«Πόρτα» στον Μπόρις Τζόνσον σε εκλογικό κέντρο: Πήγε να ψηφίσει χωρίς ταυτότητα

Όχι τίποτε άλλο... εκείνος ήταν που πέρασε νόμο, υποχρεώνοντας τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες έχοντας μαζί τους επίσημο έγγραφο

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε περάσει όταν ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας ένα νόμο, που προέβλεπε ότι οι προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία τους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο συντηρητικός πολιτικός ξέχασε τον ίδιο του τον νόμο, αφού εμφανίστηκε χθες σε εκλογικό κέντρο χωρίς ένα τέτοιο έγγραφο, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Το προσωπικό του εκλογικού τμήματος αναγκάστηκε να αποπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό αφού δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία που εισήχθη επί της θητείας του στη Ντάουνινγκ Στριτ», ανέφερε το βρετανικό δίκτυο. Ένας έμπιστος συνεργάτης του Τζόνσον επιβεβαίωσε στον Guardian το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του 59χρονου Τζόνσον δεν διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, αφού είχε καλέσει νωρίτερα μέσω της πλατφόρμας Χ τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου του, Ρίσι Σουνάκ.

Ο εκλογικός νόμος που παρά την έντονη κριτική ψηφίστηκε επί των ημερών του Τζόνσον το 2022 απαιτεί την ταυτοποίηση των προσερχομένων στα εκλογικά κέντρα με επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης που να περιλαμβάνει και φωτογραφίες τους, όπως τα διαβατήρια ή οι άδειες οδήγησης. Οι επικριτές του νόμου λένε ότι ο κανόνας αυτός κάνει διακρίσεις σε βάρος φτωχότερων και ηλικιωμένων, καθώς και σε μέλη μειονοτήτων που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ταυτότητα.

Στο μεταξύ έχει αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις τοπικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του νυν πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

Κι ενώ αναμένεται ήττα των Τόρηδων, σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Σούνακ μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αν το Συντηρητικό Κόμμα χάσει πάνω από τις μισές από τις έδρες που κατείχε μέχρι τώρα στα δημοτικά συμβούλια. Ήδη το πρώτο κακό μαντάτο για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ ήλθε από τη βόρεια Αγγλία, όπου το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα