3% και οι Σοσιαλδημοκράτες μετά βίας συγκέντρωναν το 15%.

Στις αρχές Ιουλίου καταγράφεται η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Οι Πράσινοι υποχωρούν στο 19%, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στα αζήτητα με 16% και οι Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ εκτινάσσονται στο 29%.

Λιγότερο από 2 μήνες μετά, στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις τα πάντα έχουν έρθει «πάνω-κάτω».

Με βάση τα poll of the polls στις 20 Αυγούστου, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς μοιράζονται την πρωτιά με τους Χριστιανοδημοκράτες. Με εκλογικά ποσοστά 22%-23%, αλλά με την εκλογική δυναμική αναμφισβήτητα στην πλευρά του Σολτς και της παρέας του. Οι Πράσινοι κινούνται στο 18%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Φιλελεύθεροι παραμένουν σταθεροί πάνω από 12%, οι ακροδεξιοί της AfD είναι λίγο κάτω από 11% και οι αριστεροί της De Linke παραμένουν καθηλωμένοι κοντά στο 7%.

Παρότι η εκλογική δυναμική ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, οι επόμενες 30 μέρες έως τις εκλογές είναι απρόβλεπτες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός και οι συμμαχίες των κομμάτων που θα αναζητηθούν στο Βερολίνο θα απαιτήσουν ισχυρή δόση φαντασίας και διάθεση ικανή για πολιτικές καινοτομίες.

Όλα τα προηγούμενα σενάρια λοιπόν είναι πιθανά και πάνω στο τραπέζι. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Για παράδειγμα, θα συνεχίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς να διευρύνουν την επιρροή τους, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη ίσως εκλογική έκπληξη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες; Θα καταφέρουν οι Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία τους προς ένα ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ;

Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αλλά χωρίς απαντήσεις. Σε πέντε Κυριακές, όταν κλείσουν οι κάλπες, θα γνωρίζουμε. Όσο, δε, για τον απόηχο των γερμανικών εκλογών στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που θεωρείται επίσης βέβαιο, οι απαντήσεις προσεχώς. Η μετα-Μέρκελ εποχή στη Γερμανία και την Ευρώπη αρχίζει με περισσότερες αμφιβολίες και λιγότερη σταθερότητα.

Πηγή: i-efimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα