ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Μια βλακεία αρκεί για να γίνει… Κούγκι

Εξαιρετικά εύφλεκτη η ατμόσφαιρα - «Πολεμικές» προετοιμασίες από την ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό σχέδιο για τα Εξάρχεια

Η ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι στα βουνά του Σουλίου είναι γνωστή στους Έλληνες για 2+1 περιπτώσεις: την ιστορική που δεν πρέπει να ξεχνάμε, την πολιτική που θέλουμε να ξεχάσουμε –ελέω Καμμένου και των ψευτοαπειλών του στους Ευρωπαίους τον Φλεβάρη του 2015– και για μία που άπαντες θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην τη ζήσουμε. Διότι η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου μοιάζει εξαιρετικά εύφλεκτη…

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» ή αλλιώς «μηδενική ανοχή στην ανομία», που ήταν εκ των βασικών προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορεί να μην έχει αποδώσει στον μέγιστο βαθμό την πρωθυπουργική επιδίωξη ότι «οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς», ωστόσο από την προηγούμενη εβδομάδα έχει να επιδείξει δύο αποτελεσματικές επεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η δεύτερη την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου αποψιλώθηκε το παράνομο αναρχικό… βιλαέτι που λειτουργούσε εντός της σχολής και στο οποίο αποθηκεύονταν διάφορα «σύνεργα» όπως κράνη, κοντάρια, κουκούλες απόκρυψης κ.ά.

Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν την περασμένη Δευτέρα με την απόφαση των πρυτανικών αρχών της ΑΣΟΕΕ να κλείσει τη σχολή για μία εβδομάδα υπό τον φόβο της επετείου του Πολυτεχνείου, την αντίδραση φοιτητικών ομάδων να σπάσουν το lock out, και την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα, έχουν δημιουργήσει μία μαγιά που αν… παραφουσκώσει θα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Αν μάλιστα στα παραπάνω προστεθεί ότι παραμονές των εορτασμών για τα 46χρονα της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 οι μετανάστες που είχαν απομακρυνθεί από την κατάληψη  «Clandestina»  της οδού Μπουμπουλίνας βρήκαν (σ.σ. παρακινούμενοι από ποιους είναι μάλλον ρητορικό ερώτημα) καταφύγιο στο Πολυτεχνείο και ότι ένας υπουργός προσέφυγε σε μία τουλάχιστον αχρείαστη υπερβολή ότι «η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας» και ότι «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας», το αβίαστο συμπέρασμα είναι ένα: τα ζωνάρια είναι λυμένα για πολεμικό καβγά κι όποιος αντέξει. Αυτό είναι που επί της ουσίας φοβούνται οι πολιτικοί αναλυτές. Ότι δηλαδή μία αποκοτιά από κάποιον «οξύθυμο» ή προβοκάτορα μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις. Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Πολεμική» προετοιμασία με ειδικό σχέδιο για τα Εξάρχεια

Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι το δύσκολο στοίχημα της εφαρμογής του δόγματος «μηδενική ανοχή στην ανομία» με ταυτόχρονη ομαλή διεξαγωγή των εορτασμών του Πολυτεχνείου μπορεί να κερδηθεί. Σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από τους υψηλά ιστάμενους του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται η «επιστράτευση» 5.000 αστυνομικών και η επόπτευση με drones και ελικοπτέρου.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Και εδώ υπάρχει έκτακτος σχεδιασμός από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσοι ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια και χρησιμοποιώντας τα «πολεμοφόδια» που έχουν κρύψει εκεί βάλλουν κατά των αστυνομικών από αέρος. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε η Αστυνομία να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά. Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε τη «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε 5 ομάδες των 10 ανδρών, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Μέτρα και στη Θεσσαλονίκη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με μοναδικό θέμα συζήτησης τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν στην πόλη εν όψει της 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, εκτός των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την HELEXPO – ΔΕΘ, από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο κ.ο.κ.

Πέρα από τα μέτρα τα οποία θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ., με την επιστράτευση εκατοντάδων αστυνομικών, αποφασίστηκαν και άλλα επιμέρους μέτρα τα οποία θα ληφθούν κυρίως πέριξ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των χώρων της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας στρέφεται κυρίως στο καμπ του ΑΠΘ, όπου καταφεύγουν συνήθως οι ομάδες των αντιεξουσιαστών πριν ή και μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε η σταδιακή απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από τον χώρο του ΑΠΘ καθώς και των αυτοκινήτων τα οποία σταθμεύουν μέσα στο καμπ. Ειδικότερα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, δόθηκε εντολή να αποσυρθούν παντελώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΑΠΘ, να ελέγξουν οι πρυτανικές αρχές τους τρεις-τέσσερις χώρους εντός του πανεπιστημίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ομάδες αντιεξουσιαστών. Ζητήθηκε επίσης από τον εκπρόσωπο του δήμου να αποσυρθούν οι κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι βρίσκονται πέριξ του πανεπιστημίου, της ΔΕΘ, του τουρκικού προξενείου, καθώς και από τα σημεία και τους δρόμους απ’ όπου θα διέλθει η πορεία.

 

 

Διαβάστε επίσης