Πολιτική σταθερότητα και ομπρέλα προστασίας

Ποιοι είναι οι δύο άξονες που θα οδεύσει η κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και που βασίζεται το Μαξίμου ότι θα ξεπεράσει τον δύσκολο χειμώνα

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας θα αναδείξει μέχρι τις εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του. Και πάρα το γεγονός ότι έχει μπροστά του ένα δύσκολο χειμώνα εν τούτοις ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η διαχείριση και αυτής της κρίσης θα τύχουν της αναγνώρισης των πολιτών και στο τέλος της ημέρας θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα το πιο δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να πείσει τους υπουργούς του να αφήσουν στην άκρη το άγχος της επανεκλογής και να ασχοληθούν πρωτίστως με το κυβερνητικό έργο. Με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη το πλάνο αναπροσαρμόζεται. Πάντως είναι δύσκολο για όλους να βγάλουν από το πίσω μέρος του μυαλού τους τις εκλογές. Απλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν αντέχει ένας υποψήφιος να κάνει προεκλογικό αγώνα για δέκα μήνες τουλάχιστον, οπότε αυτό το ντελίριο θα ξεφουσκώσει.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν πρόκειται να μείνει εντός του Μαξίμου και θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη την Επικράτεια, όπως έγινε προ ημερών στην Ανατολική Αττική. Και μάλιστα όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, οι περιοδείες του πρωθυπουργού δεν θα είναι προεκλογικού τύπου, αλλά θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις αγωνίες των πολιτών και είναι δίπλα τους. Είτε με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, είτε με αποφάσεις για ενισχύσεις στους πλέον αδύναμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το κόμμα. Ο Παύλος Μαρινάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά όχι με την ένταση που είχε σχεδιαστεί, προκειμένου να υπάρχουν αντοχές για τους επόμενους μήνες. Και φυσικά το μήνυμα που θα εκπέμπουν όλοι είναι να γίνει συντήρηση δυνάμεων, ώστε η κυβέρνηση να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από μια περίοδο που είναι ρευστή και κρύβει πολλές παγίδες.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ώστε η κυβέρνηση όχι μόνο να καταφέρει να βγάλει με επιτυχία και τον τελευταίο χειμώνα της συνταγματικής θητείας της, αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με σήμερα. Όλοι συμφωνούν ότι έχει γίνει η σωστή οικονομική διαχείριση και υπάρχουν ακόμα δυνατότητες στην οικονομία. Επίσης τα ταμεία θα πάρουν γερές ανάσες λόγω του τουρισμού, ο οποίος το πιθανότερο είναι να σπάσει ακόμη και τα ρεκόρ του χρυσού 2019.  Από τη στιγμή που οι εκλογές διεξαχθούν την άνοιξη του 2023 θα φανεί σε μεγάλο βαθμό το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης και ο αντίκτυπός του στην πραγματική οικονομία.

Τέλος όλοι στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι τελικά θα υπάρξει μία κοινή Ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια που πλήττει όλη την Γηραιά Ήπειρο. Αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι ακόμη και στην Γερμανία-την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας-έχουν αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα συσσίτια για τους απόρους και μάλιστα οι 450 πλέον δομές σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας δεν αρκούν και η πίεση διογκώνεται ημέρα με την ημέρα. Και δεν μιλάμε μόνο για πρόσφυγες, είτε από την Ουκρανία, είτε από την Ασία και την Αφρική, αλλά και για γερμανούς πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ημέρα την εβδομάδα η Ουνιόν Βερολίνου (ομάδα της Μπουντεσλίγκα) διοργανώνει διανομή τροφίμων- όχι μόνο για τους οπαδούς της. Η διανομή ξεκινά στις δύο το μεσημέρι και οι ουρές σχηματίζονται από τις οκτώ το πρωί. Με συνέπεια κάποιοι που περιμένουν για να λάβουν τα τρόφιμα της εβδομάδας να επιστρέφουν στα καταλύματα τους μετά τα μεσάνυχτα.

Ανασχηματισμός

Τώρα πλέον θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή ένας μικρός ανασχηματισμός για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Με βάση τα πιστεύω του πρωθυπουργού δεν πρέπει να αναμένουμε ένα δομικό ανασχηματισμό, που πολλές φορές έχουμε δει στο παρελθόν από άλλους πρωθυπουργούς, περισσότερο για να ανακατέψουν την τράπουλα Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνομιλητές του, δεν πιστεύει ότι οι ανασχηματισμοί δίνουν λύσεις στα όποια προβλήματα. Τουναντίον κάποιες στοχεύμενες διορθώσεις μπορεί να προσφέρουν και στο κυβερνητικό έργο, αλλά και να φτιάξουν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.

Επίσης ένα σενάριο που ακούγεται έντονα είναι νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών και να καταργηθεί το μπόνους μέχρι 40 εδρών που πάει με βάση τα ποσοστά του πρώτου κόμματος και την διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα. Ήδη αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ θεωρούν ως δεδομένο ότι στον ανασχηματισμό που θα γίνει, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα αντικαταστήσει τον Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή εκλογικού νόμου χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς ο νυν υπουργός θεωρείται υπερβολικά συγκρουσιακός, ενώ ο Πιερρακάκης είναι μακράν ο πρώτος σε δημοφιλία.

Στο Μαξίμου, πάντως, τηρούν σιγή ιχθύος και για τον ανασχηματισμό, αλλά και για το ενδεχόμενο αλλαγής εκλογικού νόμου. Τουναντίον αυτό που επικοινωνούν είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο πρωθυπουργός είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία συνιστούν μια μέγιστη ευκαιρία για τη χώρα, για να διασφαλίσει μια καλύτερη επόμενη μέρα με περισσότερες υποδομές, εξωστρέφεια, ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα θέσεις εργασίας.

Κι όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου «λειτουργώντας θεσμικά, όπως πάντα, ο πρωθυπουργός και δίνοντας βάση στην διαχείριση της κρίσης και στην αξιοποίηση των ευκαιριών στο τέλος θα κριθεί. Και τότε οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν το πώς διαχειρίστηκε όλες τις κρίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την άλλη θα θυμηθούν τους μπελάδες που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015».

Και βέβαια για μία ακόμη φορά αρκετά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να προαναγγείλουν μέτρα κατά της ακρίβειας, φθάνοντας στο σημείο να μιλούν για επιδότηση στα καύσιμα το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος,  δηλαδή το Fuel Pass 3, όταν ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 που είναι η επιδότηση για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Ή για το πόσο ύψος θα έχει η νέα επιταγή ακρίβειας που θα αφορά περισσότερους πολίτες (σε σύγκριση με τους ευάλωτους που δόθηκαν 300+200 ευρώ Δεκέμβριο και Απρίλιο), ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το εάν τελικά δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας, ή επιλεχθεί κάποιος άλλος τρόπος ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά. Από το Μαξίμου το μόνο που απαντούν είναι «κάθε μετρό στον καιρό του».

Η αδυναμία δυναμικής, ο Βαρουφάκης και τα δύο Ειδικά Δικαστήρια

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη που αδυνατούν να πιστέψουν ότι τελικά δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί, ότι πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητική θητείας βουλευτές και υπουργοί δεν άφηναν εκδήλωση για εκδήλωση των ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις ανακοινώσει δείχνουν αποθυμία κι έτσι στις περισσότερες τοπικές ξεκίνησαν διακοπές.

Ήδη στα ερωτήματα που θέτουν οι γαλάζιοι βουλευτές προς τους συνεργάτες του πρωθυπουργού λαμβάνουν την απάντηση ότι «ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πάει σε πρόωρες εκλογές ήταν και η απουσία δυναμικής των πολιτικών του αντιπάλων». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αυξημένη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες σε ποσοστό 50% θεωρούν ότι με διακυβέρνηση Τσίπρα η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Αυτό εξάλλου φαίνεται και στο πρωτοφανές γεγονός, ότι μετά από τρία δύσκολα χρόνια, η Ν.Δ. διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κινείται πάνω από την διαφορά των δύο κομμάτων στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Παράλληλα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις δυναμικής. «Δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και ήταν σαν να λέει δεν βιάζομαι γιατί δεν φοβάμαι ότι θα με φτάσουν οι άλλοι. Βεβαίως, στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί σε βάθος οκτώ ή δέκα δύσκολων μηνών, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ο χρόνος για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε περίσταση.

Επίσης οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως είναι μύθος αυτό που λένε οι πολιτικοί αναλυτές «νωπή εντολή». Και η ακυβερνησία που θα ήταν μεγαλύτερη του ενός μήνα από την διπλή προσφυγή στις κάλπες σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προκλήσεις της Τουρκίας και την ακρίβεια θα δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα. Οπότε η λεγόμενη «νωπή εντολή» να ήταν εκτός τόπου και χρόνου ειδικά σε μία εποχή που ο πλανήτης αντιμετωπίζει απίθανες καταστάσεις. Έτσι μετά από μία ταλαιπωρία δύο και πλέον μηνών με διπλές εκλογές στο τέλος η «νωπή εντολή» θα έμοιαζε με την κόλαση του Δάντη.

Επιστροφή στο παρελθόν

Και βέβαια με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη μπει σε κίνηση το κυβερνητικό σχέδιο για την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα με βάση το παρελθόν. Από την μία η σταθερότητα της χώρας παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και από την άλλη η αστάθεια της περιόδους Τσίπρα-Βαρουφάκη, οι κλειστές τράπεζες και οι τραγικές καταστάσεις που βιώσαμε το καλοκαίρι του 2015.

Μέσω της υπενθύμισης των ημερών Τσίπρα το Μαξίμου κρύβει τις δικές του αστοχίες και βγάζει από το κάδρο τα λάθη και τις παραλείψεις, μεταφέροντας την κουβέντα στο τι έγινε την τετραετία 2015-2019 και όχι στα δικά του πεπραγμένα. Και βέβαια, όπως μας έλεγε ένας μπαρουτοκαπνισμένος βουλευτής «στους επόμενους δέκα μήνες θα βαρεθούμε να ακούμε το όνομα Βαρουφάκης». Η κυβέρνηση θα τον συνδυάζει με τον Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας το όνομα του πρώην υπουργού του θα το εξορκίζει. «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά» έχει πει πολλάκις ο πρωθυπουργός και πάνω εκεί θα στηθεί ο καμβάς του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Και βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Μαξίμου έχει λάβει τα μέτρα του σε ό,τι αφορά το τοξικό κλίμα, για το οποίο καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τα δύο Ειδικά Δικαστήρια που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη κληρώθηκαν και οι δικαστές που θα φορέσουν τα γουνάκια. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα διεξαχθούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά Ειδικά Δικαστήρια για υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκο ΠαππάΔημήτρη Παπαγγελόπουλο), οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο για διαφορετικά αδικήματα. Στο Ειδικό Δικαστήριο στις αρχές της δεκαετίας του 90 που ήταν κατηγορούμενοι οι αείμνηστοι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωγας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος ήταν όλοι για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο μόνος που γλίτωσε είναι και ο μόνος εν ζωή Παναγιώτης Ρουμελιώτης (λόγω ευρωβουλευτικής ασυλίας). Όπως γίνεται αντιληπτό οι δύο δίκες θα απασχολήσουν για καιρό την πολιτική επικαιρότητα. Και όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προ ημερών στην Βουλή, «η παραπομπή των πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο είναι μια μεγάλη κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», στέλνοντας το μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα