Πορτογαλία: Σκληρά μέτρα για την επόμενη εκταμίευση

Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων και επέκταση του ωραρίου εργασίας, είναι μερικά από τα μέτρα που ενέκρινε η πορτογαλική κυβέρνηση, για να μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης.

Τα μέτρα αυξάνουν κατά ένα έτος τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση (στα 66), μειώνουν κατά 30.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και επεκτείνουν το ωράριο εργασίας από τις 35 στις 40 ώρες την εβδομάδα. Στόχος είναι η εκπλήρωση του στόχου για εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ώστε να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα εκείνη την χρονιά.

Tα μέτρα θα παρουσιαστούν σήμερα με την έκθεση της τρόικας στο Euorgroup,  ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκατομμυρίων που έχει να λαμβάνει η Λισσαβόνα από το Μάιο του 2011.

Η Πορτογαλία ελπίζει επίσης πως η Ευρωζώνη θα επιβεβαιώσει σύντομα την επί της αρχής  συμφωνία για παράταση στην αποπληρωμή του δανείου στήριξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα