Ποιος θα… εμποδίσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν;

Η επίδειξη δύναμης που κάνει η Ρωσία με τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, αλλά και τις εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου κρουζ από σκάφη του στόλου της Κασπίας Θάλασσας, έχει σημάνει καμπανάκια κινδύνου για τη διεθνή κοινότητα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μπορεί σε επίπεδο ρητορικής το Κρεμλίνο να επιμένει πως στόχος είναι οι τζιχαντιστές του ISIS, ωστόσο άπαντες ανησυχούν πως η επέμβαση της «αρκούδας» έχει να κάνει με την εκκαθάριση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων (σ.σ. που απολαμβάνουν τη διακριτική υποστήριξη της Δύσης αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής), προκειμένου ο Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. «Η ρωσική επέμβαση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τις χώρες που έχουν στηρίξει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και είναι πλέον πολύ πιθανό να δώσουν μια ισχυρή απάντηση», δηλώνει το ανώτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Ζουλιέν Μπαρνές Ντάσεϊ, όμως ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν φαίνονται έτοιμοι να αντιδράσουν στα ρωσικά σχέδια.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τις χώρες του αραβικού κόσμου, με τον συνεργάτη του βασιλιά Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ Γιαχγιά, να υπενθυμίζει πως «η θέση του Ριάντ ήταν εξ αρχής πως ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα αλλάξει τη θέση του. Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο Ριάντ και στους γείτονες συμμάχους του, είναι πως η κλιμάκωση με την εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν θα προκαλέσει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια και αιματοχυσία». Γι’ αυτό και η Σαουδική Αραβία έχει εστιάσει την προσοχή της στην υποστήριξη (σ.σ. με όπλα και χρήματα) των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα νότια της Συρίας. Πάντως, δεν προκύπτει από πουθενά πως ο βασιλιάς Φαϊζάλ σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών.

Πολλά τα λεφτά για να τα «σπάσουν»
Την ίδια ώρα, υπό κατάρρευση βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, που ούτως ή άλλως δοκιμάζονταν έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δύο χώρες που συνδέονται οικονομικά με συμφωνίες δεκάδων δισ. ευρώ, φαίνεται ότι τεστάρουν η μία την υπομονή της άλλης, ενώ λίγο έλειψε να σημειωθεί και θερμό επεισόδιο στον αέρα. Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν για τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δεδομένη, και μάλιστα εκφράστηκε από την καρδιά της Ευρώπης. Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε σε εμφανώς υψηλούς τόνους τη Μόσχα και τον Ρώσο ομόλογό του πως «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει πολλά εάν χάσει έναν φίλο σαν την Τουρκία». Μάλιστα, θέλησε να βάλει στο «παιχνίδι» και το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας, πως «επίθεση στην Τουρκία σημαίνει επίθεση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο πλαίσιο των επιδρομών επί του συριακού εδάφους.

Η Ρωσία, θέλοντας να δείξει πως στόχος της είναι η εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και όχι το να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των δράσεων, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν επί του θέματος. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρότειναν τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας με τους Ρώσους ομολόγους τους για τον συντονισμό δράσεων και αποτροπής πιθανών περιστατικών σχετικά με τις αεροπορικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που στοχεύουν στην καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία», ανακοίνωσε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά τον «πόλεμο» σε επίπεδο δηλώσεων και τη δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Ερντογάν να στηριχτεί η συριακή αντιπολίτευση, είναι δεδομένο πως σε καμία περίπτωση ο Τούρκος ηγέτης δεν θα θελήσει να διαταράξει τις επωφελείς οικονομικά σχέσεις με τη Μόσχα. Και αυτό είναι κάτι που ξέρει ο κ. Πούτιν και «πατάει» πάνω του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα