Πώς και με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με συγκεκριμένα μέτρα, υποστήριξε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η Επιτροπή έχει διάφορες απόψεις τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε. Θα ζυγίσουμε αν τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και πότε.

Σε πρώτη φάση θα δούμε τη Γ’ Λυκείου και τα παιδιά που παίρνουν πτυχίο. Δεν είναι αδύνατο να δούμε να ανοίγουν στα τέλη Μαΐου με λίγα παιδιά στην τάξη, θα κάνουν ποιο δημιουργική διδασκαλία για να μην έχουμε προβλήματα. Τα παιδιά δεν νοσούν αλλά μπορεί να μεταδώσουν σε ευπαθείς ομάδες», είπε ο κ. Γώγος στον ΑΝΤ1.

Για όποιον θεωρεί πως τα μέτρα ότι είναι υπερβολικά ο κ. Γώγος είπε: «Να έρθει μια φορά στην κλινική να δει έναν άνθρωπο 30-40-50 ετών που έρχεται με έναν απλό βήχα και σε λίγες μέρες εμφανίζει μια βαριά πνευμονία και μπορεί να διασωληνωθεί.

Ο ιός αυτός είναι πρόβλημα. Δείτε τι γίνεται στην Αμερική, φανταστείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα. Προλάβαμε. Το Σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα. Συχνά στην Ελλάδα ακούγατε πως ο κόσμος παρακαλούσε να βρει μία κλίνη».

«Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Οι πιθανότητες να είναι κάποιος ασυμπτωματικός, έστω και πολύ μικρή, υπάρχει.

Πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να έχουμε την μάσκα μας και να ξέρουμε ότι οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν πολύ λιγότερο από αυτούς που έχουν συμπτώματα. Να θυμόμαστε ότι μπορούμε να κολλήσουμε ένα σωρό πράγματα εκεί έξω, γρίπη, καλοκαιρινές ιώσεις. Να προσέχουμε», επεσήμανε.

Για την περίπτωση κάποιος να δοκιμάσει σε μαγαζί ρούχα που είχε φορέσει άνθρωπος θετικός στον ιό ο κ. Γώγος είπε:

«Μην τρελαθούμε δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Η πιθανότητα είναι ελάχιστη. Να μην μεγιστοποιούμε πράγματα. Αν διατηρούμε την απόσταση τα άλλα είναι ασφαλή».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των εκκλησιών ο κ. Γώγος είπε: «Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου οι άνθρωποι που πιστεύουν είναι πολλοί δεν γίνεται να μην μας απασχολήσει και ένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι δύσκολο να λυθεί. Γιατί είναι εύκολο να αναγκάσουμε τους πιστούς για δύο-τρία πράγματα, να κρατούν αποστάσεις, να υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά και μαντηλάκια στην είσοδο. Πρέπει να τροποποιήσουμε την θρησκευτική μας συμπεριφορά».

Ζαχαράκη: Ενδεχόμενο ματαίωσης των προαγωγικών εξετάσεων

Στο μεταξύ,ανοιχτό άφησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, το ενδεχόμενο να μην γίνουν φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μιλώντας τον ΣΚΑΙ και σε ερώτηση για τη ματαίωση των προαγωγικών, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: “είναι από τα σενάρια που εξετάζουμε”.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι “αρχική μέριμνα είναι η υγειονομική ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας”, δηλαδή μαθητών, εκπαιδευτικών, αλλά και των οικογενειών τους, κυρίως των ευπαθών ομάδων με τις οποίες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή στην καθημερινότητά τους. “Ο ρυθμός αντιμετώπισης του ιού στη χώρα μας θα ληφθεί υπόψιν” σημείωσε η κ. Ζαχαράκη επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στις αποφάσεις που θα υποδείξουν οι ειδικοί.

Τα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις

Χρονικά, η υφυπουργός προσδιόρισε τις τελικές αποφάσεις εντός των επόμενων 24ωρων.

“Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια επιστροφής στα σχολεία, της επίτευξης των μαθησιακών στόχων και της μετάβασης στην κανονικότητα” σημείωσε, τονίζοντας ότι καμία τάξη δεν θα χαθεί και ότι η επαναφορά θα γίνει σταδιακά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο υποδειχθεί από τους ειδικούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην “επιτυχημένη τηλεκπαίδευση” που γίνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα