Πώς μεταφράζεται η εκεχειρία στον Λίβανο – Οι πρώτες αντιδράσεις – Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι αντιδράσεις των Δυτικών ηγετών στη συμφωνία για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τονίζοντας, όμως ότι κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί και στη λωρίδα της Γάζας - Για αναγκαία συμφωνία κάνουν λόγο οι αναλυτές
Η αποδοχή του «σχεδίου Χόκστιν» για ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από τις δύο πλευρές, σήμανε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή για τις επόμενες 60 ημέρες, έπειτα από 14 μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Προφανώς, όπως υπογραμμίζουν και οι πιο έμπειροι αναλυτές, δεν πρόκειται για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, αλλά περισσότερο για μία απλή ανάπαυλα, επιβεβλημένη από τις συνθήκες.
Εάν ληφθούν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, είναι αρκετά εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η κατάπαυση πυρός ήταν μία επιλογή αναγκαία για αμφότερες τις πλευρές. Η μεν Χέζμπολαχ έχει χάσει σχεδόν το σύνολο της ηγετικής της ομάδας, ενώ το Ισραήλ δεν μπορούσε να πετύχει τους χερσαίους στόχους του. Μάλιστα, η εκεχειρία δεν δείχνει να έχει οποιαδήποτε συσχέτιση με τον πόλεμο στη Γάζα, αφού, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς χαιρέτισε τη συμφωνία, δεν φαίνεται να υφίσταται ρεαλιστικό σενάριο που να προβλέπει κατάπαυση πυρός και στα εδάφη της Παλαιστίνης, όπου δυστυχώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Παρ’ όλα αυτά, η εκεχειρία έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και, μετά από πολλούς μήνες, έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των κατοίκων της Βηρυτού, οι οποίοι, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, έσπευσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το θετικό κλίμα επιβεβαιώνεται και από τις τοποθετήσεις ηγετών της Δύσης, οι οποίοι, επίσης, χαιρέτισαν τη συμφωνία.
Λωρίδα της Γάζας
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μίλησε, αρχικά, για «καλή είδηση», κρίνοντας πως η συμφωνία επιτρέπει στον Λίβανο να κάνει «νέα αρχή». «Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν εκ νέου προσπάθεια μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλες χώρες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου, χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία», δήλωσε ακόμη ο κ. Μπάιντεν.
Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι:«Η συμφωνία αυτή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός που αναμένεται πολύ καιρό, μπρος στα απερίγραπτα δεινά του πληθυσμού στη Γάζα. Η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου περνάει από την εκλογή χωρίς καθυστέρηση νέου προέδρου της Δημοκρατίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, κάνοντας λόγο για «ηλιαχτίδα ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή».
Τέλος, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Ντικ Σχοφ, αναφέρθηκε στη συμφωνία σημειώνοντας ότι πρόκειται για «καλό πράγμα» και συμπλήρωσε ότι: «Είναι σημαντικό όλα τα μέρη να δεσμευτούν σε αυτήν τώρα ώστε η κατάσταση να μπορέσει να αποκλιμακωθεί και μπορέσουν οι πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια». «Είναι και παραμένει απελπιστικά απαραίτητη κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα επίσης, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, καλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και αποκλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια».
Όπως προκύπτει, τόσο η Χαμάς, όσο και οι Δυτικοί ηγέτες αντιμετώπισαν θετικά τη συμφωνία εκεχειρίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει κάτι αντίστοιχο να πραγματοποιηθεί και στη λωρίδα της Γάζας.
Όσον αφορά τον τρόπο που θα υλοποιηθεί πρακτικά η ανακωχή και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, δεν υπάρχουν ακόμα αναλυτικές πληροφορίες, όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα βασικότερα σημεία. Σύμφωνα με το σχέδιο του Είμος Χόκστιν, τα ισραηλινά στρατεύματα υποχρεώνονται να αποτραβηχτόύν από τα (λιγοστά) εδάφη που έχουν καταλάβει στον Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποσύρει τον βαρύ οπλισμό από τη βόρεια πλευρά του ποταμού Λιτάνι, με τον λιβανέζικο στρατό να αναπτύσσεται στα σύνορα. Την επίβλεψη της τήρησης των όρων της συμφωνίας πρόκειται να αναλάβει ο αμερικανικός στρατός, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Γαλλίας και της UNIFIL.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα, αυτά είναι τα δώδεκα κύρια σημεία της συμφωνίας:
- Η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο λιβανέζικο έδαφος θα σταματήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.
- Το Ισραήλ δεν θα προβεί σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο Λίβανο, ούτε από ξηράς, ούτε από αέρος, ούτε από θαλάσσης.
- Ο Λίβανος και το Ισραήλ θα αναγνωρίσουν τη σημασία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Οι υποχρεώσεις αυτές δεν θα υπονομεύσουν το καθήκον του Ισραήλ ή του Λιβάνου να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.
- Οι επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου και η LAF (Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις) θα είναι οι μόνες ένοπλες οντότητες που θα έχουν την άδεια να φέρουν όπλα ή να αναπτύσσουν δυνάμεις στο νότιο Λίβανο.
- Όλες οι πωλήσεις, οι μεταφορές ή η παραγωγή όπλων ή συναφούς υλικού στο Λίβανο θα τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της κυβέρνησης του Λιβάνου.
- Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων ή συναφούς υλικού θα διαλυθούν (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Κανάλι 13 αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν αυτό αφορά μόνο τον νότιο Λίβανο ή ολόκληρο τον Λίβανο).
- Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συσταθεί μια αμοιβαία αποδεκτή από το Ισραήλ και το Λίβανο επιτροπή για να παρακολουθεί και να βοηθά στην εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων.
- Και οι δύο χώρες θα αναφέρουν κάθε δυνατή παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων στην επιτροπή και στην UNIFIL.
- Ο Λίβανος θα αναπτύξει τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του και την LAF κατά μήκος όλων των συνόρων, των συνοριακών διαβάσεων και της γραμμής που θα ορίσει τον νότιο Λίβανο στο σχέδιο ανάπτυξης.
- Το Ισραήλ θα αποσύρει ταυτόχρονα σταδιακά τις δυνάμεις του νότια της Γαλάζιας Γραμμής σε διάστημα 60 ημερών.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την καθιέρωση αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων.