ΠΩΛΗΣΗ ΕΛ.ΠΕ.: Οι δύο μνηστήρες και η αμερικανική Θέμιδα

Στους φιναλίστ του τελικού για την κατάκτηση του «τροπαίου» των ΕΛ.ΠΕ. φιγουράρουν εδώ με μερικά 24ωρα η αμερικανική Glencore Energy και η ελβετική Vitol Holding. Οι… ελλανοδίκες του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν στην τελευταία συνεδρίασή τους ότι τα δύο σχήματα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 50,1% του ελληνικού ενεργειακού ομίλου.

Ο οδικός χάρτης του διαγωνισμού προβλέπει, τώρα, ότι η Vitol και η Glencore θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room), όπου θα «φιλοξενηθούν» στοιχεία των ΕΛ.ΠΕ., αφού πρώτα οι δύο μνηστήρες υπογράψουν σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Αν υπάρχει ένα αγκάθι, αυτό αφορά την κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει φαινόμενα διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα. Σε πρώτο χρόνο από τη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου που εδρεύει το ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της μετοχικής πλειοψηφίας των ΕΛ.ΠΕ. δεν κινδυνεύει καθώς, όπως λένε, οι όροι του διαγωνισμού παρέχουν ασφαλιστικές δικλείδες εφόσον συντρέξουν λόγοι. Υπάρχουν ωστόσο και έμπειροι γνώστες της αγοράς που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι αν σπάσει ο… διάβολος το ποδάρι του και η Glencore κριθεί ένοχη, θα υπάρξει ανάγκη «αναστροφής» της πώλησης εφόσον φυσικά οι Αμερικανοί έχουν πλειοδοτήσει. Εμείς, πάντως, το ψάχνουμε και θα επανέλθουμε σύντομα…

 

Διαβάστε επίσης