Πολλά πανηγύρια και ένας χρησμός από τον Μοσκοβισί

Ένας χρησμός ξεχώρισε μέσα στους πανηγυρισμούς Μοσκοβισί στην Αθήνα και έχει να κάνει με τις περικοπές στις συντάξεις. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων. Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μοσκοβισί και στις ερωτήσεις αφ’ ενός για το εάν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αφ’ ετέρου εάν μπορεί να διατεθεί το 2019 ως φοροελαφρύνσεις το ποσό των 700- 750 εκατ. ευρώ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ πλεονασμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας. Ενώ, για τη δεύτερη ερώτηση είπε ότι «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους», προαναγγέλλοντας την επάνοδό του για 11η φορά στην Ελλάδα (η σημερινή ήταν η 10η επίσκεψη σε 6 χρόνια) στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί έγιναν μετά από τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Είναι μια νέα σελίδα για την Ελλάδα» μετά τη «στιβαρή συμφωνία» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», δήλωσε στην αρχή. Οι θεσμοί θα είναι εδώ, πρόσθεσε, αλλά οι διαδικασίες θα είναι τελείως διαφορετικές (σ.σ. σε σχέση με το πρόγραμμα) και η παρακολούθηση θα αφορά στο ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα και οι συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών θα είναι όπως και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα ως «ελκυστική για επενδύσεις», κάνοντας αναφορά στο 40 σελίδων ρεπορτάζ της «Le Point» στο οποίο δίδεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες, λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν περάσει πολλά και πολλοί υποφέρουν ακόμα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο των νέων στο εξωτερικό. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι «αυτά τα τρία χρόνια κέρδισε σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, προλογίζοντας τον κ. Μοσκοβισί, τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.


 

Εύσημα στον Μεϊμαράκη από τη Βουλή

«Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές σε καλές συνθήκες» δήλωσε πεπεισμένος ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στείλουν σε αρραγές μέτωπο αυτό το μήνυμα παντού, «όχι η κυβέρνηση, ή ένα κόμμα, αλλά ως χώρα, ως Ευρώπη».

Κατά την τελική του παρέμβαση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο Πιερ Μοσχοβισί, τόνισε προς τις πολιτικές δυνάμεις: «Όποια κι αν είναι η πολιτική σας πεποίθηση, σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος και να είστε, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Έχει επιτευχθεί μια καλή Συμφωνία. … Γυρνάει μια καινούργια σελίδα. Επιστρέφετε στην ανάπτυξη και είναι δική σας η ευθύνη και η χαρά γι΄ αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικά τα μέτρα για το χρέος. Έχετε μια διακοπή 15 ετών από πολύ επαχθείς υποχρεώσεις, και μπορεί να αφιερώσετε όλο αυτό τον χρόνο για να ξανακατακτήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Είστε όλοι πατριώτες, Έλληνες, με τις πολιτικές σας διαφωνίες, αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα σας και να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτή τη Συμφωνία, η οποία είναι αξιόπιστη για τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πιερ Μοσχοβισί, απευθύνθηκε επίσης στην ΝΔ -επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση- για να πει πως το σημερινό επίτευγμα της χώρας είναι αποτέλεσμα και της στήριξης που παρείχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2015, όταν ψηφίστηκε το τρίτο πρόγραμμα και στη διαχρονική συνεργασία εντός της ΕΕ. «Είναι συμπαραγωγή αυτό που έχει επιτευχθεί. Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, είναι ένα συλλογικό προϊόν εργασίας.

 

Και στο παρελθόν είχαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -είναι ο κ. Μεϊμαράκης παρών- κι αν και το δικό σας κόμμα δεν ήταν εκεί το καλοκαίρι του 2015 για να ψηφίσει για να στηρίξει δεν θα ήμασταν σήμερα σε ένα καλό σημείο», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, απευθύνθηκε και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εισηγήθηκε στις Επιτροπές τη θέση της παράταξής του, λέγοντας: «Επομένως να νιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία και του δικού σας κόμματος, όχι μόνον του κυβερνώντος, δεν είναι μόνον ενός κόμματος επιτυχία η σημερινή. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, ανήκει σε όλους σας και όλοι αξίζει να είστε περήφανοι γι αυτό. Είναι επιτυχία που πρέπει όλοι να αναδείξουμε».

Δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και προς τους επενδυτές επισημαίνοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Ελλάδα «υψώνει το ανάστημά της». «Νέοι επενδυτές πρέπει και μπορούν να έρθουν εδώ, γιατί η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της, αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση» κατέληξε ο Επίτροπος.

 

 


Μια δανεική γραβάτα

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα», «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι μετά από 8 χρόνια θυσιών των πολιτών, «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».

Ειδικότερα, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, σε σχόλιο του πρωθυπουργού για το αν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στα πολιτικά κόμματα ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν μια πολύ ζωντανή συζήτηση και τόνισε με μια λέξη ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση, και σημείωσε ότι «τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», με τα ευρωπαϊκά εξάμηνα και ότι θα έχει κανονικές διαδικασίες, σχολιάζοντας πως όταν μια χώρα είναι σε παρακολούθηση το Eurogoroup χρειάζεται πέντε λεπτά απλώς για να δει ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μετά από 8 συνεχή χρόνια δύσκολων θυσιών είναι δύσκολο για τους πολίτες να καταλάβουν και να αισθανθούν την αλλαγή, για να σημειώσει ότι όμως το γεγονός πως επιτεύχθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, «είναι ιστορική αλλαγή» και «οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα». «Το σημαντικότερο για την Ελλάδα», σημείωσε, «είναι ότι από δω και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους». «Είναι πολύ σημαντική αλλαγή», συνέχισε και ευχαρίστησε τον επίτροπο και ως φίλο της Ελλάδας για τις προσπάθειες και τη συμβολή του, όπως και την Επιτροπή, γιατί ήταν κρίσιμη για να έχουμε αυτό το επιτυχές τέλος του τρίτου προγράμματος.

«Γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες θα δουν ότι πλέον δεν είναι το ίδιο πράγμα, ότι δεν είναι κάτι μεταμφιεσμένο. Πρόσθεσε ότι η χώρα τώρα έχει τη στήριξη των εταίρων της για την ελάφρυνση των βαρών, για την επιστροφή της στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα. Ο επίτροπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε «ήταν δύσκολο, χρειαζόταν θάρρος και όραμα και το επιδείξατε», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του στο Eurogroup». Είπε ότι είναι η αρχή για κάτι νέο, αλλά και μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για να σημειώσει: «Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που υπέφεραν από την κρίση και πρέπει να βρούμε κοινωνικές λύσεις μαζί».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η 21η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής, αλλά από την επομένη «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε».

Σε χαλαρό κλίμα ο κ. Μοσκοβισί τον ρώτησε αν θα έχει γραβάτα, με τον πρωθυπουργό να απαντά στο ίδιο κλίμα: «αν μου δανείσετε μία, γιατί όχι;»

«Μάχη» Μοσκοβισί – Ν.Δ. για το τέταρτο μνημόνιο

Στο προεδρικό μέγαρο

Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοσκοβισί για τη συμβολή του και στήριξη προς την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπαίνουμε στη φάση της εφαρμογής ενός άλλου Προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, είναι το Πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, Πρόγραμμα μετά την μνημονιακή εποχή.

«Σ’ αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ΕΕ – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, κύριε Επίτροπε, ότι ιδίως το πρώτο Μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη που τα πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς, ορισμένα απ’αυτά δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή και νομίζω, όπως είπα πριν, ότι είναι θέμα Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, στο Πρόγραμμα που θα έχουμε σ’αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα Μνημονιακά Προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός Λαός να πληρώσει όλο το κόστος γι’αυτά τα λάθη που δεν είναι δικά του» πρόσθεσε.

 

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Ελλάδα θα έχει, για μιαν ακόμη φορά, την συμπαράστασή του σ’αυτόν τον δρόμο, που είναι πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο ελπιδοφόρος, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup κλείσαμε με την προηγούμενη περίοδο των Μνημονίων και ξεκινήσαμε έναν νέο δρόμο με νέες προϋποθέσεις και προοπτικές.

Όπως ανέφερε, η ιστορία που βιώσαμε όλοι ήταν τραγική. Ήταν επικίνδυνη για την ζώνη του ευρώ και παρά πολύ δύσκολη για τους Έλληνες και γνωρίζω τα όσα έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στέκεται πλέον ελεύθερα στα πόδια της και ξεκινά μια νέα πορεία. Θα περπατήσει με τους εταίρους στο πλάι της, αλλά θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη. Θα είναι ο ένας στο πλάι του άλλου, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης.

 

Σημείωσε, επίσης, ότι το νέο Πρόγραμμα είναι ριζοσπαστικά διαφορετικό ως προς το περιεχόμενό του, απ΄ όλα τα προηγούμενα.

«Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μνημόνια τέλος. Αυτή είναι η βασική και ειδοποιός διαφορά» επισήμανε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ισχύουν για την Ελλάδα, όλες οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες του ευρω. Βεβαίως, υπάρχει εποπτεία για μετά το πρόγραμμα, γεγονός που ισχύει και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία και για την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, η Ελλάδα υποχρεούται να έχει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική.

«Οι μεταρρυθμίσεις, όμως-όποιες και να υπάρξουν στο μέλλον-θα έχουν επιλεγεί από τους Έλληνες. Θα γίνονται από τους Έλληνες και για τους Έλληνες. Εμείς δεν θα έχουμε κανένα ως προς αυτό. Πρόκειται για μια νέα σελίδα που ανοίγει αυτή την στιγμή, προκειμένου η Ελλάδα να ξαναβρεί την ανάπτυξη και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό της με αλληλεγγύη» σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πρέπει η Ελλάδα να στραφεί προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές και πρόσθεσε ότι χωρίς το ευρώ η Ελλάδα θα είχε φτωχύνει αλλά και χωρίς την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα, η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο αδύναμη και κατέληξε με την επισήμανση ό,τι ο ίδιος θα παραμείνει σταθερός φίλος της Ελλάδας και θα προσφέρει την στήριξή του από όποια θέση τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

 

 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: “Τα μεγάλα πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερα χρήματα για ανάπτυξη”

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “Ο Μοσκοβισί φεύγει τα μνημόνια και η θηλιά παραμένουν”

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα