Πονηριές Γιώργου με την αρωγή του Κεγκέρογλου

Η τελευταία επιθυμία της Φώφης Γεννηματά, όπως τη μετέφεραν οι στενοί της συνεργάτες τόσο στον επικήδειο του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, όσο και με συνεντεύξεις τους στα τηλεοπτικά πάνελ ήταν να μη διαρραγεί η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία όπως έλεγε γεννήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, γνώριζε από πρώτο χέρι όλες τις συγκρούσεις από την εποχή που ο πατέρας της πρωταγωνιστούσε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι και σήμερα.

Η Φώφη Γεννηματά έζησε την παράταξη που ταυτίστηκε με τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας, όπου έγινε συνειρμός και συμβολισμός για όσους την ψήφισαν και για όσους την αποστρέφονταν. Έζησε επίσης και την εποχή μετά το πρώτο μνημόνιο, όπου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προπηλακίζονταν στους δρόμους, στις ταβέρνες και όπου άλλου βρίσκονταν και αναγκάζονταν να κυκλοφορούν κρυπτόμενοι για να αποφύγουν το μένος των αγανακτισμένων.

Πλέον η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται στη γειτονιά των αγγέλων και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται για τη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα σωρό ζητήματα. Με πρώτο και καλύτερο ότι η ημέρα εκλογών συμπίπτει με το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Γεννηματά. Οπότε ήδη έχει τεθεί ένα ζήτημα για το εάν πρέπει να στηθούν κάλπες εκείνη την ημέρα. Κι εδώ οι απόψεις διίστανται. Ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος για την αρχηγία και εκ των στενών συνεργατών της Γεννηματά, ήδη έθεσε πρώτος το θέμα για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του, «ο Παύλος Χρηστίδης έχει γίνει δέκτης πιέσεων από κομματικά στελέχη, ανά την Ελλάδα, να πάρει παράταση η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, λόγω του συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά». Ήδη στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί στο τραπέζι να μεταφερθούν οι εκλογές και αντί για 5 και 12 Δεκεμβρίου να διεξαχθούν στις 12 (η πρώτη Κυριακή) και στις 19 (ο δεύτερος γύρος εάν χρειαστεί). Όμως, εάν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό στις επαναληπτικές να κάνουμε λόγο για φιάσκο, καθώς παραδοσιακά τα μαγαζιά είναι ανοιχτά προ της εορτής των Χριστουγέννων κι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προσέρθουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ να εκλέξουν τον επόμενο αρχηγό.

Υπάρχει όμως και μία άλλη μερίδα στελεχών που υποστηρίζει πως οι εκλογές δεν πρέπει να αναβληθούν και το γεγονός της συναισθηματικής φόρτισης από το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά πιθανότατα θα οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες σα να αποτίνουν τιμή στην αείμνηστη. Οι ίδιοι μάλιστα τονίζουν πως στις 23 Ιουνίου του 1996 απεβίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και στις 28 Ιουνίου ξεκίνησε κανονικά το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εν μέσω τεράστιας έντασης εξέλεξε ως δεύτερο αρχηγό στην ιστορία του Κινήματος τον Κώστα Σημίτη, στις 30 Ιουνίου. Πάντως και η οικογένεια της Γεννηματά συμφωνεί να τελεστεί το μνημόσυνο μία εβδομάδα νωρίτερα στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία.

Η πρώτη μάχη

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά σταμάτησε κάθε προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων αρχηγών, αλλά από μεθαύριο Δευτέρα το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί να επιλύσει βασικά ζητήματα. Το ένα αφορά το τεχνικό σκέλος της εκλογικής διαδικασίας. Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας είχε δώσει προθεσμία για ορισμό εφορευτικών επιτροπών μέχρι αύριο Κυριακή, ώστε να είναι συνεπής στους χρόνους. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να στηθεί μία κάλπη τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 1.000 κάλπες, ενώ πρέπει να εκπαιδευτούν 1.800-2.000 άτομα (που θα απαρτίσουν τις εφορευτικές επιτροπές) στη χρήση tablets και καταμέτρησης ψήφων. Η εισαγωγή στον Ευαγγελισμό και εν συνεχεία η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, όπως ήταν φυσικό, πάγωσε τις διαδικασίες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το 2017 και θα ξεπεραστεί η όποια δυσκολία.

Πάντως, οι βασικοί υποψήφιοι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμφωνούν να μην υπάρξει αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα από το επιτελείο τού πρώην πρωθυπουργού εστάλη το μήνυμα πως «όποιος ανοίγει τέτοια μέρα τέτοια συζήτηση, ας πορευτεί με τις σκοπιμότητές του». Και από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τονίστηκε ότι «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία».

Όμως η πρώτη ρήξη αποφεύχθηκε. Ήδη είχε ξεκινήσει συζήτηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για το εάν το κόμμα, τώρα που έμεινε ακέφαλο μήπως εξέλεγε έναν προσωρινό επικεφαλής μέχρι την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Δηλαδή να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι 22 βουλευτές. Όπως είχε γίνει το 1996. Ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι υποχρεωτικά γίνεται αναπλήρωση μόνο για τον πρωθυπουργό και όχι για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, όταν απουσιάζει ο πρόεδρος τον αναπληροί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ο οποίος έχει διοριστεί με απόφαση προέδρου. Οπότε ο κ. Τασούλας στις συζητήσεις αρχηγών, όταν έρχεται η ώρα του ΚΙΝΑΛ θα δίνει το λόγο στον Κώστα Σκανδαλίδη. Εκτός και εάν το ΚΙΝΑΛ έχει ορίσει άλλοn ομιλητή.

Οπότε όλοι θεωρούσαν πως το ΚΙΝΑΛ μέχρι την εκλογή προέδρου θα πορευθεί με τον Κώστα Σκανδαλίδη ως επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ως γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να τρέχει το κόμμα. Όμως όλοι υπολόγιζαν χωρίς τον πονηρό Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι οι «παπανδρεϊκοί» έθεσαν ζήτημα νόμιμης εκπροσώπησης, θέλοντας επί της ουσίας να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ή την Τρίτη το πρωί το αργότερο και αφού έχει ορκιστεί και η Τόνια Αντωνίου που λαμβάνει τη θέση της Φώφης Γεννηματά.

Η πλευρά Λοβέρδου αντέδρασε, ισχυριζόμενη πως «δεν είναι απαραίτητη για τις επόμενες 40 ημέρες εκλογή νέου προέδρου της Κ.Ο. Να γίνει ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής». Δηλαδή, ότι οι ορισθέντες από την Φώφη Γεννηματά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης αντικαθιστούν την πρόεδρο στη Βουλή, ακόμη και σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο κόμμα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Την ίδια ώρα από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη διέρρευσε πως «είναι ημέρες πένθους και δεν συζητούμε τίποτε άλλο». Όμως στις off the record συζητήσεις τους τονίζουν ότι ο ευρωβουλευτής δεν δέχεται καμία διαδικασία εκλογής. Με την ίδια άποψη συμφωνεί και ο Χάρης Καστανίδης, δηλαδή να εκπροσωπείται το κόμμα από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του έχει αποφύγει να πάρει θέση με το δεδομένο ότι δεν είναι βουλευτής, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης αναμένεται εκτός εξαιρετικού απροόπτου να θέσει επισήμως ζήτημα αναβολής των εκλογών.

Το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον

Ο πονηρός Γιώργος

Από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου όμως βρήκαν άλλη κερκόπορτα και πέρασαν τελικά το δικό τους. «Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι αυτός που έχει ρόλο για τα τεκταινόμενα. Είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο», έλεγαν συνεργάτες τού πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι διορίζονται και αλλάζουν (όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, με την αντικατάσταση Λοβέρδου από τον Κατρίνη με απόφαση Γεννηματά) και επί της ουσίας λειτουργούν ως «εκπρόσωποι Τύπου» του κόμματος στις συνεδριάσεις. Κατά το επιτελείο Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κ.Ο. στη Βουλή είναι ισοδύναμος με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ στο κόμμα. Σημειώνουν επίσης ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κ.Ο. σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «φιλοπαπανδρεϊκός». Εφόσον τεθεί θέμα από βουλευτές, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Με την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου της Κ.Ο. συμφωνούσε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Και για να αποφευχθεί η πρώτη ρήξη μετά από παρέμβαση στενών συνεργατών της Γεννηματά όλοι οι εμπλεκόμενοι έριξαν νερό στο κρασί τους και τελικά επικράτησε η ανάγνωση της πλευράς Παπανδρέου. Ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει ισάξια δύναμη με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και ο Κώστας Σκανδαλίδης με τον Μιχάλη Κατρίνη παραμένουν Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Έτσι αποφεύχθηκε το να στηθούν κάλπες στην Κ.Ο. και να οδηγηθούμε σε ένα άκρως διχαστικό κλίμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι εάν στήνονταν κάλπες σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο., ο ΓΑΠ τώρα και με την Τόνια Αντωνίου, που τη Δευτέρα θα ορκιστεί και θα λάβει τη θέση της Φώφης Γεννηματά, συγκεντρώνει τον μαγικό αριθμό των 12 ψήφων, καθώς το δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη έχει εννέα ψήφους, ενώ ο Χάρης Καστανίδης λογίζεται ως μοναχικός λύκος.

Οπότε οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατανόησαν ότι δεν τους συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη. Δηλαδή να γίνουν εκλογές και να τις κερδίσει ο ΓΑΠ. Θα κέρδιζε το ψυχολογικό προβάδισμα. Αντίθετα οι χαμένοι θα ένιωθαν πως χάνονται οι ελπίδες τους. Οπότε αναγκάστηκαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να «δεχθούν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δηλαδή για τις επόμενες 40 ημέρες να είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όμως τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος στο επόμενο διάστημα ο βουλευτής Ηρακλείου να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Γιώργο Παπανδρέου, με τον τελευταίο να αναζητεί ένα ηχηρό σημειολογικά στιγμιότυπο, που μπορεί να καθορίσει την έκβαση του προεκλογικού αγώνα. Μέχρι την 5η Δεκεμβρίου λογικά θα υπάρξει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (μάλλον με την επικύρωση της ελληνοαμερικάνικης αμυντικής συμφωνίας) και είναι στην διακριτική ευχέρεια του Βασίλη Κεγκέρογλου να αποφασίσει ποιος θα εκπροσωπήσει το ΚΙΝΑΛ στην μάχη των αρχηγών. Διότι και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι εάν το ΚΙΝΑΛ το εκπροσωπήσει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι απίθανο και ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ περισσότερο από ότι με τον κ. Τσίπρα. Και αυτό διότι ως φαίνεται από τις έως τώρα σφυγμομετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους από τον Παπανδρέου και λιγότερο από τους υπόλοιπους αρχηγούς. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να μιλήσει για θέματα εξωτερικής πολιτικής με ένα γνώστη της διπλωματίας υποβαθμίζοντας έτσι τον κ. Τσίπρα.

Βέβαια εάν συμβεί αυτό θα είναι μία παραβίαση της κανονικότητας, καθώς ο Βασίλης Κεγκέρογλου θα προκαλέσει τους άλλους υποψηφίους για να αντιδράσουν. Γι’ αυτό και κάποιοι που βλέπουν πιο μακριά ελπίζουν ότι θα παρέμβει ο Κώστας Σκανδαλίδης, τον οποίο οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ως τον «Νέστορα» της παράταξης. Και αυτό διότι είναι «σαράντα χρόνια φούρναρης» και είναι ο μόνος που μπορεί και να μιλήσει και να πείσει τους υποψήφιους «να κάτσουν φρόνιμοι» και ό,τι αποφασίσουν να είναι προς όφελος της παράταξης, αλλά και να συνετίσει τον γραμματέα της Κ.Ο. για να βγάλει από το μυαλό του πιθανά παιχνίδια. Διότι όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι ο Κεγκέρογλου δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων (για να αποφύγουμε τη λέξη έχθρα) με το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος εκεί ένα πιο ξεκάθαρα. Τα διαδικαστικά θα τα τρέχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής), ο οποίος έχει κερδίσει πόντους και για την επόμενη ημέρα. Όσο για τα οικονομικά, με αυτά παιδεύεται εδώ και χρόνια ο Νίκος Σαλαγιάννης, που θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς ο πρώην βουλευτής είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2012.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα