ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Oι κυρώσεις της Ε.Ε.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση αλλά και ατολμία απάντησε η Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε., Μ. Βρετανία) στον «τσαμπουκά» της Ρωσίας

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση αλλά και ατολμία απάντησε η Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε., Μ. Βρετανία) στον «τσαμπουκά» της Ρωσίας να ξεκινήσει ένα ολοκληρωτικό στρατιωτικό χτύπημα στην Ουκρανία.

Από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) που ο Πούτιν ανακοίνωσε διά τηλεοράσεως την απόφασή του να εισβάλει στη γειτονική του χώρα, το… ξυπνητήρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτύπησε κατά τις 7:00. Τότε δημοσιοποιήθηκε η πρώτη γενικόλογη και μέσω Τουίτερ δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκινούσε με τα σπαραξικάρδια ότι «σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι με την Ουκρανία και στους αθώους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φόβο για τη ζωή τους». Και κατέληγε στο λίαν… εκφοβιστικό ότι «το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει».

Ως προς τα ευρωπαϊκά ανακλαστικά, ας σημειωθεί και το γεγονός ότι η έκτακτη λόγω πολέμου Σύνοδος Κορυφής τής Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (σ.σ. τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει ήδη από τις 17:00 ώρα Ελλάδος στα περίχωρα του Κιέβου!!!), ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεκλήθη να συνεδριάσει στις 21:00΄ ώρα Ελλάδος την Πέμπτη.

Εκεί αποφασίστηκε η επιβολή μαζικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, σε παροχή αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά, αλλά και εξαγωγών κυρίως τεχνολογικών προϊόντων. Παράλληλα αυξάνονται και τα πρόσωπα που μπαίνουν στη λίστα των κυρώσεων.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ. 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της Αθήνας.

Ως προς το αν θα ιδρώσει το αυτί του Πούτιν από τις κυρώσεις, οι Ρώσοι αντί απάντησης δείχνουν την τοποθέτηση της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ, πως όσοι ρωτούν αν το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία προφανώς δεν αντιλαμβάνονται αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία ανέκαθεν αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα