Πώς η Ελλάδα «ίσιωσε» την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού

Η βρετανική εφημερίδα “Independent”, σε άρθρο της, περιγράφει την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο άρθρο τονίζεται πως τα μέτρα στη χώρα έχουν ληφθεί “πολύ νωρίτερα από αρκετούς Ευρωπαίους γείτονες” σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καφέ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Independent “κινητήριος δύναμη” για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και “η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας”.

“Το κλειδί ήταν ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση γιατί η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και των περικοπών”, δηλώνει στην εφημερίδα η επικούρη καθηγήτρια στο Queen Mary University of London και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλλα Λαδή.

“Σημαντικό ήταν επίσης το παράδειγμα της Ιταλίας που συχνά χρησιμοποιείται ως μια χώρα-“καθρέφτης για την Ελλάδα. Οι εικόνες από την Ιταλία και ό,τι συνέβαινε εκεί ώθησαν την κυβέρνηση και τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση σοβαρά”, σημειώνει η ίδια.

Eπιπλέον, στο άρθρο της Independent επισημαίνεται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης όταν το Σαββατοκύριακο μετά το κλείσιμο των καφετεριών, εστιατορίων κλπ, παρατηρήθηκαν εικόνες με κόσμο να έχει κατακλύσει τις παραλίες και τα πάρκα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να “απαντά” με το κλείσιμό τους, καθώς και με λουκέτο στα χιονοδρομικά κέντρα.

Τέλος, τονίζεται και η ανησυχία για τις δομές των μεταναστών στη σκιά των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης