Πολλά(κης) βαρύς και… πολλάκις δυσφημιστής

«Ήθελα να ’μαι δικαστής στου facebook τις δίκες, μα ’γινε το μητρώο μου γεμάτο καταδίκες», θα μπορούσε να λέει η γνωστή περί έρωτα κρητική μαντινάδα παραφρασμένη για τον αναπληρωτή υπουργό, Υγείας Παύλο Πολάκη, η καθημερινή σχεδόν ενασχόληση του οποίου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχίζουν και του φέρνουν συχνούς δικαστικούς μπελάδες!

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Πρόσφατο κρούσμα η περίφημη υπόθεση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο πρόεδρος της οποίας Μιχαήλ Γιαννάκος σε συνέντευξή του στον «Guardian» την 1/1/2017 αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, επικαλούμενος μάλιστα και σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σε αυτή καταγραφόταν ότι το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας κινδυνεύουν να προσβληθούν από νοσοκομειακό νόσημα, ενώ είχε διαπιστωθεί ότι 3.000 θάνατοι προήλθαν από νοσοκομειακές λοιμώξεις γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κονδύλια για τα υλικά καθαριότητας και αναλώσιμα, κουβέρτες και σεντόνια. Τι το ήθελε; Δύο ημέρες αργότερα στις 3/1/2017 ο Π. Πολάκης ανέβασε στο Facebook μία ανάρτηση (σ.σ. η σύνταξη και η ορθογραφία της έχει παραμείνει όπως στο πρωτότυπο), στην οποία έλεγε:

«Πρόεδρε της ΠΟΕΔΗ ,όχι στο guardian, αλλά στους New York Times να δώσεις συνέντευξη με αισχρά ψέματα και στοιχεία του 2012 (τότε ντε που προσκύναγες το Βενιζέλο και έγλειφες τον Άδωνη) συκοφαντώντας τη χώρα σου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σας έκοψε τη μάσα και τις εξυπηρετήσεις, ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ:
-Δεν σε πιστεύει κανείς πια από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, παρά μόνο το παρεάκι σου
-αποδεικνύεις ότι είσαι το ίδιο ξεφτίλας με τον Γιωργάκη που για να φέρει εδώ το Δ.Ν.Τ έβριζε τη χώρα που ήταν πρωθυπουργός
-δείχνει τον πανικό που έχει πιάσει και σένα που σε λίγο καιρό δε θα είσαι πια πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (και τότε τι θα κάνεις στη ζωή σου;;) αλλά και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν την εμετική σου συνέντευξη γιατί τους κόψαμε τη διαφημιστική δαπάνη από Κεελπνο και την “αέρα” δανειοδότηση “Απ τις τράπεζες και δεν βγαίνουν πια . ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ :έκλεισε ο κύκλος σας, η θέση σας είναι στα σκουπίδια της ιστορία, ο,τι γκρέμισαν οι προηγούμενοι, με σένα και την παρέα σου να τους κρατάς φανάρι και να τους λιβανίζεις, ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ,χωρίς εσάς ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».

Δικαστική καταδίκη του λαλίστατου υπουργού

Αυτή η ανάρτηση οδήγησε τον πρόεδρο και την ΠΟΕΔΗΝ στα δικαστήρια και με την υπ’ αριθμ. 2447/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε ο υπουργός να καταβάλει 20.000 ευρώ στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 5.000 ευρώ στην ΠΟΕΔΗΝ για προσβολή της φήμης της, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώθηκε ο κ. Πολάκης να δημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook περίληψη της καταδικαστικής απόφασης, και μάλιστα για κάθε ημέρα που περνάει και δεν συμμορφώνεται με τη διάταξη δημοσίευσης της απόφασης, επαπειλείται σε βάρος του ποινή 1.000€!!!

Αρνείται να ανασκευάσει…

Ο αψύς υπουργός ωστόσο δεν φαίνεται να πτοήθηκε και με μια ακόμη λάβρα ανάρτησή του στο facebook την 6/8/2018 δημοσιοποίησε δελτίο Τύπου στο οποίο δήλωνε: «Καμία περίληψη δικαστικής απόφασης ή διορθωτική δημοσίευση του Αν. Υπουργού Υγείας στα social media, να μην αναμένουν να δουν οι “θιγμένοι ενάγοντες” της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο επειδή είχαν το θράσος να επικαλεστούν στοιχεία από την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας την περίοδο 2012-2014 που κυβερνούσαν οι πολιτικοί τους φίλοι και να τα παρουσιάσουν ως στοιχεία του 2016 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως γιατί τίποτα δεν μπορεί να “επανορθώσει” τη λαϊκή πεποίθηση ότι αυτού του είδους ο “συνδικαλισμός” και τα ενεργούμενά του αποτελούν πια παρελθόν, ή καλύτερα “σκουπίδια της ιστορίας”».

Κάτι μπερδεύει ο κ. Πολάκης

Στην ίδια ανακοίνωσή του όμως ο κύριος υπουργός κάπου φαίνεται να τα έχει μπερδέψει, καθώς αφήνει σαφείς αιχμές κατά της προέδρου του Δικαστηρίου για δήθεν παράτυπη συμπεριφορά, λόγω του ότι η δίκη δεν αναβλήθηκε όπως ζήτησε ο κ. Πολάκης, παρ’ ότι η δική του παρουσία στο δικαστήριο δεν ήταν απαραίτητη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κανόνες της δικονομίας ο κατηγορούμενος εκπροσωπείται από δικηγόρο και η υπόθεση εκκρεμούσε ήδη για πάνω από 15 μήνες, ενώ η «υπόσχεσή» του να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο Εφετείο προσκρούει και πάλι στους δικονομικούς κανόνες, καθώς η διαδικασία είναι μόνο έγγραφη!

Η υπόθεση αυτή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πούλη, ο οποίος πέτυχε να καταδικάσει τον Ιούνιο που μας πέρασε τον κ. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση και πάλι μέσω facebook με ανάρτησή του την 3/5/2017. Ο υπουργός καταδικάστηκε να του καταβάλει 8.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, ενώ για κάθε ημέρα που δεν θα δημοσίευε περίληψη της απόφασης του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ την ημέρα. Και στο δικαστήριο εκείνο δεν είχε εμφανιστεί ούτε καν με δικηγόρο ο κ. Πολάκης, ενώ δεν παρέλειψε εκ των υστέρων να σχολιάσει την δικαστική απόφαση κατηγορώντας ότι κάποιοι «αξιοποιούν τμήμα της Δικαιοσύνης» για να του βάλουν εμπόδια, προσφιλής τακτική του κ. Υπουργού που δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τους δικαστές ότι δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Διαβάστε επίσης