Ποντάρει στο ιστορικό όνομα

Μετράει το βαρύ όνομα, ο ΠΑΟ θυμάται το Γουέμπλει και ο Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ και τα επιτεύγματα του, αγωνία για το πόσοι θα προσέλθουν στην αυριανή ψηφοφορία

Η αυριανή ημέρα είναι η μεγαλύτερη για το Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι την επομένη. Κάπως έτσι έχουν οριοθετήσει την αυριανή ψηφοφορία των μελών του Κινήματος Αλλαγής στην Χαριλάου Τρικούπη. Και το δέλεαρ να σηκωθούν από τον καναπέ τους τα μέλη του ΚΙΝΑΛ είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εδώ και μήνες, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο με την συμμετοχή 270.000 ψηφοφόρων, επιθυμεί να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να επιτύχει την ολική επαναφορά του κόμματος σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπότε και η επιστροφή του ονόματος ΠΑΣΟΚ εντάσσεται σε αυτή την στρατηγική.

Αύριο, λοιπόν, σε όλους τους δήμους της χώρας θα στηθούν κάλπες, προκειμένου να εκλεγούν οι διοικήσεις των Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών, να εκλεγούν οι 4.602 Σύνεδροι οι οποίοι θα κληθούν το τριήμερο 20-22 Μαΐου, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, να εκλέξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά οι μετέχοντες στο Συνέδριο θα είναι περισσότεροι από 5.000 μέλη, καθώς θα υπάρξουν τα αριστίδην μέλη που θα συμμετάσχουν, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο της κεντροαριστεράς. Στο Συνέδριο εκτός της Κ.Ε., οι συμμετέχοντες θα επικυρώσουν πολιτικό κείμενο Θέσεων, στο οποίο θα προσδιορίζονται οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και οι βασικές προγραμματικές του κατευθύνσεις. Βάσει αυτών, θα εκπονηθεί το εξειδικευμένο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος τους επόμενους μήνες, στην πορεία προς τις εκλογές.

Το κλου το δημοψήφισμα

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για την εκλογή των αντιπροσώπων δεν υπήρχε περίπτωση να μαζευτούν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.  Όμως το κλου στο αυριανό κάλεσμα προς τα μέλη είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το δημοψήφισμα, όπου τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν το κόμμα θα ονομαστεί «ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής» ή «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη». Πάντως ότι και εάν αποφασιστεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κεντρικό όνομα και ο πράσινος ήλιος επανέρχεται ως το σήμα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν ότι περισσότεροι από 100.000 μέλη του Κινήματος θα προσέλθουν για να ψηφίσουν την επιστροφή η στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι πιο αισιόδοξοι ανεβάζουν τον πήχη θεωρώντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει καλός καιρός και δεν υπάρχει και τριήμερο αργίας υπάρχει η πιθανότητα να προσέλθουν για να ψηφίσουν περισσότεροι από 150.000. Μάλιστα ήδη από τις ημέρες του Πάσχα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν ξεκινήσει το ψηστήρι σε μέλη του κόμματος, προκειμένου να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι όπως γίνεται αντιληπτό εάν προσέλθουν πάνω από 150.000 μέλη, τότε θα μιλάμε για ένα πολιτικό γεγονός. Και φυσικά ανεβάζει το πήχη σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαΐου.

Οι συνεργασίες

Ο επόμενος σταθμός για το ΠΑΣΟΚ είναι στο Συνέδριο του κόμματος το τριήμερο 20-22 Μαΐου. Εκεί, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα συζητηθεί και το θέμα των συνεργασιών. Παρά το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ινστιτούτου του ΚΙΝΑΛ In Social, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι «τις συνεργασίες δεν τις συζητάς από πριν γιατί τις καις». Εξάλλου και ο πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό, υποστηρίζοντας ότι «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί».

Είναι πλέον πασιφανές, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί μέχρι τις εκλογές με «στρατηγική πρώτου γύρου». Και ο στόχος του είναι να πετάξει το μουτζούρη στους δύο αντιπάλους του. Φυσικά για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας χρειάζεται χρόνος προκειμένου να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Όπως για παράδειγμα γίνεται στη Γερμανία, όπου συγκροτείται κυβέρνηση μετά από τρεις μήνες και τα κόμματα έχουν χρόνο να αναλύσουν όλες τις ρήτρες της συμφωνίας. Όμως στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαιτεί ότι μέσα σε ένα τριήμερο που έχει το κάθε κόμμα την εντολή πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία συνεργασίας.

Βέβαια ο βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ (μετά την επιστροφή στο ισχυρό brand name)είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εθνικές εκλογές και να μπορέσει να διαπραγματευθεί από άλλη βάση. Φυσικά η κρυφή ελπίδα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι να μπορέσει το κόμμα να διεκδικήσει ακόμη και την δεύτερη θέση. Κάτι που με βάση τις δημοσκοπήσεις θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα. Αλλά βέβαια μέχρι να στηθούν κάλπες όλα είναι πιθανά, καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι στην πραγματικότητα πολύ πυκνός. Επίσης στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι έχουν πειστεί πως η χώρα έχει ανάγκη από μία αλλαγή.

Τα δύο ενδεχόμενα

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ μετά τις πρώτες εκλογές όταν θα λάβει την 3η εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καλέσει και τα άλλα δύο κόμματα να σχηματισθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού με κοινής αποδοχής πρωθυπουργό. «Αν είναι να συμμετάσχουμε σε κάτι εθνικό, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι. Αλλά μόνο τότε και υπό αυτές τις προϋποθέσεις» ξεκαθαρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Με απλά λόγια, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης από το «με ποιους θα πάτε», στο «εμείς θα επιβάλουμε τα πρόσωπα και τις θέσεις μας». Παράλληλα, βουλευτές και στελέχη του κόμματος κόβουν κάθε σενάριο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι αύριο Κυριακή 8 Μαΐου «τρέχει» η προθεσμία για αυτοπροτάσεις και… ετεροπροτάσεις από πρόσωπα που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι, ενώ αμέσως μετά η Επιτροπή Ψηφοδελτίων σε συνεργασία με τις νέες νομαρχιακές θα κάνουν ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα και θα ασχοληθούν και με άλλα ονόματα για τα οποία ενδιαφέρεται το κόμμα. Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων στοχεύει να έχει έτοιμη την εισήγηση της προς τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και την ΚΠΕ εντός του Ιουνίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα