Πολάκ(ι)ς η στήριξη Τσίπρα

Το λάθος χαρτί σήκωσε ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις και ΜΕΣΑ στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας

Η επιλογή του πρωθυπουργού να στηρίξει τον Παύλο Πολάκη και να πάει σε αντιπαράθεση εντός του Κοινοβουλίου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι η χειρότερη δυνατή

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Ιανός σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Στην ετρούσκικη μυθολογία, αντιστοιχεί με τον θεό Άνι. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευσή του και μερικοί που τον αναφέρουν ως θνητό βασιλιά του Λάτιου, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη.

Οι Ρωμαίοι τον λάτρευαν ως τον θεό όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών, το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων. Ο Ιανός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα και αποκαλείτο Janus bifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός και αρκετοί ναοί στην αρχαία Ρώμη ήταν αφιερωμένοι σε αυτόν. Ο διασημότερος όλων ήταν εκείνος που βρισκόταν στο Forum Romanum και οι πύλες του ήταν ανοικτές σε περίοδο πολέμου και κλειστές σε περίοδο ειρήνης. Στις πιο πρώιμες περιόδους, ο Ιανός απεικονιζόταν με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι ο ήλιος και η σελήνη, ή το γήρας και η νιότη. Ήταν παρών στη γέννηση, τον γάμο και στον θάνατο, σε όλες δηλαδή τις μεταβάσεις της ανθρώπινης ζωής.

Στη σύγχρονη Ελλάδα θεωρείται συνώνυμο της διπροσωπίας και της απάτης. Στην πολιτική, του αποδίδεται η συστηματική προσπάθεια εκ μέρους των πολιτικών όταν ερμηνεύουν τους δημοκρατικούς και συνταγματικούς θεσμούς κατά το δοκούν.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης είναι οι δύο μορφές του Ιανού στην ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε για μία ακόμη φορά να καλύψει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας με την ατάκα από του βήματος της Βουλής περί «αψύ Σφακιανού».

Ο Παύλος Πολάκης έχει διακριθεί ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας όχι για το παραγωγικό του έργο. Αυτό εξάλλου έχει πολλές σκιές, όπως ο διορισμός ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ από την Ηλιούπολη ως αντιπροέδρου στο νοσοκομείο Σαντορίνης, και η επιλογή του διοικητή του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας με τα τέσσερα πλαστά πτυχία. Γι’ αυτό που έχει διακριθεί ο κ. Πολάκης από την πρώτη ημέρα που ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν να φανατίζει και να συσπειρώνει τους σταθερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν προδομένοι από τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Να… γαβγίζει, να δημιουργεί το αισχρό κλίμα πόλωσης που θέλει, να συσπειρώνει τους τουπαμάρος των οπαδών.

Πιθανόν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι εκ των αναλυτών, ίσως να εκφράζει την κρυφή πλευρά του ίδιου του κ. Τσίπρα, που ενίοτε γουστάρει να κατηγορεί δίχως στοιχεία τους πολιτικούς του αντιπάλους, να ψέγει δικαστικούς, να εκφράζει τη χυδαιότητα την οποία όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε στα εσώψυχά μας, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες της ψυχιατρικής. Διαφορετικά, δεν μπορεί να δοθεί μία λογική εξήγηση για το πώς καλύπτει όλα τα… παραστρατήματα του Παύλου Πολάκη ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αν και έχει προκληθεί πλειστάκις, εντός και εκτός Βουλής, ν’ αποκηρύξει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και να τον διώξει από την κυβέρνηση, δεν το έπραξε. Αντίθετα, παρείχε πάντα την εμπιστοσύνη και τη… θαλπωρή του σ’ αυτόν. Στην καλύτερη περίπτωση, παραδέχεται απλώς, ότι «έχει ιδιόρρυθμο ύφος».

 

Η εσωστρέφεια

Από τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον τετραπληγικό υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο κ. Τσίπρας είχε δύο επιλογές. Η μία ήταν να τον στηρίξει και να φορτωθεί εκ νέου τον Πολάκη επιτρέποντας στη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει την ατζέντα και, όπως σωστά σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «θα πάμε στις εκλογές με σύμβολο τη χυδαία επίθεση στους ΑΜΕΑ που έκανε ο κ. Πολάκης».

Η άλλη επιλογή ήταν να τον αποπέμψει και να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι αφενός μεν σέβεται τους ΑμεΑ, αφετέρου δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται ακραίους. Η απόφαση του να καλύψει τον Πολάκη μετατρέποντας την πιθανή πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε πρόταση εμπιστοσύνης, κάθε άλλο παρά έκαμψε τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει φουντώσει το κύμα αντι-Πολακισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κι εκτός των Παππά και Κυρίτση που στήριξαν τον Σφακιανό, αυξάνονται οι βουλευτές που κάνουν δηλώσεις αποκήρυξης του Πολάκη.

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι με το να καλύψει εκ νέου τον Παύλο Πολάκη χάνει το πλεονέκτημα να φτιάξει αυτός την ατζέντα της αντιπαράθεσης, αλλά προσπαθεί να μαζέψει το μαγαζί του, καθώς εάν άφηνε τα πράγματα ως έχουν, τότε κινδύνευε στην  ψηφοφορία στη Βουλή να έβλεπε τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψήφιζαν κατά του Πολάκη. Βέβαια, όλα αυτά θα είχαν τεθεί σε δεύτερη μοίρα εάν τολμούσε να τον διώξει.  Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν έχει διδαχθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, οι οποίοι έβγαιναν κερδισμένοι όταν απέπεμπαν υπουργούς ή και βουλευτές τους.

Όλα επί τάπητος

Στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει προνομιακά ζητήματα να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. Κατ’ αρχάς, είναι η σκανδαλολογία. Novartis και δάνεια κομμάτων θα είναι το κύριο μενού της ομιλίας Τσίπρα. Όμως από την άλλη δίνει όπλα στην αντιπολίτευση. Και δεν είναι πλέον μόνο η υπόθεση Παππά – Πετσίτη, αλλά έχουν προστεθεί οι καταγγελίες Μαρινάκη για δανειοδότηση προς τον Καλογρίτσα, οι τεράστιες ζημίες της ΔΕΗ, οι αυξήσεις στα αγαθά που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά η επίθεση Πολάκη σε έναν ανάπηρο συμπολίτη μας.

Και αυτή η συζήτηση, τριήμερη όπως την προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, θα διεξαχθεί ελάχιστες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και στους πολίτες τελικά θα μείνει η επίθεση Πολάκη, ειδικά όταν τις ημέρες εκείνες οι ενώσεις των ΑμεΑ κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. Η εικόνα που θα μείνει στους ψηφοφόρους δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα