Ποιος Τσίπρας; Ποιος Μητσοτάκης; ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί!!!

Οι συμμαχίες που δημιουργεί και σπάει ο Ιβάν Σαββίδης έχουν πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά βαρόμετρο παίζουν τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι από τους πλέον επιφανείς οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Με τις κινήσεις, ενέργειες και αποφάσεις τους, παίζουν ρόλο στο κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι καθώς έχουν σημαντική ισχύ.

Οι πολιτικές εξελίξεις, η συμφωνία των Πρεσπών, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο Καμμένος, η στάση απέναντι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι μεγάλες δουλειές των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απασχολούν τους ισχυρούς του τόπου. Πάνω απ’ όλα όμως, γι’ αυτούς υπάρχει η ξεχωριστή «τρέλα». Αυτή του ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Η Θεσσαλονίκη και ο Πόντος, ο θρύλος και το λιμάνι, ο ξεριζωμός και η Αγιά Σοφιά.

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν και θεωρούν πως Σαββίδης, Μαρινάκης και Μελισσανίδης παίζουν μπάλα σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, πολιτική, κοινωνία), όμως εκεί που τα δίνουν όλα είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό πρωταρχικά καθορίζει τη στάση τους στο σύνολο των ζητημάτων που πραγματεύονται.

Απόδειξη; Οι συμμαχίες που δημιουργούνται, σπάνε, ξαναφτιάχνουν, χαλάνε, εξαρτώνται, πρωταρχικά από την πορεία και τα συμφέροντα της ομάδας. Του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ. Και αν την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Sofitel της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», συναντήθηκαν Σαββίδης και Μαρινάκης, δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων, όπως πολύ εύστοχα και σχηματικά λέγεται… «στο πρώτο ανάποδο πέναλτι σπάνε οι συμμαχίες».

Η περίφημη συμμαχία ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού μπορεί να απέβλεπε και στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Ιβάν αναζητούσε άκρη στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά πρωτίστως το έδαφος στρώθηκε γιατί ο ισχυρός άνδρας του «δικέφαλου του βορρά» είδε πως δύσκολα είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η απώλεια του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε τον ουσιαστικό λόγο που ο Σαββίδης επεχείρησε ν’ ανατρέψει τις ισορροπίες. Διαπίστωσε πως, παρά τις κινήσεις του στην ΕΠΟ και τη Super League, παρά τα χρήματα που ξόδεψε για μεταγραφές, ναι μεν πήρε το Κύπελλο, αλλά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής. Ο τίτλος αυτός λείπει από τη συλλογή του Σαββίδη, που επεχείρησε ν’ ανακατέψει την τράπουλα. Στόχος πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η ΑΕΚ. Αυτή που του πήρε το πρωτάθλημα και τον «ανάγκασε» να εκτεθεί, καθώς μέχρι και με το όπλο μπήκε στην Τούμπα στο ματς με την «Ένωση». Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου τον εξέθεσαν όσο τίποτ’ άλλο. Ο Μελισσανίδης αποδείχτηκε πιο… μάγκας, έκανε τα λιγότερα λάθη κι έτσι από βασικός συνδαιτυμόνας, αδελφός Πόντιος και σύμμαχος, έγινε ξαφνικά εχθρός.

Έτσι προέκυψε η –περιστασιακή– συμμαχία με τον Μαρινάκη, απ’ την οποία ο Ιβάν επεχείρησε να έχει πολυποίκιλα οφέλη με δεδομένη την εξαιρετική σχέση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα Μέσα του Σαββίδη, που χτυπούσαν λυσσαλέα τη Νέα Δημοκρατία, έριξαν τους τόνους, ενώ το κομμάτι Μακεδονία θα μπορούσε να «παίξει ξεχωριστή μπάλα».

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ μέχρι την περασμένη άνοιξη ήταν «στα μαχαίρια», λόγω της αντιπαράθεσης των δύο ομάδων, εξαιτίας της κόντρας για τις τηλεοπτικές άδειες και το Mega, αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Από τον Ιούνιο και μετά, διάφορα γεγονότα έλιωσαν τον «πάγο», μέχρι τη συνάντηση στο Sofitel που γύρισε τη σελίδα των κακών ή αδιάφορων σχέσεων, σε… καλές επαφές και συνεργασία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αναχωρούσε για την Αγγλία, για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν στην Αθήνα και κανόνισαν το κρίσιμο ραντεβού.

Σημειολογικά η συνάντηση παρέπεμψε σε συμμαχία των δύο ανδρών. Η οποία ωστόσο ήταν… λυκοσυμμαχία. Ο Ιβάν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, έστω και αν δεν απαρνήθηκε τις εξαιρετικές του σχέσεις με συγκεκριμένα στελέχη της. Γιατί όταν διαπίστωσε ότι ο Τσακαλώτος δεν είναι… Φλαμπουράρης, αποφάσισε να παίξει μπάλα αλλού.

Ο Σαββίδης δεν πήγε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αλλά και γιατί βλέποντας να χτίζεται η Αγιά Σοφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό του όραμα για τη Νέα Τούμπα. Στην υλοποίηση του έργου οι κυβερνητικές ρυθμίσεις αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να παραχωρηθεί έκταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε πρώτη φάση και να υπάρξει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να μπουν οι μπουλντόζες για τη νέα Τούμπα.

Ωστόσο η συμμαχία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη δημιουργούσε νέα δεδομένα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Η απομόνωση των ανθρώπων –μέχρι χθες συνεργατών– της ΑΕΚ στα όργανα του ποδοσφαίρου άλλαζε τις ισορροπίες. Έτσι προέκυψε και ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης πρόεδρος της Super League, στον οποίο η ΑΕΚ δεν κατέβασε τελικά αντίπαλο τον Πέτρο Καϊμακάμη, καθώς τα κουκιά δεν έβγαιναν. Η «Ένωση» καταψήφισε, ο ΠΑΟΚ όχι. Η ουσία είναι πως το δίδυμο, όπου μπορούσε, χτυπούσε την πρωταθλήτρια. Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να κάνει πολλές και ποικίλες συμμαχίες στα διάφορα εκλογικά ντέρμπι: ο Λεουτσάκος εξελέγη με ψήφους 6-5 στη Football League με λευκό του Μπέου αλλά και στήριξη της ΑΕΚ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντως, αυτός που πήρε το πρωτάθλημα έμεινε πίσω από την κούρσα της διεκδίκησης.

Γιατί αν ο Μελισσανίδης, που έχοντας με το «καλημέρα» εξασφαλίσει και τα 22 εκατ. ευρώ του Champions League, είχε ανάλογη συνέχεια, με πρωταθλήματα κι έσοδα από τη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, τότε ποιος θα μπορούσε ν’ ανατρέψει τη βυζαντινή αυτοκρατορία;

Οι συμμαχίες εξάλλου γίνονται για να σπάνε. Παράδειγμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης που σκοτώθηκε με τον Γιάννη Αλαφούζο για… οπαδικούς λόγους και στη συνέχεια όταν ο Παναθηναϊκός έπαψε να είναι αντίπαλος συμφιλιώθηκε εκ νέου, στη βάση των κοινών πολιτικών στόχων κι επιδιώξεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι προ τριετίας υπήρξε μια άτυπη συμμαχία Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αλαφούζου εναντίον της παντοκρατορίας του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Όμως η συμμαχία διερράγη αρκετά γρήγορα, καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος είχε προβλήματα με τον Παναθηναϊκό, πρωταθλητής μπορεί να βγει μόνο ένας, τα μεταξύ τους ντέρμπι μετατράπηκαν σε πολεμικές συρράξεις, οπότε… τράβηξε τον μοναχικό δρόμο του.

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, τον περασμένο Μάρτιο, που διακόπηκε σε βάρος του ΠΑΟΚ και έγινε παγκόσμιο θέμα η φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το πιστόλι στη ζώνη, προκάλεσε την οριστική ρήξη Σαββίδη – Μελισσανίδη.

Μετά τα επεισόδια της Τούμπας και τις φωτογραφίες με το πιστόλι, η κυβέρνηση άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον Ιβάν Σαββίδη. Πολλοί λένε ότι οι λόγοι της ρήξης ήταν πολύ σοβαρότεροι.

Στις 17 Ιουνίου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Στις 26 Ιουνίου ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήγγειλε σχέδιο αποστασίας, οργανωμένο από επιχειρηματικούς κύκλους του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αν όλοι μπορούμε να φανταστούμε τους επιχειρηματικούς κύκλους του Πειραιά, οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης που αντιμάχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι εμμέσως παρέπεμπε στον Ιβάν Σαββίδη.

Το non paper της κυβέρνησης που εκδόθηκε το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2018 ήταν το ακόλουθο:

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Είναι προφανές το γιατί. Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ. Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη.

Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες.

Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

 Η απάντηση Σαββίδη

Στο non paper απάντησε η πλευρά Σαββίδη, μέσω της εφημερίδας «Έθνος». Την επόμενη μέρα έγραψε ότι:

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι από χθες με μείον ένα βουλευτή. Βεβαίως η κυβέρνηση δεν πέφτει, ούτε κινδυνεύει με πτώση. Ακόμα και αν υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους και άλλοι Βορειοελλαδίτες βουλευτές των ΑΝΕΛ ανεξαρτητοποιηθούν, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία ή υπόνοια, 2-3 βουλευτές εκτός κυβερνητικής πλειοψηφίας σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση… Καμιά φορά τα σενάρια που φτιάχνει κάποιος στο μυαλό του τα πιστεύει… Ο ΠΑΟΚ πήρε θέση για τα συλλαλητήρια, αλλά έως εκεί. Δεν είναι πολιτικό κόμμα ή οργανισμός για να τοποθετείται υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Τη βία την έχει καταδικάσει… Υπάρχει βεβαίως και ο Λαζαρίδης ΠΑΟΚτσής. Αλλά ως εδώ. Είναι βουλευτής και αποφασίζει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Ούτε ο ΠΑΟΚ , ούτε ο Ιβάν είναι κηδεμόνες του. Ούτε είναι ιδιοκτήτες βουλευτών. Άρα; Ποια συνωμοσία για αποστασία; Και μάλιστα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμειξη νερού με λάδι δηλαδή. Και να ήθελαν οι συνωμότες να πετύχει, δεν θα το κατάφερναν να τα αναμείξουν… Ισχύουν και κάποιοι νόμοι της Φυσικής, παιδιά…»

Η ρήξη κυβέρνησης – Σαββίδη επισημοποιήθηκε πλέον και ήταν έκπληξη για πολλούς, αλλά όχι για όσους γνώριζαν. Οι αιτίες δεν δημιουργήθηκαν σε μια εβδομάδα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό ζήτημα.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, έσκασε η είδηση-βόμβα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν και οργάνωναν τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

Η υπονόμευση της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού από τη ρωσική πλευρά επιχειρήθηκε μέσω οργανώσεων που συστάθηκαν, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, μέσω Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, αλλά και με προσπάθεια χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Η δράση των συγκεκριμένων διπλωματών δεν έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, είχαν αναπτυχθεί πολλούς μήνες νωρίτερα, με την εμπλοκή και επιχειρηματικών κύκλων. Οι υποψίες έπεσαν στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις όποιες αιτιάσεις.

Επίσης, οι Αμερικανοί δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη (τον οποίο θεωρούν άνθρωπο των Ρώσων) και ιδιαίτερα την εμπλοκή του στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, και είχαν ενημερώσει γι’ αυτό την κυβέρνηση. Δεδομένου δε του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος, δεν θα άφηναν κανέναν τρίτο να χαλάσει τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο όλων αυτών και αφού απογαλακτίστηκε από την κυβέρνηση ο Ιβάν Σαββίδης, τον προσέγγισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Με δεδομένο ότι ο Β. Μαρινάκης είναι πολέμιος της κυβέρνησης, στόχος του ήταν να εντάξει και τον Σαββίδη στο αντικυβερνητικό μέτωπο.

Ο Ιβάν είχε παρουσία στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη που έγινε έναν χρόνο πριν, επέτρεψε σε όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και κυρίως Ευρώπη να υπάρχει το τεράστιο πανό πως «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική», αλλά μέχρι εκεί. Οι κυβερνητικές και οι διεθνείς αντιδράσεις, όσα επιχειρήθηκε να του προσάψουν, περιόρισαν τη δράση του. Αποδείχθηκε περισσότερο διπλωμάτης απ’ ό,τι θα περίμεναν κάποιοι, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν… άντεχε άλλο χωρίς πρωτάθλημα. Γιατί ο Σαββίδης αντλεί τη μεγαλύτερη δύναμή του εντός των τειχών από τον κόσμο του ΠΑΟΚ στη Μακεδονία. Στα μάτια του κόσμου αυτού θα ηρωοποιηθεί μόνο αν είναι πρώτος τον Μάιο του 2019. Από ’κεί και πέρα, μπορεί να βάλει πλώρη για τη νέα Τούμπα και να οικοδομήσει τον ΠΑΟΚ που ονειρεύεται, ως… πρωταθλητής πλέον.

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τον «δικέφαλο του βορρά» σε απόσταση οκτώ βαθμών από τον Ολυμπιακό, μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Η ΑΕΚ έμεινε πίσω 14. Συνεπώς, ποιος είναι ο… αντίπαλος για τον Ιβάν; Αυτός που πρέπει να χτυπήσει πλέον προκειμένου να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να γίνει ο… θεός του ΠΑΟΚ; Ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης. Συμμαχία τέλος, λοιπόν. Στη σκακιέρα του ποδοσφαίρου, ο Ιβάν πλέον κάνει λιγότερα λάθη. Και προχωράει ολοταχώς για τον τίτλο.

 

Δεν τα βρήκαν ούτε για τον δήμο

Η πρόσκαιρη συμμαχία ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, μπορούσε να περάσει και από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης στηρίζει τον Γιάννη Μώραλη και βγαίνει δήμαρχος στον Πειραιά, δεν μπορεί ο Ιβάν Σαββίδης να μένει αμέτοχος. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν δυστοκία.

Ενώ λοιπόν είχε πέσει στο τραπέζι το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη για τον δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό δεν προχώρησε. Ο Ζαγοράκης πάντρευε τον ΠΑΟΚ με τη Ν.Δ., της οποίας είναι ευρωβουλευτής. Η εναλλακτική λύση τού πρώην γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος παντρεύτηκε την αγαπημένη ανιψιά του Ιβάν Σαββίδη, Σόνια, επίσης δεν προωθήθηκε.

Η Ν.Δ., μετά από παλινωδίες, βρήκε στο πρόσωπο του Νίκου Ταχιάου την υποψηφιότητά της για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Ορφανός, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και αδελφός του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Κώστα, ο οποίος λέγεται ότι θα έχει τη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα