Πολιτική στήριξη θα προσφέρει στον Σαμαρά η Μέρκελ

Στο Βερολίνο είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα τόσο ελληνικών όσο και των διεθνών ΜΜΕ για τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Μέρκελ θα προσφέρει πολιτική στήριξη στον κ. Σαμαρά, θα εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο θα ζητήσει εντατικοποίηση των προσπαθειών, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Το στίγμα των προθέσεών της έδωσε χθες μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», όπου αναφέρθηκε στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έχει διευκρινίσει ότι η συνάντηση θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σαμαράς έχει προσκληθεί σε γεύμα εργασίας από την καγκελάριο, στη διάρκεια του οποίου, όπως έχει ανακοινώσει η καγκελαρία, θα συζητηθούν κυρίως η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης