Πόλεμος σε δύο μέτωπα

Ικανοποιημένοι νιώθουν στο Κίνημα Αλλαγής από την εξέλιξη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για τα θέματα της οικονομίας που προκάλεσε η Φώφη Γεννηματά. Από τη μία για την επιθετικότητα που επέδειξε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και δεν επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει το ολιστικό σχέδιο που απέστειλε στη Βουλή την παραμονή της συζήτησης, και από την άλλη για την κοινή ρότα που υπήρξε με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είχαν ανησυχίες για τη συζήτηση. Αφενός για το εάν ο Θεοδωράκης θα στήριζε τη Γεννηματά (στο αίτημά της για πρόωρες εκλογές), αφετέρου να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό να κάνει παιχνίδι εντυπώσεων για το ολιστικό σχέδιο. Όμως από την εξέλιξη της συζήτησης έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς τόσο η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού πήγαν διαβασμένοι στη Βουλή και «χτύπησαν σαν χταπόδι την κυβέρνηση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλαιός κοινοβουλευτικός του Κινήματος Αλλαγής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες απάντησε ότι «εκλογές τώρα, δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο». Κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της κας Γεννηματά, η οποία ανταπάντησε: «Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε, μόνο δεινά έρχονται στη χώρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα για τη χώρα όταν το όχι του δημοψηφίσματος το κάνατε ναι μέσα σε μια νύχτα».

 Κούρσα για τρεις

Αυτό για το οποίο όμως επιμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πλέον εμπεδώνεται στην κοινωνία ότι το πολιτικό παιχνίδι είναι για τρεις, κάτι που φάνηκε και στη Βουλή, καθώς η επίθεση που έκανε η κα Γεννηματά και στη Νέα Δημοκρατία ανάγκασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να της απαντήσει, με αποτέλεσμα να κερδίσει πόντους.

Όμως από τη συζήτηση της Τετάρτης εξάγεται και το συμπέρασμα ότι οι ήδη τεταμένοι τόνοι μεταξύ Μαξίμου και ΚΙΝΑΛ ανέβηκαν και άλλο,κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση των δύο κομμάτων, καθώς απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Οι φράσεις «αρκετά με τα ψέματα, το πολιτικό σας αφήγημα στέρεψε» και «η συγκυβέρνησή σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας» είναι ενδεικτικές του ύφους που υιοθέτησε η κα Γεννηματά και που δείχνουν τον δρόμο για το επόμενο διάστημα.

Τώρα πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ζωτικής ανάγκης να επικοινωνήσουν το δικό τους πλήρες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που παρουσιάστηκε από το βήμα της Βουλής και αναλύθηκε σε πέντε άξονες, μεταξύ των οποίων, η εθνική συναίνεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η μετατροπή του υπερταμείου από ταμείο εκποίησης σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στόχος, όπως σημειώνουν ίδιες πηγές, να καταδειχθεί πως «δεν αρκεί η αντιπολίτευση, αλλά χρειάζονται προτάσεις».

Όμως άλλο ένα ευχάριστο για το ΚΙΝΑΛ ήταν ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με την κα Γεννηματά και επιβεβαιώνοντας πως μετά το τετ-α-τετ που είχαν, έπεσαν οι τόνοι στο εσωτερικό του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μπορεί να απέφυγε να ζητήσει, όπως η κα Γεννηματά, εκλογές μετ’ επιτάσεως, ωστόσο τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος στο λεγόμενο ολιστικό σχέδιο, λέγοντας ότι «πρόκειται για ωραία, αλλά κενά λόγια». Μάλιστα, προκάλεσε θετική εντύπωση ότι αναφέρθηκε εκτενώς σε πολλά σημεία του σχεδίου αποδομώντας το με επιχειρήματα.

Το σχέδιο της αντεπίθεσης στο δίπολο

Μπορεί η ευφορία από τη συζήτηση να ήταν διάχυτη στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, όπως τονίζουν οι περισσότεροι, σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, να το επικοινωνήσει και ταυτόχρονα να αποκρούσει και τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα διεκδικούν τους ίδιους ψηφοφόρους.

Ήδη από την ανάλυση που έχουν κάνει στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί παρελκυστικά. Από τη μία χρησιμοποιεί τη σκανδαλολογία για να πλήξει κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ, αλλά χρησιμοποιεί και θέματα όπως ο εκλογικός νόμος και το θέμα της αναδοχής για να εκμεταλλευθεί τις διαφορετικές απόψεις. Και φυσικά συντηρεί το αφήγημα του προοδευτικού πόλου, χρησιμοποιώντας τις ρήσεις πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του Κώστα Σημίτη.

Ως απάντηση στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο με τη διάσπαση των μεγάλων περιφερειών και αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Επίσης είναι ειλημμένη η απόφαση να απομονωθούν όσοι κραυγάζουν για συνεργασία με τη μία ή την άλλη πλευρά. Και φυσικά η καμπάνα χτυπάει για τον Γιάννη Ραγκούση. Το πιθανότερο είναι ο πρώην υπουργός να συνεχίσει να διοργανώνει εκδηλώσεις. Οπότε προτείνεται ως λύση στις εκδηλώσεις του κ. Ραγκούση να προσέρχονται αυθορμήτως κεντρικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ώστε να αναχαιτίζονται οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούνται και πηγαίνουν.

Με αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ εκτιμούν στο ΚΙΝΑΛ ότι αφενός μεν θα σταματήσουν να προσέρχονται οι ΣΥΡΙΖΑιοι στις εκδηλώσεις του Ραγκούση, αφετέρου δε και ο ίδιος θα πρέπει να επιλέξει: Ή το ΚΙΝΑΛ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι  αφορά τη Ν.Δ., η τακτική είναι πιο απλή και συνίσταται στο να πιεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει τις θέσεις του για την επόμενη μέρα. «Για να μάθουν οι προοδευτικοί ψηφοφόροι τι ετοιμάζει», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνοντας εμπιστοσύνη στο δικό τους «πρόγραμμα Ελλάδα», επί του οποίου θα προκαλέσουν τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί, ώστε να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο κομμάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα