Πόλεμος για τον χρυσό του ποδοσφαίρου

Ο Ινφαντίνο θαμπώθηκε από τα έσοδα του Champions League κι επιχειρεί να δημιουργήσει Μουντιάλ συλλόγων με 24 ομάδες για να πάρει μερίδιο από την πίτα

Πόλεμος για τον χρυσό του ποδοσφαίρου ξέσπασε ανάμεσα στη FIFA και την UEFA. Tα τεράστια ποσά που προσφέρουν οι χορηγοί στους μεγάλους συλλόγους του ποδοσφαίρου έχουν θορυβήσει τις διεθνείς Συνομοσπονδίες, που θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

Η λάμψη του Μουντιάλ είναι σαφώς κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η συγκέντρωση των κορυφαίων εθνικών ομάδων του κόσμου προκαλεί το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου σπάει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμφισβήτητα υπάρχει και για το EURO, που ωστόσο δεν συναγωνίζεται σε αίγλη και χρήμα το Μουντιάλ.

Η παγκοσμιοποίηση ωστόσο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς από τις εθνικές ομάδες το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στους συλλόγους. Γιατί, αν κάποτε ένας σύλλογος είχε πολλούς περιορισμούς στην απόκτηση αλλοεθνών ποδοσφαιριστών, πλέον τα ποδοσφαιρικά σύνορα έχουν πέσει και οι ομάδες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα αποκτούν την αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο.

Τα έσοδα του Champions League χρόνο με τον χρόνο δημιουργούν νέα ρεκόρ. Η αίγλη της διοργάνωσης είναι τεράστια, και η UEFA φροντίζει να εκσυγχρονίζει τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης προστατεύοντας τους ισχυρούς προκειμένου να μη δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο με το μπάσκετ και πάρουν μέρος σε δική τους κλειστή Λίγκα. Αν αυτό συμβεί, όπως έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν, τότε αυτοί θα μαζέψουν… όλο το χαρτί. Η UEFA με νύχια και με δόντια, με ντρίπλες, αναμορφώσεις, αλλά κυρίως πριμοδοτώντας την παραμονή των ισχυρών του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κρατά σε τοπ επίπεδο το Champions League.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε το Μουντιάλ συλλόγων. Αυτό έκανε την εμφάνισή του δειλά- δειλά το 2000. Ήταν μια διοργάνωση που δεν συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και αντιμετωπιζόταν ως μίνι τουρνουά για έναν ακόμη τίτλο που θα προστίθεται στην τροπαιοθήκη κάποιων μεγάλων ομάδων. Μάλιστα, μετά την πρώτη χρονιά στη Βραζιλία που πήραν μέρος 8 σύλλογοι κι έφθασαν στον τελικό δύο βραζιλιάνικες (Κορίνθιανς-Βάσκο) ομάδες, διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρό. Μάλιστα, το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων δεν πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2001 και 2004, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων και κυρίως λόγω της πτώχευσης της εταιρείας Sport International and Leisure, χορηγού της FIFA.

Από το 2005, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου. Το τουρνουά έχει φιλοξενηθεί από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Δεν έχει γίνει δηλαδή ποτέ στην Ευρώπη, στη λογική ότι οι μεγάλοι σύλλογοι της «Γηραιάς Ηπείρου» είναι αυτοί που προσελκύουν κόσμο σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Από το 2007 ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στο Μουντιάλ συλλόγων έχει περιοριστεί στις 7. Ο τρόπος διεξαγωγής του δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στο Champions League. Η UEFA φρόντισε να ενισχύσει με τις αποφάσεις της τη διοργάνωση του σεντονιού και των αστέρων. Εκεί οι μεγάλες εταιρείες έριξαν τα ρέστα τους. Τα ποσά από τηλεοπτικά δικαιώματα πήγαν στα ύψη. Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο δεν άντεξε τον πειρασμό. Παλιά αλεπού ο 49χρονος Ελβετός. Σου λέει, τόσο μέλι δεν μπορεί να το παίρνει μόνο η UEFA. Όπως υπάρχει λοιπόν το Μουντιάλ των εθνικών ομάδων, να υπάρξει και το Μουντιάλ συλλόγων. Με την αφρόκρεμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και όχι με 7 ομάδες μόνο. Και με τρόπο διεξαγωγής που θα προσελκύσει τους χορηγούς. Τι σημαίνει αυτό αντίστοιχα για την UEFA; Καταστροφή. Τεράστια απώλεια εσόδων και υποβάθμιση του Champions League.

Ποιος είδε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν και δεν τον φοβήθηκε. Ο 51χρονος Σλοβένος επανεκλέχτηκε στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία κι έχει τα δικά του σχέδια ν’ ανεβάσει τα έσοδα του δικού του μαγαζιού. Ο Ινφαντίνο όμως πάει να καταστρέψει τα πάντα.

Τι μένει, λοιπόν; Πόλεμος! Ο πρόεδρος της UEFA κάλεσε και τις 59 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες να βρεθούν απέναντι στη FIFA, καλώντας  σύσσωμο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να απορρίψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες, που ο Ινφαντίνο θέλει να επικυρώσει στην ολομέλεια της FIFA στα μέσα του επόμενου Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Η FIFA έχει σχεδιάσει μια νέα μορφή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τη συμμετοχή 24 ομάδων, που θα είναι οι καλύτερες από κάθε ήπειρο. Η κατανομή αναφέρεται  σε δώδεκα για την UEFA, τέσσερις για την CONMEBOL (Νότια Αμερική), δύο για την AFC (Ασία), δύο για την  CAF (Αφρική), δύο για την CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), μία θέση για την OFC (Ωκεανία) και ακόμη μία για τον οικοδεσπότη. Θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους τριών ομάδων και η πρώτη θα πηγαίνει κατευθείαν στους προημιτελικούς. Το τουρνουά θα διαρκέσει 17 ημέρες και θα διεξάγεται τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου στη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (Confederations Cup).

Ίδιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η επιθυμία του Ινφαντίνο για ένα Παγκόσμιο Nations League, που επίσης θα τεθεί στην εκτελεστική επιτροπή που θα συνεδριάσει στο Μαϊάμι. Πρόκειται για μια διεύρυνση σε παγκόσμιο επίπεδο του Nations League της UEFA.

Η UEFA έχει απειλήσει τον Ινφαντίνο με ψήφο τιμωρίας των 59 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στις εκλογές για την προεδρία της FIFA στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι, αλλά και με πρόταση μομφής εναντίον του. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Νότιας Αμερικής σε αυτή την προσπάθεια. Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι… τέλους. Και όταν στη μέση είναι τόσα λεφτά, αναμένεται σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Τσεφερίν θέλει το Μουντιάλ στην Ευρώπη

Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, εξελέγη ξανά στην προεδρία της UEFA. Ο 51χρονος Σλοβένος δικηγόρος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών από την πρώτη του θητεία, η οποία διαρκεί από το 2016, παίρνοντας τη θέση του Μισέλ Πλατινί. Στόχος του είναι να εργαστεί για να προετοιμάσει τη μεταρρύθμιση του Champions League για το 2024.

«Και τι θα συμβεί τώρα; Το ποδόσφαιρο χτυπήθηκε από την μεγαλύτερη διοικητική κρίση στην ιστορία του, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όμως παρείχατε την εμπιστοσύνη σας σε αυτό το άγνωστο. Και μία κρίση είναι πάντα μία μοναδική ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο. Και το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε και καταφέραμε, ήταν να ξαναβρούμε τη χαμένη ενότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να φέρουμε το Μουντιάλ 2030 στην ήπειρό μας, 12 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το Μουντιάλ της Ρωσίας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα