Πολλά τα αγκάθια για το νέο Πρόεδρο της Κύπρου

Προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης δεσμεύθηκε για αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) με την Ελλάδα καθώς και η αντίστοιχη για τον προϋπολογισμό επί των αμυντικών αναγκών (πέραν μισθοδοσίας) της Εθνικής Φρουράς

Σε λίγες ημέρες (την 1η Μαρτίου) αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος όπως υποστήριζαν όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν ο νικητής των εκλογών. Όμως ο δρόμος για τον διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη δεν είναι καθόλου εύκολος. Έχει να αντιμετωπίσει ουκ ολίγα ζητήματα. Κατ’ αρχάς είναι η επίλυση του Κυπριακού, το οποίο έχει βαλτώσει από τη στιγμή που η Τουρκία και ο Τατάρ ζητούν επίσημα διχοτόμηση του νησιού. Ο Χριστοδουλίδης είναι υπέρ της άποψης της ενεργού εμπλοκής της Ε.Ε.. Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί η δυσκολία με την οποία η Ε.Ε. λαμβάνει αποφάσεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι εξελίξεις με την ΑΟΖ. Παρά την νηνεμία στο κομμάτι των έκνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, η επάνοδος των τρυπανιών της ΤΡΑΟ στη Κύπρο (εντός ΑΟΖ ή πέριξ της) δεν πρέπει να θεωρείται μη δεδομένη τους επόμενους μήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πώς θα κινηθεί ο κ. Χριστοδουλίδης σχετικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Προεκλογικά ο νέος Πρόεδρος κινήθηκε στην άποψη πως «δεν συμφωνεί ούτε διαφωνεί με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά τους τομείς άμυνας, ασφάλειας και περιφερειακών σχέσεων. Προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης δεσμεύθηκε για αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) με την Ελλάδα καθώς και η αντίστοιχη για τον προϋπολογισμό επί των αμυντικών αναγκών (πέραν μισθοδοσίας) της Εθνικής Φρουράς. Στο περιφερειακό επίπεδο, η διπλωματία των τριμερών, οι σχέσεις με τα κράτη της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία) και  του Περσικού Κόλπου καθώς και η γεωπολιτική της ενέργειας [δεδομένης της στασιμότητας σε διάφορους τομείς (π.χ. συμφωνία «Αφροδίτη» – «Ισάι», κύρωση συμφωνίας ΑΟΖ με Λίβανο, μέλλον του EastMed Gas Forum κ.ά.)] αλλά και της ρευστότητας στη δυναμική ισχύος που πάντα υπάρχει στις εξελίξεις στην περιοχή, αποτελούν σοβαρά πεδία δοκιμασίας για τη νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα