Πολεμική… χαρά του Τραμπ το Ιράν

Παγκόσμια αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και απειλούν την ειρήνη εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αψήφησε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον για να τις επιβάλει, υπογραμμίζοντας πως στις εταιρείες που θα συνεχίσουν να κάνουν δουλειές με την Τεχεράνη, θα απαγορευθεί να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ιράν απέρριψε μια προσφορά της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Τραμπ για συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει τη συμφωνία του 2015 με την οποία ήρθησαν οι κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Τραμπ αποφάσισε φέτος να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αγνοώντας εκκλήσεις από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι κύριοι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, καθώς και από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας. Όμως αυτό αποδεικνύεται δύσκολο: ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη οι επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.

«Αυτές είναι οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα ενισχυθούν κατά ένα ακόμη επίπεδο. Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτε λιγότερο!», έγραψε ο Τραμπ σήμερα στο Twitter.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε χθες Δευτέρα πως η μοναδική ευκαιρία του Ιράν για να διαφύγει από τις κυρώσεις είναι να δεχθεί την προσφορά για να διαπραγματευθεί με τον Τραμπ μια σκληρότερη συμφωνία.

«Θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μαζί τους, να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο Μπόλτον στο Fox News.

«Αν οι αγιατολάχ θέλουν να βγουν από την πίεση, θα πρέπει να έρθουν και να κάτσουν κάτω. Η πίεση δεν θα σταματήσει όσο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπόλτον, ένας από τους βασικούς «ιέρακες» της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράν.

Να βγει το μαχαίρι

Η Ουάσινγκτον δέχεται ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας του 2015 που επιτεύχθηκε υπό τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι ελαττωματική επειδή δεν είναι αρκετά αυστηρή. Το Ιράν δηλώνει ότι θα συνεχίσει προς το παρόν να συμμορφώνεται προς τη συμφωνία, αν άλλες χώρες μπορούν να το βοηθήσουν να προστατευθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σήμερα έχουν στόχο τις ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο μετάλλων, τον άνθρακα, τα βιομηχανικά λογισμικά και την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε ομιλία που εκφώνησε μερικές ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση εφόσον η Ουάσινγκτον δεν συμμορφώνεται πλέον προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τρία χρόνια.

«Αν μαχαιρώσεις κάποιον με ένα μαχαίρι και μετά πεις πως θέλεις συνομιλίες, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις το μαχαίρι», δήλωσε ο Ροχανί στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες χαρακτηρίζοντάς την τέχνασμα για να δημιουργηθεί χάος στο Ιράν και για να επέλθει σύγχυση μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον έχει απομονωθεί διεθνώς και θα μετανιώσει που επιβάλλει κυρώσεις κόντρα στις απόψεις των συμμάχων της και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Στο Ιράν, η πυρηνική συμφωνία συνδέεται στενά με τον Ροχανί, έναν μετριοπαθή που κέρδισε με σαρωτικά ποσοστά δύο εκλογικές αναμετρήσεις υποσχόμενος να ανοίξει την ιρανική οικονομία στον έξω κόσμο.

Ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν φόβους ότι εγκαταλείποντας τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον κινδυνεύει να υπονομεύσει τον Ροχανί και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ ανέφεραν: «Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ».

Μετά την αρχική άρση των κυρώσεων, πριν από δύο χρόνια, οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν.

Όμως οι περισσότεροι Ιρανοί δεν είχαν δει ακόμη σημαντική οικονομική βελτίωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας και η προοπτική ότι η Ουάσινγκτον θα επέβαλε εκ νέου κυρώσεις βοήθησε στην κατάρρευση φέτος της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Στο Ιράν σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών και αντιμετωπίσθηκαν σκληρά από την κυβέρνηση.

Πως αντιδρούν οι εταιρείες

DAIMLER: Η γερμανική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων και φορτηγών Daimler εγκατέλειψε τα σχέδιά της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Ιράν. «Παύσαμε τις ήδη περιορισμένες μας δραστηριότητες στο Ιράν, σύμφωνα με τις κυρώσεις που επιβάλλονται», ανέφερε η Daimler. Στις αρχές του 2016, η Daimler προχώρησε στη σύσταση κοινοπραξίας με την εταιρία κατασκευής και εμπορίας οχημάτων Iran Khodro για την κατασκευή και διανομή φορτηγών Mercedes-Benz στη χώρα.

PSA και RENAULT: Η κατασκευάστρια εταιρία των αυτοκινήτων Peugeot, η PSA, έκανε τον Ιούνιο τις πρώτες της κινήσεις για να αναστείλει τις δραστηριότητες που είχε στο πλαίσιο κοινοπραξίας στο Ιράν, ενώ η ανταγωνίστριά της Renault έχει ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

Και οι δύο είχαν περιθώριο έως τις 6 Αυγούστου για να περιορίσουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους. Εκπρόσωπος της Renault δήλωσε ότι η εταιρία δεν είχε άλλο σχόλιο να κάνει πέραν όσων δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής Τιερί Μπολόρ τον Ιούλιο, όταν είπε σε αναλυτές: «Καθώς συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις αμερικανικές κυρώσεις, είναι πιθανόν η ανάπτυξή μας να ανασταλεί».

Μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015, η PSA και η Renault έσπευσαν να υπογράψουν νέες συμφωνίες παραγωγής για να αναβαθμίσουν τις προ κυρώσεων συνεργασίες τους στο Ιράν. Η PSA υπέγραψε συμφωνίες παραγωγής αξίας 700 εκατ. ευρώ, ενώ η Renault ανακοίνωσε την επένδυση σε ένα νέο εργοστάσιο για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στα 350.000 οχήματα το χρόνο.

TOTAL: Η Total έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το έργο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου South Pars εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Total υπέγραψε το 2017 συμβόλαιο για την ανάπτυξη της 2ης Φάσης του κοιτάσματος South Pars με αρχική επένδυση 1 δισεκ. δολαρίων αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τι θα κάνει με το ποσοστό 30% που έχει εάν αποσυρθεί. Έχει περιθώριο έως τις 4 Νοεμβρίου να προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή των δραστηριοτήτων της, εκτός κι αν λάβει κάποια εξαίρεση.

ATR: Η εταιρία κατασκευής ελικοφόρων αεροσκαφών ATR επιβεβαίωσε στις 6 Αυγούστου ότι παρέδωσε πέντε ακόμα αεροσκάφη στην IranAir λίγο πριν η Ουάσινγκτον επιβάλει νέες κυρώσεις αλλά και πάλι αντιμετωπίζει δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια των ΗΠΑ για να παραδώσει ακόμα επτά.

SANOFI: Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε ότι είναι πρώιμο να πει εάν θα υπάρξει αντίκτυπος στις δραστηριότητές της στο Ιράν. Η Sanofi ανακοίνωσε στις αρχές του 2016 ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τεχεράνη με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στο Ιράν. Τα φάρμακα εξαιρέθηκαν από τις αρχικές πυρηνικές κυρώσεις αν και η μεταφορά τους στη χώρα ήταν δύσκολη.

ROCHE: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, να αξιολογούμε τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που πρόσφατα τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς στο Ιράν θα έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακά μας, τα διαγνωστικά μας προϊόντα και τα προϊόντα για τον διαβήτη», ανέφερε η ελβετική φαρμακευτική εταιρία.

NESTLE: Η Nestle δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εκ νέου στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία τροφίμων. Η Nestle Iran έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Τεχεράνη και δύο εργοστάσια στη χώρα. Απασχολεί 818 εργαζομένους και εισάγει περιορισμένη γκάμα προϊόντων Nestle από το εξωτερικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα