Κρίση στα Ίμια: «Πόλεμος» δηλώσεων και προκλήσεις από τους Τούρκους

Μπορεί σε επιχειρησιακό επίπεδο η κρίση στα Ίμια να εκτονώθηκε -για την ώρα τουλάχιστον- σε επίπεδο δηλώσεων όμως πολιτικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας φροντίζουν να κρατούν πολύ υψηλά τους τόνους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογο του, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «πρόσφατα υπήρξαν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια και εμείς απαντήσαμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε ρητώς στον Έλληνα πρωθυπουργό πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις «είναι καλό να μένουμε μακριά από εντάσεις», καθώς και ότι συνέστησε στην Ελλάδα «να μένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές».

Δίνοντας τη δική του οπτική στην ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι εντάσεις και ο κίνδυνος σύγκρουσης δεν μπορεί να είναι μονόπλευρος. Αν υπάρχει παραβίαση, υπάρχει παραβίαση και από την άλλη πλευρά επίσης». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο «δεν είναι μόνο η Τουρκία που πρέπει να αποφεύγει τέτοιες παραβιάσεις» καθώς την ίδια ώρα και η ελληνική πλευρά «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική» και να λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και «να μένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

«Σαν μία μύγα που πολεμά με έναν γίγαντα»

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Γιγκίτ Μπουλούτ (σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν), ο οποίος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να επιτεθεί εναντίον της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η χώρα μας δεν μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία καθώς θα ήταν σαν «μια μύγα να πάει να παλέψει με έναν γίγαντα».

Πιο αναλυτικά ο Μπουλούτ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΤRT αναφερόμενος στο περιστατικό στα Ίμια, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, ενώ ο στρατός της χώρας διεξάγει επιχειρήσεις στην Συρία. Σημείωσε μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση της Άγκυρας θα είναι σκληρή.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σαν μία μύγα που πολεμά με έναν γίγαντα, προειδοποιώντας τη χώρα μας για τις τρομερές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

«Ξεπερνά τα όρια του ανεκτού η Τουρκία»

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σχετικά με την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στην περιοχή των Ιμίων, όπως δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται.

Σε δήλωσή του on camera, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού. Μία συμπεριφορά που δεν είναι, απλώς, απέναντι σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι και μία συμπεριφορά απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο, ότι η Τουρκία, πέραν των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εδάφους. Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο ΥΠΕΘΑ πρόσθεσε πως: «Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των συμμάχων».

Διαβάστε επίσης