Ποιος θα μας φυλάξει από τους… «φύλακες»;

Η ιστορία που θα διαβάσετε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3-4 best of της «εξυγίανσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και αφορά στην προϊσταμένη αρχή του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, του «terminator» προέδρου της Ευάγγελου (Βαγγέλη, για τους φίλους) Γραμμένου και την εταιρεία security με την επωνυμία «NYFC». Προσδεθείτε…

Η εν λόγω εταιρεία, που «πήρε τη δουλειά» από την ΕΠΟ της φύλαξης του αποψινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, με διαδικασίες-παρωδία, ξέρετε τι έκανε; Έβγαλε ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ, ότι δεν προλαβαίνει να… προετοιμαστεί! Προσοχή, δεν κάνουμε χιούμορ – κι αυτό έχει τα όριά του. Όταν μιλάμε για τη φύλαξη ενός αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, με 17.000 «ορκισμένους» να κατεβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη, άλλους τόσους από την Αθήνα, σχηματίζοντας ένα «κοκτέιλ τρόμου», λόγω όλων όσων ακολούθησαν του μεταξύ τους ματς στην Τούμπα, κάθε διάθεση για χιούμορ είναι ποινικά κολάσιμη.

Ο Στ. Κατζουράκης, διευθυντής της αναδόχου εταιρείας, στην επιστολή του προς την Ομοσπονδία αναφέρει πως στον «Πρόχειρο Διαγωνισμό» της ΕΠΟ πήραν μέρος τρεις εταιρείες, οι οποίες… «ελέγχονται από την ίδια εταιρεία»! Απλώς τρελό ή… θεότρελο; Ή, μήπως, επιτηδευμένο; Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι, αν η ΕΠΟ είναι νομικά κατοχυρωμένη, μετά από αυτή την καταγγελία, όταν η ανάδοχος είναι μία εκ των τριών εταιρειών! Μάλιστα, ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης της ΕΠΟ αποχώρησε από τη διαδικασία, καθώς δεν άντεξε την «κοροϊδία». Ο διαγωνισμός, ωστόσο, προχώρησε κανονικά, δίνοντας λαβή για μύρια σχόλια σχετικά με το διαβλητόν του πράγματος… Στους κακεντρεχείς, βέβαια, γιατί σοβαρός άνθρωπος αποκλείεται να τα πιστέψει αυτά που έγιναν.

Η «Α» το περασμένο Σάββατο είχε αποκαλύψει ότι στον «Πρόχειρο Διαγωνισμό» της ΕΠΟ, για τη φύλαξη του τελικού, εταιρείες εγνωσμένης αξίας και τεράστιας εμπειρίας στη φύλαξη δεν ειδοποιήθηκαν καν να πάρουν μέρος! Πρόκειται για τις εταιρείες«Group 4», «Brik’s» κ.λπ.

Έχει και ακόμα καλύτερο, ωστόσο: Στην ίδια ανακοίνωση, ο Στ. Κατζουράκης αναφέρει σχετικά ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν θα έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί(!!!) για τον τελικό, διότι η ΕΠΟ άργησε να κάνει τον διαγωνισμό. Το… ανέκδοτο μέχρι εδώ είναι πως στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανάδοχος δεν είχε καν την ευκαιρία να παραστεί στη σύσκεψη! «Wow που θ αναφωνούσε κι ο Βαρουφάκης. Κι ένα παιδάκι Α΄ δημοτικού θα διερωτηθεί: Τότε γιατί πήρατε μέρος στον διαγωνισμό και γιατί τελικά αναλάβετε τη δουλειά; Κι αφού οι τρεις εταιρείες έχουν τον ίδιο παρονομαστή, ποιος εγγυάται ότι οι δυο εταιρείες (από τις τρεις) δεν ήταν «λαγοί-χελώνες»; Γιατί τα «κάρφωσε» αυτά ο Κατζουράκης; Μήπως επειδή διέρρευσε προς τα έξω ότι οι τρεις εταιρείες είναι στην ουσία μία και μοναδική και τα φόρτωσε στην ΕΠΟ;

Μήπως η ανάδοχος εταιρεία τα έκανε όλα αυτά, για να μην πληρώσει τη ρήτρα σε περίπτωση που προκληθούν ζημιές στο ΟΑΚΑ; Διότι αυτός ήταν ένας από τους όρους στον «Πρόχειρο Διαγωνισμό» της ΕΠΟ. Πως, αν γίνουν επεισόδια, τα πληρώνει η ανάδοχος εταιρεία. Όταν, λοιπόν, η ανάδοχος καταφέρεται κατά της ΕΠΟ από τη μία, ενώ παίρνει τη δουλειά από την άλλη, τι θα μπορούσαν να υποθέσουν οι υποψιασμένοι;

Επίσης, πόση σοβαρότητα εμπεριέχει το όλο project, όταν την τελευταία στιγμή η ανάδοχος εταιρεία ζητάει συνάντηση με την… ΕΛ.ΑΣ., για να καθοριστούν οι αρμοδιότητες εντός κι εκτός γηπέδου, όταν μιλάμε για έναν τελικό όπου οι δυο αντίπαλοι οπαδοί είναι έτοιμοι για όλα;

Το όλο σενάριο του τρόμου, σχετικά με τη φύλαξη, κατέληξε μ’ ένα περιστατικό, το οποίο είναι αδύνατο να κατανοήσει ανθρώπου νους. Είναι γλαφυρό, συνάμα και ύποπτο, και η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου έπρεπε να είχε δώσει απαντήσεις.

Δημοσιογράφος του ραδιοσταθμού «sportFm» τηλεφώνησε στην ανάδοχο εταιρεία, προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο για να πιάσει δουλειά φύλακα στον τελικό. Στο ηχητικό ντοκουμέντο, αφού γίνονται οι πρώτες συζητήσεις με τον «υπεύθυνο» της εταιρείας, ρώτησε για το ποσό που θα έπαιρνε. Του απάντησαν «25 ευρώ». Πόσο, ωστόσο, πληρώνει η ΕΠΟ για τον κάθε φύλακα; Είναι αλήθεια ότι πληρώνει 120 ευρώ;

Και το «θεόκουφο». Όταν ο δημοσιογράφος-«ενδιαφερόμενος» ζήτησε πληροφορίες, «τι κάνουμε αν γίνουν επεισόδια;», του απάντησαν, «αν γίνει το οτιδήποτε, σηκώνεστε και φεύγετε, δεν κάθεστε εκεί πέρα»»! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη σοβαρότητα του όλου θέματος και την προχειρότητα με την οποία η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου αντιμετωπίζει το παιχνίδι. Οι φύλακες, σε περίπτωση επεισοδίων, όχι μόνο δεν εξαφανίζονται, αλλά μένουν στις θέσεις τους, ανοίγουν τις πόρτες για να φύγει ο κόσμος με ασφάλεια. Η ανάδοχος προφανώς έδωσε παρόμοιες οδηγίες και στους άλλους υπαλλήλους της, εκτός κι αν αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο τής άλλαξε τα σχέδια. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Το πεπτικό σύστημα των Ελλήνων δεν αντέχει άλλη αλητεία, παρόμοια του «γεφυροπόλεμου» στον Βόλο. Ειδικά, μάλιστα, όταν στον αποψινό τελικό κατέφτασαν «μπουμπούκια» από τη Σερβία και τη Λευκορωσία, στο πλευρό των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Η ανάδοχος εταιρεία, προκειμένου να διαλυθεί όλη αυτή η θολούρα γύρω από τη φύλαξη του τελικού, έπρεπε να παρουσιάσει την ίδια ημέρα το σχέδιο εκκένωσης του ΟΑΚΑ, σε περίπτωση που προκληθούν επεισόδια. Να δείξει προς τα έξω , υπερασπίζοντας τον εαυτό της πάνω απ’ όλα, ότι έχει την εμπειρία διαχείρισης αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όπως διατείνεται στην ανακοίνωσή του ο Στ. Κατζουράκης. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης; Να το δούμε και να το… χειροκροτήσουμε. Ποιος το εκπόνησε;

Άλλο, επίσης, πολύ σημαντικό: Η ανάδοχος εταιρεία να δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΠΟ όλα τα ονόματα των φυλάκων, που θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από την ΕΠΟ. Πώς, όμως, μπορεί να είναι πιστοποιημένοι, όταν ο «υπεύθυνος» της εταιρείας είπε στον δημοσιογράφο-«ενδιαφερόμενο» να περάσει από την εταιρεία, ν’ αφήσει το ονοματεπώνυμό του και να πιάσει δουλειά; Ποιος… πιστοποίησε τον δημοσιογράφο-«ενδιαφερόμενο»; Ποιος κάνει τις πιστοποιήσεις, όπως προβλέπει ο νόμος Χρυσοχοΐδη; Η «Α» έγραψε στο προηγούμενο φύλλο της ότι η ΕΠΟ έκανε τις τελευταίες πιστοποιήσεις πριν από δύο χρόνια!

Και ακόμα: Πόσους φύλακες έχει στη διάθεσή της η ανάδοχος εταιρεία; Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν μόλις 140. Μακάρι να βρήκαν κι άλλους. Η συνήθης αναλογία φύλαξης ενός αγώνα είναι 1:100 και, σε ματς «υψηλής επικινδυνότητας, 1:80. Τουτέστιν, μαζί με τη φύλαξη του πάρκινγκ χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 400 άτομα. Τα έχει; Μακάρι. Να τα δούμε κι εμείς οι… δύσπιστοι;

Ο Βαγγέλης Γραμμένος έχει μοναδική ευκαιρία να τα βγάλει όλα στη φόρα και να υπερασπιστεί πρωτίστως τον εαυτό του και, κατά δεύτερον, την «εξυγίανση» με όλες τις παραμέτρους της, όπως η διαφάνεια, η αξιοπιστία κ.λπ. Να δώσει έτσι και μία απάντηση στον προκάτοχό του, πρόεδρο της «Εξομάλυνσης» της ΕΠΟ, Γ. Δρόσο, οποίος την περασμένη χρονιά στον τελικό του Βόλου τα βρήκε όλα «υπέροχα» κι ότι στον Βόλο έγινε «ο καλύτερος τελικός των τελευταίων χρόνων»! Το γεγονός ότι μαχαιρώθηκε κόσμος, το νοσοκομείο του Βόλου δεν προλάβαινε να δέχεται τραυματίες, η Αστυνομία έκανε συλλήψεις, ενώ ο επικεφαλής τη Αστυνομίας δεν υπέγραφε να γίνει ο τελικός, ότι υπέγραψε από την Περιφέρεια μία… γυναικολόγος, δεν αφορούσαν το… παιχνίδι για τον Γ. Δρόσο. Γι’ αυτό ο Βαγγέλης πρέπει να δώσει απαντήσεις και, μάλιστα, σκληρές, ειδικά όταν, όπως έγραψε η «Α», ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζεται να  τον «σουτάρει» από την ΕΠΟ με αντικαταστάτη του τον… προκάτοχό του!

Ποια εταιρεία είχε αναλάβει την περσινή φύλαξη στον περσινό τελικό; Κι αυτό πρέπει να το αποκαλύψει ο Γραμμένος, καθώς επίσης αν ήταν πιστοποιημένα τα στελέχη της και, φυσικά, πώς ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία η φύλαξη του τελικού, ποιος διαμεσολάβησε για την ανάθεση και πόσα χρήματα στοίχισε. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι γιατί ο Ευάγγελος (Βαγγέλης για τους φίλους) δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου στον «Πρόχειρο Διαγωνισμό», ούτε ημερομηνία.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ανάδοχος εταιρεία αναφέρει: «Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι η εταιρία μας ουδέποτε συμμετείχε σε στημένα και κατευθυνόμενα παιχνίδια όπως θέλουν να της αποδώσουν και δεν προτίθεται ούτε τώρα να συμμετάσχει. Σας παρακαλεί να κάνετε μια δημόσια τοποθέτηση  και να μας προστατεύσετε από κακόβουλες τοποθετήσεις ανώνυμων δημοσιογράφων, άλλως η εταιρία μας θα αναγκαστεί να αποσύρει την προσφορά της». Και αν την αποσύρει, ποια εταιρεία θα την πάρει; Φυσικά, η αμέσως επόμενη του διαγωνισμού. Η οποία ελέγχεται από το ίδιο πρόσωπο, όπως ο ίδιος ο Στ. Κατζουράκης αναφέρει.

Η πολιτεία, από τη μεριά της, τι ακριβώς ρόλο παίζει στην όλη υπόθεση με την ασφάλεια του τελικού στο ΟΑΚΑ; Η «Α» δεν υπήρξε ποτέ εμπαθής κι οφείλει να εκθειάσει τις προσπάθειες του υφυπουργού Γ. Βασιλειάδη στον τομέα της ασφάλειας του τελικού ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Μόλις πληροφορήθηκε το όλο σκηνικό με τον «Πρόχειρο Διαγωνισμό» της ΕΠΟ, «τρεις εταιρείες στη συσκευασία του ενός», απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Γι’  αυτό και 5.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για τη φρούρηση του τελικού. Αυτοί θα είναι παντού και οι σεκιουριτάδες θα έχουν έναν αποσαφηνισμένο ρόλο, καθ’ ότι και καμία συνεννόηση δεν υπήρξε, ούτε και εμπιστεύεται η Αστυνομία τη διαδικασία αναδοχής. Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Βασιλειάδης δεν είχε υπογράψει για να γίνει ο τελικός, ούτε πήγε να τον παρακολουθήσει στον Βόλο, γνώστης καθώς ήταν του όλου σκηνικού. Την απόφαση είχε πάρει το πιο πάνω κλιμάκιο, μετά από συνεννόηση με τον Γ. Δρόσο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα