Πολιτικοτραπεζικό μπρα-ντε-φερ

Έντονο παρασκήνιο και πολλές υπόγειες κινήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει για το εάν θα υπάρξει νέο πρόσωπο στη θέση του διοικητή ή θα ανανεώσει τη θητεία του Γιώργου Προβόπουλου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη από τις αρχές του χρόνου υπάρχει η διαρροή ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας. Μία εξέλιξη, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Α», έχει πολλούς υποστηρικτές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, ενώ στηρίζεται με θέρμη από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ποτέ δεν έγινε αποδεκτός από τους βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., καθώς όλοι θυμόνταν ότι ήταν άνθρωπος του Κώστα Σημίτη. Όμως στήριξαν την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας βόλεψε την κυβέρνηση, καθώς δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και δεχόταν σχεδόν αδιαμαρτύρητα ό,τι του καταλόγιζαν. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα το Μαξίμου έλαβε βαθιές ανάσες, φορτώνοντας όλα τα στραβά των μέτρων στον υπουργό Οικονομικών. Τα αποτελέσματα στην ασκούμενη οικονομική πολιτική πλέον μάλλον δικαιώνουν τον «τσάρο» και ήδη όλοι παραδέχονται ότι έχει φανεί αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την προσφορά του υπουργού και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, θεωρεί ότι και από το πόστο του διοικητή της Τραπέζης τη Ελλάδος θα συνεχίσει να προσφέρει. Εξάλλου, ο Γ. Στουρνάρας προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο και όπως λένε «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή την κομβικής σημασίας θέση». Εξάλλου, και ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί με το να τον τοποθετήσει ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στέλνει μήνυμα ότι όσοι προσφέρουν, αμείβονται.

Ο υπουργός Οικονομικών, εκτός από τη στήριξη του Μαξίμου, έχει και τη θερμή συμπαράσταση των Ευρωπαίων. Ο πλέον θερμός υποστηρικτής του Στουρνάρα είναι ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε, κάτι που δεν φείδεται να το δείχνει στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου πολλές φορές ο Έλληνας υπουργός βγαίνει από τη δύσκολη θέση χάρη στις παρεμβάσεις του Γερμανού «τσάρου».

Αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ ο Στουρνάρας αντιμετωπίζεται πολύ θετικά. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στον Μάριο Ντράγκι κάνουν λόγο ότι «εάν ο υπουργός Οικονομικών μετατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι απίθανο να αναρριχηθεί ακόμη και στη θέση αντιπροέδρου της ΕΚΤ, μία θέση που κατείχε επί μακρό και ο Λουκάς Παπαδήμος».

Οι ίδιες πηγές αντίθετα δεν κάνουν τα ίδια κολακευτικά σχόλια για τον Γιώργο Προβόπουλο, στον οποίο μεταξύ άλλων καταλογίζουν ευθύνες, ότι δεν έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας τους πολιτικούς να λειτουργούν με την άφρονα λογική του υπερδανεισμού. Μάλιστα εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος από τότε που αποχώρησε ο Λουκάς Παπαδήμος από την αντιπροεδρία της ΕΚΤ αντιμετωπίζεται μάλλον εχθρικά.

Οι υποστηρικτές

Για τον Στουρνάρα δεν είναι λίγοι αυτοί που τον επικρίνουν, όμως υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι τον έχουν στηρίξει ουκ ολίγες φορές. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, το έχει κάνει πολλάκις όταν ειδικά κυκλοφόρησαν φήμες για καρατόμηση του «τσάρου». Ο Άδωνις Γεωργιάδης επίσης πολλές φορές τον έχει επαινέσει από τηλεοράσεως, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του «τσάρου» και τα δύο υπουργεία (Οικονομικών και Εργασίας) έχουν αγαστή συνεργασία. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα υπουργεία, τα οποία εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Θεωρητικά από τους πολέμιους του υπουργού Οικονομικών είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό έβρισκε αιτίες και αφορμές για να καβγαδίσει με τον «τσάρο». Όμως έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι κινήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είχαν περισσότερο επικοινωνιακό στόχο. Δηλαδή, να στέλνουν το μήνυμα στην κομματική βάση του Κινήματος, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ενεργό ρόλο και γι’ αυτό ο πρόεδρος του δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη, ακόμη και με έναν υπουργό που είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που ο Στουρνάρας τελικά χριστεί διοικητής της ΤτΕ, θα ηρεμήσει και η κομματική βάση της Ν.Δ., ενώ σίγουρα θα ανακουφιστεί και το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ, που δεν μπορεί να συγχωρέσει την απόδοση ευθυνών εκ μέρους του «τσάρου» για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2004-2009.

Ο Προβόπουλος

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε κόντρα με τον Γ. Στουρνάρα τουλάχιστον για μία 15ετία. Όπως αναφέρουν κύκλοι του διοικητή της ΤτΕ, σε αυτή τη χρόνια διαμάχη, ο Γ. Προβόπουλος έχει και τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς συμπίπτουν οι σκέψεις του σε ό,τι αφορά την τραπεζική αγορά. Και οι δύο άνδρες ήθελαν να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και ο μεν Ευ. Βενιζέλος έκανε δημόσιες δηλώσεις, ο δε διοικητής είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, και οι δύο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα έχουν κόντρα με την επικεφαλής τού ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου και… αντιπαθούν σφόδρα τον Γ. Στουρνάρα, με τα αισθήματα του υπουργού Οικονομικών να είναι αμοιβαία…

Υπέρ της παραμονής του Γιώργου Προβόπουλου έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάιο 2008 (λίγο πριν αναλάβει διοικητής της ΤτΕ), ο Προβόπουλος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για οκτώ μήνες (το ίδιο διάστημα) ήταν πρόεδρος των Δ.Σ. των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και Αίγυπτο.

Μία από τις βασικές διαφωνίες Προβόπουλου-Στουρνάρα έχει να κάνει και με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η έκθεσή του, όπου κτύπησε «καμπανάκι» για τον κίνδυνο επιδείνωσης του κοινωνικοπολιτικού κλίματος. Και όπως είπε κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσής του στου μετόχους της ΤτΕ, ο Προβόπουλος «θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους και αβεβαιότητες».

Την ίδια στιγμή, πάντως, επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές και ανθεκτικό, ενώ οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Επίσης τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στα δημοσιοοικονομικά, το 2014 θα είναι σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο η πρώτη χρονιά ανάκαμψης, αν και απαιτείται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διατήρηση και τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα