Ποιος Τσιόδρας και ποια Λινού; – Μαυρωτάς: Σφύριξε… σέντρα σε όλα τα πρωταθλήματα

Γ ΕΘΝΙΚΗΧωρίς να ξέρει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γ. Μαυρωτάς, έκλεισε το μάτι σε αθλητές και ομάδες, υποσχόμενος ότι ετοιμάζει σχέδιο επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών μετά τις 10 Ιανουαρίου…

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

«Για να το λέει ο Μαυρωτάς, κάτι θα ξέρει παραπάνω…» σκέφτηκαν όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες ανά την επικράτεια και στη… ζούλα οι περισσότερες ξεκίνησαν ήδη προπονήσεις!

Λογικό…

Όταν ολόκληρος γενικός γραμματέας Αθλητισμού σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη (όπως έγινε με τους ποδοσφαιριστές της Γ΄  Εθνικής) βγαίνει και λέει φόρα-παρτίδα ότι:

«Η Super league2 ξεκινάει στις 9 του Ιανουαρίου, βούληση της Πολιτείας είναι να αρχίσει στη συνέχεια και η Football League μαζί με τη Γ΄ Εθνική. Έτσι όμως πρόκειται για περισσότερες από 150 ομάδες σε όλη τη χώρα και αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Η επιστροφή στις προπονήσεις θα γίνει μετά τις 10 του Γενάρη», είπε ο γγΑ προς τους ποδοσφαιριστές και ουσιαστικά τους έδειξε τον δρόμο να… γυρίσουν στις προπονήσεις χωρίς να ξέρει ούτε πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα το επόμενο διάστημα (αυτή η τηλεδιάσκεψη έγινε στις 30 Δεκεμβρίου), αλλά ούτε και αν οι λοιμωξιολόγοι θα επιτρέψουν το άνοιγμα του Αθλητισμού…

Αλλά πού να ξέρουν αυτοί; Ο Τσιόδρας και η Λινού… Ξέρει ο Μαυρωτάς που ήταν σίγουρος όχι μόνο ότι στις 9-10 Ιανουαρίου θα επανεκκινούσε η Super League2, αλλά ότι θα έμπαινε μπροστά και ο σχεδιασμός για τη Football League, τη Γ΄ Εθνική, ακόμη και τα… τοπικά πρωταθλήματα!

«Μας ενδιαφέρει η επανέναρξη ειδικά του λεγόμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού, με αυστηρούς υγειονομικούς πάντα βέβαια κανόνες», πρόσθεσε  ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Και με ποιους τα συζήτησε αυτά;  Με τους… ποδοσφαιριστές οι οποίοι –λογικό είναι– να πιέζουν.

Η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί μια τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία των παραγόντων της Γ΄ Εθνικής, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν (χωρίς το παραμικρό έσοδο) την πιθανή επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα έχουν να κάνουν με τη διενέργεια μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό τα οποία κοστίζουν ένα σωρό λεφτά…

Αλλά εκείνη η τηλεδιάσκεψη δεν οδήγησε πουθενά…

Εκτός αν ο Μαυρωτάς και η Πολιτεία ή η… ΕΠΟ αναλάβουν αυτό το κόστος (των μοριακών τεστ για όλους τους αθλητές της χώρας) και δεν ρίξουν το μπαλάκι στους… Δήμους ή στις Περιφέρειες, οπότε ένα μεγάλο εμπόδιο θα πάει στην άκρη.

Στο κόλπο και η ΕΠΟ

 

Η  ΕΠΟ, που εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Παναγιώτη Διακοφώτη, υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ίδιο για τη Γ΄ Εθνική, αλλά και για τα τοπικά πρωταθλήματα, μελλοντικά.

Πόσο μελλοντικά δεν μας είπαν, αλλά προφανώς… πριν από το καλοκαίρι.

Δηλαδή, θα καταρτίσουν… υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα υποβάλουν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων προς έγκριση, χωρίς να μας λένε ποιοι θα τα πληρώνουν, για να ξεκινήσουν προπονήσεις και αγώνες….

Το ότι είμαστε στον Γενάρη και μέχρι τον Μάιο μένουν πέντε μήνες για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα (ακόμα και αν αρχίσουν… αύριο με τη λογική του Μαυρωτά) θα λυθεί –κατά τον Διακοφώτη– με τροποποίηση των προκηρύξεων από τις διοργανώτριες.

Θα παιχτεί, δηλαδή, ένας γύρος (αντί για δύο) και θα κριθούν άνοδοι και υποβιβασμοί σε όλες τις κατηγορίες! Σημαιοστολίστηκαν ήδη όλες οι πόλεις στην… Ασία!

Για την τηλεδιάσκεψη με τους παίκτες, η ΕΠΟ έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ότι «…δεδομένης της κοινής επιθυμίας για επιστροφή στα γήπεδα, εκφράστηκε η βούληση όλων των πλευρών για αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των πρωταθλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υποβολή, εκ μέρους της Υγειονομικής Επιτροπής της ΕΠΟ, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α., προς έγκριση, υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα 9 προαπαιτούμενα που ισχύουν για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε –τηρουμένων των οδηγιών του πρωτοκόλλου– να επαναρχίσουν οι προπονήσεις».

 

Τι ζητάνε οι ομάδες

 Την ίδια ώρα, οι παράγοντες των ομάδων έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη και θέτουν όρους για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων.

Για τη Γ΄ Εθνική (που έγινε και η  τηλεδιάσκεψη με τους παίκτες) οι 13 ομάδες που συμμετέχουν στον 9ο όμιλο εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίζουν ότι «…οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται με μηδαμινά έσοδα (εισιτήρια αγώνων, χορηγίες ιδιωτών, εκδηλώσεις) να αντισταθμίσουν μια πληθώρα δαπανών, που αφορούν παράβολα προς ΕΠΟ/ΕΠΣ, διαιτησίες αγώνων, μετακινήσεις και διαμονές αποστολών, και όλα αυτά αφήνοντας στην άκρη τη στελέχωση των ομάδων οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε μια διοργάνωσης άκρως ανταγωνιστική».

Και για να προσέλθουν ξανά στο πρωτάθλημα, όταν επαναρχίσει, θέτουν τους εξής όρους:

«Τη διεξαγωγή των αγώνων με παρουσία φιλάθλων στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων.

»Πέραν ότι μιλάμε για υπαίθριους χώρους οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα στον φίλαθλο κόσμο να παρευρεθεί κοντά στην ομάδα του, το εισιτήριο αποτελεί το βασικό και πιο άμεσο έσοδο των ομάδων μας.

»Οι γηπεδούχες ομάδες να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύψουν μόνο τα έξοδα της αμοιβής των διαιτητών και των παρατηρητών αγώνα και διαιτησίας με την ΕΠΟ να αναλαμβάνει να καλύψει τα οδοιπορικά των (κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνεται και μέσω των ΕΠΣ δίχως να εμπλέκονται τα σωματεία), καθώς και την αναστολή καταβολής προστίμων λόγω καρτών για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των ομάδων μέσω των Περιφερειών και των Δήμων.

»Οικονομική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ δεδομένης της απώλειας εσόδων (παύση εκδηλώσεων, αδυναμία εξεύρεσης χορηγών, απουσία κόσμου) λόγω πανδημίας.

»Την υποχρέωση για COVID Tests να την επωμιστεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και όχι τα ίδια τα σωματεία».

Και καταλήγουν ως εξής:

«Δίχως την ικανοποίηση των παραπάνω, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τις ομάδες μας να συνεχίσουν τον φετινό Γολγοθά του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Πλησιάζουμε τη συμπλήρωση σχεδόν ενός έτους δίχως αθλητική/ποδοσφαιρική δραστηριότητα με τον αντίκτυπο σε σωματεία και αθλητές να αποκτά όλο και μεγαλύτερη ζοφερότητα. Η Γ΄ Εθνική είναι μια κατηγορία με διευρυμένη βάση και αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και συγχρόνως τον προθάλαμο των επαγγελματικών κατηγοριών της χώρας. Το ελάχιστον που απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς (ΕΠΟ, ΓΓΑ, Περιφέρειες, Δήμους) είναι να ενδιαφερθούν για τη βιωσιμότητα της κατηγορίας και να στηρίξουν τα σωματεία που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και να μην πέσει για άλλη μια φορά το βάρος στις ομάδες και στις διοικήσεις».

Ανάλογες προτάσεις έχουν καταθέσει με ανακοινώσεις τους κι άλλες ομάδες.

Η Καρδίτσα πρόσφατα ανακοίνωσε με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε:

«Ζητούμε όλες οι δαπάνες διεξαγωγής των αγώνων (διαιτησία, παρατηρητές, ιατρός, εκτύπωση εισιτηρίων και προσκλήσεων, εισφορές υπέρ ΕΠΟ και ΕΠΣ) να επιβαρύνουν την Πολιτεία, διαφορετικά είναι απαραίτητο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 60%, αφού οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές όταν αποφασίστηκαν αυτές και επιπλέον να επιβαρυνόμαστε με απίθανα οδοιπορικά, με δαπάνες παρατηρητών αμφίβολης ωφελιμότητας, με εισφορές υπέρ τρίτων που παραπέμπουν σε εποχές ευμάρειας και σπατάλης.

»Υπηρετούμε με αγάπη και αυταπάρνηση το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και για το λόγο οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. “Οι καιροί ου μενετοί”».

Το Μοσχάτο κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και κατέθεσε τρεις προτάσεις:

«1) Οι γηπεδούχες ομάδες να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύψουν μόνο τα έξοδα της αμοιβής των διαιτητών των παρατηρητών αγώνα και διαιτησίας και η Ε.Π.Ο. να αναλάβει να καλύψει τα οδοιπορικά.

»2) Να υπάρξει κόσμος στα γήπεδα, στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων και η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας covid να βαραίνει τις ομάδες. Άλλωστε οι ομάδες έχουν χάσει έσοδα και από την απώλεια των εισιτηρίων στους αγώνες και τα Διαρκείας αλλά και τους χορηγούς.

»3) Τα έξοδα για τα τεστ covid να μη βαραίνουν τους συλλόγους αλλά την υγειονομική περιφέρεια Αττικής».

Όλα αυτά για τον Γιώργο Μαυρωτά είναι ψιλά γράμματα… Για κείνον σημασία έχει η… επανεκκίνηση του Αθλητισμού πάνω από την επιδημιολογική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το ποιος θα την πληρώσει δεν θα τον αφορά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα