Πολιτικός ίλιγγος από το δεύτερο… ελεγκτικό χαστούκι   

Το δεύτερο συνεχόμενο χαστούκι και μάλιστα σε διάστημα 24 ωρών (το πρώτο την Τρίτη που το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμοδότησε ότι οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το δεύτερο σήμερα που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ) που έριξε στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο συνθήκες σύγκρουσης στο πολιτικό σκηνικό και ίλιγγο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ήδη η πρώτη μπαλοθιά έρχεται εκ μέρους των… ενδιαφερομένων, εν προκειμένω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία διά στόματος του προέδρου της Γιώργου Πατούλη έκανε λόγο για προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης και χειρισμούς νομικά αίολους, προβλήματα για τα οποία η Ένωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης (σ.σ. ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. κι αυτό έχει τη σημασία του σε επίπεδο πολιτικής κόντρας) ισχυρίζεται ότι αντί οι αρμόδιοι υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης και Πάνος Σκουρλέτης να ακούσουν τις ενστάσεις των τοπικών αρχόντων, αντέδρασαν επιθετικά «απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι, στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο Π. Σκουρλέτης “απάντησε” με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι η παράταση των επίδικων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική..

Χαρακτηριστικό της έντασης που παίρνει το θέμα είναι η «απαίτηση»-παρότρυνση του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καρατομήσει το δίδυμο Σκουρλέτη – Βερναρδάκη.

Για μεν τον πρώτο ο Γ. Πατούλης είπε ότι μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει κατ’ αρχάς να ζητήσει συγγνώμη, επισημαίνοντας ότι είναι διπλά έκθετος:

Αφενός διότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είναι πλέον στον «αέρα» και αφετέρου διότι πολλοί δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας.

Εν συνεχεία η ΚΕΔΕ ζητά να οριστεί στη θέση του Π. Σκουρλέτη «ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις».

Σε ό,τι αφορά τέλος τον Χρ. Βερναρδάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής  υπουργός  Εσωτερικών, αρμόδιος για τη διοικητική ανασυγκρότηση, για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των συμβασιούχων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα