Ποντάρει τα ρέστα του στους κοριούς ο Αλέξης

Ποια είναι η στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά τώρα που έρχονται και τα δύο Ειδικά Δικαστήρια για Παππά και Παπαγγελόπουλο

Ως δρόμο χωρίς επιστροφή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν την υπόθεση των υποκλοπών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πρώτο ξάφνιασμα, επειδή δεν παρακολουθείται ο ίδιος, άρπαξε την ευκαιρία της απουσίας από την Βουλή του Νίκου Ανδρουλάκη για να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για την Κουμουνδούρου και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προσωπικά η υπόθεση δεν είναι απλή και έχει και ψωμί, που λέει και λαός μας. Το θέμα των υποκλοπών κατά τον κ. Τσίπρα αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα. Σύμφωνα με την ανάγνωση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη διέρρηξε οριστικά τα σενάρια για πιθανή νέα διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Τουναντίον σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει ζωντανό το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούνται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αντίδραση από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενθυμούνται τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα. Πριν από την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη σηκωνόταν θύελλα. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή.

Ο μόνος που ήταν εκτός γραμμής ήταν ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Kontra channel ισχυρίστηκε πως «εάν μετά τις πρώτες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργαστεί μαζί μας, τότε στις δεύτερες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα το συρρικνώσει». Η συγκεκριμένη απειλή του Τζανακόπουλου θυμίζει περισσότερο την κωμική ταινία του Ντίσνει, παραγωγής του 1989 το «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά». Στην ταινία ο Γουέιν Ζαλίνσκι είναι ένας καλός οικογενειάρχης, αλλά παρά την ευφυΐα του, ένας μάλλον απρόσεκτος εφευρέτης. Το τελευταίο του μεγαλούργημα είναι μια ηλεκτρομαγνητική μηχανή που συρρικνώνει τα πάντα σε μέγεθος μυρμηγκιού. Κι επειδή η μηχανή αυτή είναι μέσα στο σπίτι, τι γίνεται όταν θύματα της πέφτουν τα ίδια του παιδιά, μαζί με αυτά του γείτονα;  Προφανώς ο κ. Τζανακόπουλος ζήλεψε την δόξα του πρωταγωνιστή  Ρικ Μοράνις και ίσως σκέφτεται κι αυτός κάποιο μηχάνημα για να συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ. Επειδή ο Μοράνις είχε πρωταγωνιστήσει και στους «Ghostbusters», ίσως ο Τζανακόπουλος να σκέφτηκε να ενδυθεί «φαντασματοκυνηγός» για αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ.

Έχει επενδύσει

Πάντως πέρα από τους διάφορους Τζανακόπουλους, η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει πολλά στην υπόθεση των υποκλοπών. Κι αυτό διότι και ο ίδιος προσωπικά εκτιμά ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα. Και γι’ αυτό επιμένει σε αυτή τη μονοσήμαντη τακτική, λησμονώντας μέχρι και την οικονομική κρίση που ταλανίζει όλα τα νοικοκυριά. Βέβαια με τη μόνιμη ατάκα «Μητσοτάκη παραιτήσου» σχοινοβατεί στα όρια της γραφικότητας.

Το ζήτημα, πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς τα όποια κέρδη από το κυβερνητικό πλήγμα με την υπόθεση των υποκλοπών θα το κεφαλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Και αυτό διότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και 15 περίπου ημέρες πριν από την δική του ομιλία και ουδείς πολίτης θυμάται μία παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα οικονομίας. Ακόμη και στα πολιτικά πάνελ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρουν τα δύσκολα και δεν μπορούν να απαντήσουν σε μία ερώτηση αρχίζουν το ίδιο παραμύθι: «Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης».

Ο στόχος της Κουμουνδούρου είναι ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί στην κοινωνία ως ο εν αναμονή πρωθυπουργός, καταθέτοντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Βάζοντας τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, στην Κουμουνδούρου επιθυμούν το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Βελλίδειο να είναι στιβαρό, με δεσμεύσεις περιορισμένες σε αριθμό, που θα περιγράφουν τη βούληση του κόμματος για κοινωνική δικαιοσύνη και μια νέα αντίληψη για την πολιτική.

Κοινή πορεία

Η αξιοποίηση του ρήγματος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για τον Αλέξη Τσίπρα. Σκέφτεται πως οι κινήσεις από εδώ και εμπρός για τη στροφή προς τα Αριστερά μπορούν να επιχειρηθούν μόνο μέσω ενός προγράμματος ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού. «Για να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά», είχε πει στην Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη το 2021 ρίχνοντας τότε την πρώτη γέφυρα με το πιο ριζοσπαστικό του κομμάτι. Σήμερα βλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει μέσα από μια κάθαρση, η οποία προήλθε από το συνέδριο με τις διαφωνίες να έχουν αμβλυνθεί μεταξύ των τάσεων.

Η οπτική του Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γκρέμισε» μέσα στον Αύγουστο τις πολιτικές του συμμαχίες. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καταρρέει την πιο κρίσιμη χρονική στιγμή για το κόμμα: λίγο πριν από τις εκλογές που είναι η τελευταία ευκαιρία για την Κουμουνδούρου να περάσει σε μια δημοσκοπική άνοιξη.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα το τέλος της Εξεταστικής μπορεί να αναδείξει μια καινούργια πολιτική πραγματικότητα όσο και αν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσουν να ορκίζονται για την αυτόνομη πορεία τους.

Φυσικά το επόμενο διάστημα δεν είναι εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι από την μία θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, αλλά από την άλλη θα υπάρχουν δύο Ειδικά Δικαστήρια όπου στα εδώλια θα κάθονται δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Οι έρευνες του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και ο τρόπος χειρισμού της Novartis θα βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο απολογούμενου. Εκτός εάν βγει το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα που πόνταρε τα ρέστα του στους κοριούς. Βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος στο τέλος να μείνεις ταπί και ψύχραιμος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα