Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη από τον Πάκη;

Αυτοί είναι οι βασικοί υποψήφιοι από την Κεντροαριστερά που είναι στο κάδρο για να τους προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα υπέρ και τα κατά όσων θεωρούνται από το σύνολο του Τύπου ως υποψήφιοι για να είναι οι νέοι ένοικοι του Προεδρικού Μεγάρου

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για έναν απλό πολίτη, που από το 2010 επισήμως (ανεπίσημα από το 2008) βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και δεν είναι στα κύρια ενδιαφέροντά του. Τουναντίον, μία ανακοίνωση για νέα μείωση φόρων, ή για μείωση εισφορών, ή μια νέα ρύθμιση οφειλών θα γινόταν πρώτο θέμα συζήτησης στην ομήγυρή του.

Κι όμως, η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα σίγουρα θα προκαλέσει έναν νέο γύρο συζήτησης στον δημόσιο διάλογο, ίσως μάλιστα να προκαλέσει και συγκρούσεις στο πολιτικό πεδίο. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί η ανακοίνωση της πρότασης Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, ειδικά από τη στιγμή που πρώτα θα έχει ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με κατάργηση της απλής αναλογικής κι επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα έχει την ευκαιρία για δεύτερη θητεία. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του χρόνου, όπου παραδοσιακά ο Πρόεδρος δέχεται τις ευχές για τον νέο χρόνο από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές. Στο συγκεκριμένο event το πρωί της Τετάρτης οι απόντες ήταν περισσότεροι από τους παρόντες. Παρόντες ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί απουσίαζαν, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Βουλής.

Μεταξύ των απόντων και πολλοί υπουργοί. Μόλις οκτώ υπουργοί προσήλθαν για ευχές. Το εκπληκτικό ήταν ότι ουδείς από το υπουργικό συμβούλιο έσπευσε να ευχηθεί στον Προκόπη Παυλόπουλο «και του χρόνου», μία αθώα ευχή, η οποία λόγω των ημερών κρίνεται εξόχως… επικίνδυνη. Οι μόνοι που το «τόλμησαν» ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (γνωστή κι εκφρασμένη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Παυλόπουλο) και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αλλά η γνώμη του δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ακόμη και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, γνωρίζοντας ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και τον ευχαρίστησε και για τη συνεργασία που είχαν.

Οι περισσότεροι υπουργοί αρκέστηκαν στις τυπικές ευχές, ενώ ξεχώρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία του ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλά».

Η λήξη της πρωτοχρονιάτικης εορτής απέστειλε το μήνυμα προς άπασες τις κατευθύνσεις, ότι από τον Μάρτιο άλλος θα είναι ο ένοικος στο Προεδρικό Μέγαρο. Απλά μένει να δούμε εάν θα είναι άνδρας ή γυναίκα. Προς το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και κατέβηκε από το βουνό, απέφυγε να πει το οτιδήποτε. Ή πιο σωστά σε μία χαλαρή συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τόνισε πως «είναι 50-50 για το εάν ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι άνδρας ή γυναίκα». Κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει σε δύο υποψηφιότητες και εξετάζει τα υπέρ και τα κατά, πριν ανακοινώσει την πρότασή του.

Η «φωνή του Πολυτεχνείου»

Εδώ και αρκετούς μήνες το πρώτο όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό της Μαρίας Δαμανάκη. Μάλιστα, τελευταία ακούγεται ολοένα και πιο εντατικά το όνομά της μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μαρέβας Μητσοτάκη για τις 10 γυναίκες της χρονιάς, που ξεχώρισαν το 2019 και στον τομέα πολιτική, η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε τοποθετήσει το όνομα της εκφωνήτριας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, η οποία έχει εκλεγεί επί πολλές τετραετίες στη Βουλή με τρία διαφορετικά κόμματα, το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική πείρα της Μαρίας Δαμανάκη δεν αμφισβητείται. Από το 1977 έχει εκλεγεί 11 φορές βουλευτής (με το ΚΚΕ 1977-1981-1985, με τον Συνασπισμό ( Ιούνιος1989-Νοέμβριος 1989-1990-1996-2000) και με το ΠΑΣΟΚ (2004-2007-2009) ενώ διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας από το 2010 έως το 2014. Στην ιστοσελίδα της αναγράφεται ότι «εισήγαγε και εφάρμοσε την ατζέντα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της ατζέντας ήταν η δημιουργία 1,6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος 750 εκατ. δολαρίων έως το 2020 σε τομείς όπως ο παράκτιος τουρισμός, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και η ενέργεια». Σήμερα, η Μαρία Δαμανάκη είναι διευθύνουσα σύμβουλος του παγκόσμιου οργανισμού The Nature Conservancy, αρμόδια για τους Ωκεανούς, όπου ηγείται μιας διεθνούς ομάδας με στόχο την αλλαγή στη διαχείριση των ωκεανών παγκοσμίως. Είναι μέλος της Επιτροπής Φίλων του Ωκεανού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Oxford Martin School Ocean Programme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Centre of Ocean Solutions (Πανεπιστήμιο Stanford) και του Monaco Ocean Foundation.

Την υποψηφιότητα της Δαμανάκη θα στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ενδέχεται να πει το «ναι» και η ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει απορρίψει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί στην Κουμουνδούρου διατηρούν σχέσεις με την κα Δαμανάκη από την εποχή του Πολυτεχνείου.

Στα μείον τής κας Δαμανάκη είναι ότι ως ηγέτης απέτυχε, καθώς παρά το γεγονός ότι είχε τη στήριξη δύο τεράστιων μορφών της Αριστεράς, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου, επί ημερών της ο Συνασπισμός έμεινε εκτός Βουλής το 1993.

Η Άννα του εκσυγχρονισμού

Προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ είναι και άλλη μία φερόμενη υποψήφια, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει κοινοτική επίτροπος. Ο λόγος για την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου, την Άννα Διαμαντοπούλου. Έχει εκλεχθεί βουλευτής Κοζάνης το 1996, βουλευτής Επικρατείας το 2004, και βουλευτής Α’ Αθηνών το 2007 και το 2009. Διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης το 1996, υπεύθυνη για τις Ιδιωτικοποιήσεις, υπουργός Παιδείας (2009-2012) και υπουργός Ανάπτυξης το 2012. Από το 1999-2004 ήταν Επίτροπος, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Άνηκε στον σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη και μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη ίδρυσαν την πολιτική κίνηση «Ώρα Αποφάσεων», στην οποία για ένα διάστημα μετείχε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έβαλε τρικλοποδιά στην πολιτική συνεργασία με το Ποτάμι. Είναι επικεφαλής του think tank «Δίκτυο για την μεταρρύθμιση σε Ελλάδα κι Ευρώπη» και ο πρώην στενός της συνεργάτης Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι πλέον εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας πέρα από αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. και γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η κα Διαμαντοπούλου στήριξε με διακριτικό τρόπο τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, ενώ λέγεται ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με την κα Μαρέβα Μητσοτάκη.

Την κα Διαμαντοπούλου θα ψήφιζε σίγουρα το ΚΙΝΑΛ, καθώς το τελευταίο διάστημα η κα Γεννηματά έχει κάνει βήματα για να αμβλυνθούν οι σχέσεις των δύο. Σίγουρα δεν θα την ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο διότι τη θεωρεί μνημονιακή, όσο για τον περιβόητο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρεί καταστροφή για την παιδεία, και την εποχή εκείνη πλείστα πανεπιστημιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βολεμένα μεταγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο και καλύτερο τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο. Στον νόμο περιέρχονταν η κατάργηση του ασύλου, η δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης, η κατάργηση του θεσμού της πρυτανείας, ο αυστηρός έλεγχος του χρόνου φοίτησης κ.ά. Στα μείον επίσης της κας Διαμαντοπούλου ήταν και το ότι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησαν δίχως βιβλία, καθώς καθυστέρησε η εκτύπωσή τους από τον ΟΕΔΒ, λόγω καθυστερημένης παραγγελίας χαρτιού. Και μέχρι τον Δεκέμβριο οι μαθητές έκαναν μάθημα με φωτοτυπίες. Επίσης με πιθανή υποψηφιότητα της κας Διαμαντοπούλου δεν θέλγονται οι «καραμανλικοί» λόγω της γνωστής τους έχθρας με το οτιδήποτε «σημιτικό» υπάρχει. Πάντως η κα Διαμαντοπούλου μέσω του «Δικτύου» μετέχει σε παγκόσμια γεωπολιτικά φόρα και πρόσφατα επισκέφθηκε τέσσερις ηπείρους σε διάστημα ενός μήνα, μετέχοντας ως ομιλήτρια σε τουλάχιστον 10 εκδηλώσεις, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε πει γι’ αυτήν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ε.Ε., Ρομάνο Πρόντι, ότι «είναι μία πολίτης του κόσμου».

Η καθηγήτρια

Μία τρίτη υποψηφιότητα, την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση θα ψήφιζε το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μάλλον και κάποιο άλλο κόμμα, είναι η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Η αδελφή του πρώην υπουργού και πρώην ευρωβουλευτή Πέτρου Ευθυμίου θεωρείται από τους ειδικούς ως μία σοβαρή επιστήμονας με ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση, την οποία σέβεται κι εκτιμά ο πρωθυπουργός, καθώς και αυτή είχε «θερμή» σχέση ως πανεπιστημιακός με αναρχικές ομάδες. Τον Ιούνιο του 2019, αναρχική ομάδα απείλησε την Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της». Έγραψαν επίσης συνθήματα στα γραφεία καθηγητών της σχολής και διένειμαν κείμενο εναντίον της, στο οποίο της καταλόγισαν ιδεολογική μεροληψία. Τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων, ενώ σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας. Αυτό και μόνο την έχει κάνει person non gratta για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Ευθυμίου μπορεί να είναι εξαίρετη επιστήμονας, όμως δεν έχει καμία πολιτική πείρα –σε αντίθεση με τον αδελφό της–, ενώ αρκετοί από τον περίγυρό της ισχυρίζονται ότι δεν θα αποδεχθεί πιθανή πρόταση.

Οι άνδρες

Αν υποθέσουμε ότι με βάση τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Βήμα» πριν την Πρωτοχρονιά αποκλείονται οι υποψηφιότητες των πρώην πρωθυπουργών, μάλλον και του κ. Βενιζέλου, τότε θεωρητικά παίζουν κάποια ανδρικά ονόματα κι αυτά από τον ευρύ χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς ας μη λησμονούμε ότι η κα Γεννηματά και στην πρόσφατη συνέντευξή της σε ενημερωτική ιστοσελίδα επανέλαβε ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας πρόσωπο που θα προέρχεται από τη Ν.Δ.».

Πολλάκις έχει ακουστεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012) Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στις 25 Μαΐου του 2017 όπου τραυματίστηκε όταν άνοιξε στο αυτοκίνητό του παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο. Τα σενάρια για τον Παπαδήμο είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν κλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα που παρέθεσε στο Μαξίμου προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Οκτώβριο. Με τον Λουκά Παπαδήμο ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, η χώρα θωρακίζεται οικονομικά. Κι αυτό διότι οι δυο τους είχαν πολύ καλή συνεργασία όταν η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος ως διοικητής της ΤτΕ και ο κ. Στουρνάρας ως βασικός διαπραγματευτής. Στην ΤτΕ ο κ. Παπαδήμος έμεινε από το 1994-2002, και εν συνεχεία ανέλαβε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ από τις 31 Μαΐου 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Οικονομικά, λοιπόν, η χώρα θα είναι στην κυριολεξία θωρακισμένη, όμως πολιτικά θα υπάρχει έλλειμμα, διότι ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει σύμβουλος δύο πρωθυπουργών (Σημίτη-Παπανδρέου), όπως και πρωθυπουργός ολίγων μηνών, όμως ασχολείτο μόνο με την οικονομία. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2012 επί πρωθυπουργίας του συμφωνήθηκε με τους εταίρους το κούρεμα των ομολόγων.

Με πείρα, αλλά…

Ένας άλλος υποψήφιος που έχει ακουστεί είναι ο Τάσος Γιαννίτσης. Ένα πρόσωπο που έγινε γνωστό στην ελληνική κοινωνία λόγω της στενής του σχέσης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Οι περισσότεροι τον θυμούνται λόγω του ασφαλιστικού που πρότεινε, αλλά τελικά δεν πέρασε και πολύ λιγότεροι ότι ήταν επί μία τετραετία αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη. Μετείχε στην όλη διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., και γενικά γνωρίζει πολύ καλά τη γεωστρατηγική και τη διπλωματία. Με πρόσφατο άρθρο του δήλωσε ότι είναι υπέρμαχος της προσφυγής στη Χάγη, κάτι που ανέφερε και στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Στα αρνητικά του κ. Γιαννίτση είναι ότι προέρχεται από τους εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη, κάτι που προκαλεί αναφυλαξία στην «καραμανλική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκτός του ΚΙΝΑΛ πολύ δύσκολα θα συμφωνήσουν με αυτή την επιλογή και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, το ότι αυτή την εποχή είναι πρόεδρος της Lamda Development πιθανόν να το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κάνει λόγο για σχέσεις διαπλοκής με τον Λάτση.

Και μία έκπληξη

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται τελευταία, είναι αυτό του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε λουκέτο στο κόμμα του, χάρισε την κρατική επιχορήγηση στο ΕΚΠΑ για να χρηματοδοτούνται οι πτυχιούχοι φοιτητές για υποτροφίες, και προχώρησε στο επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Άνοιξε ένα μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας με προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Ήδη το ΚΙΝΑΛ έχει γνωστοποιήσει ότι εάν προταθεί ο κ. Θεοδωράκης θα τον ψηφίσει, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενταθεί οι φωνές που ζητούν από τον Τσίπρα να τον προσκαλέσει να συμμετάσχει στην Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα, αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ του Θεοδωράκη είναι από τους «53». Όμως, εκτιμάται ότι τελικά θα πει «όχι». Στα υπέρ του Σταύρου Θεοδωράκη είναι και οι προσωπικές σχέσεις με τον Μακρόν, καθώς μετείχε προεκλογικά στο κόμμα του Γάλλου προέδρου που αντικατέστησε τους Φιλελεύθερους στο Ευρωκοινοβούλιο. Στα κατά τού πρώην επικεφαλής του Ποταμιού είναι ότι ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που θα εξοργίσει πολλούς εντός της Ν.Δ.

Φυσικά το ερώτημα που παραμένει μέχρι στιγμής αναπάντητο είναι για ποιον λόγο από το Μαξίμου δεν έχει διαρρεύσει κάποιο όνομα για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία που είναι η παράταξη της πλειοψηφίας στην Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Επιλογή ΠτΔ: Για συναίνεση μιλάει ο Κυριάκος. Θα συναινέσει και η Ν.Δ.;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα