Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο από το 2025

Η αύξηση που θα δοθεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλες τις αποδοχές των υπαλλήλων

Ενιαία θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο από το 2025.

Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για το ύψος του κατώτατου θα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της αγοραστικής του δύναμης, με ανάλογη εφαρμογή και στο Δημόσιο.

Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 830 ευρώ. Με την αύξηση του 2025, που εκτιμάται μεταξύ 40 ευρώ και 50 ευρώ το μήνα ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 870-880 ευρώ και αντίστοιχα στο ίδιο ύψος θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός (για την ΥΕ κατηγορία) στο Δημόσιο.

Η αύξηση που θα δοθεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλες τις αποδοχές των υπαλλήλων. Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 50 ευρώ το 2025, και διαμορφωθεί στα 880 ευρώ, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα αυξηθεί κατά 30 ευρώ για να ανέλθει και αυτός στα 880 ευρώ. Η αύξηση των 30 ευρώ θα περάσει αυτόματα σε όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων όλων των κλιμακίων.

Το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και στις αλλαγές που θα ισχύσουν για τα έτη 2025,2026 και 2027 αναφέρεται ότι “το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, των τιμών, των εισοδημάτων και των μισθών, της απασχόλησης και του ποσοστού της ανεργίας, καθώς και την αγοραστική δύναμη του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και την επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού αύξησής τους”.

Το κριτήριο της αγοραστικής δύναμης θεσπίζεται για πρώτη φορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού και έρχεται από την κοινοτική οδηγία για επαρκείς μισθούς, την οποία ενσωματώνει το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Μέχρι και το 2027 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση βάσει του πορίσματος της διαβούλευσης. Η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ ως το 2027 από 830 ευρώ σήμερα. Μετά το 2027, θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός των αυτόματων αυξήσεων, που θα προκύπτουν από έναν μαθηματικό τύπο στον οποίο δεν θα μπορεί να παρέμβει καμία κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού από το 2028 και μετά θα είναι το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του πληθωρισμού, για το 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών και του μισού της μεταβολής αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.

Η ακρίβεια θα λαμβάνεται υπόψη στην αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο στη διαδικασία υποβολής προτάσεων και πορίσματος που θα εφαρμοστεί από το 2025 ως το 2027, όσο και στο μαθηματικό τύπο που θα βγάζει αυτόματα τις αυξήσεις από το 2028 και μετά.

Με το νέο μηχανισμό προβλέπεται ρητά ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί. Σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ο μηχανισμός μπορεί να παρεκκλίνει από τον αυτόματο μαθηματικό τύπο και ο μισθός δεν θα μπορεί ούτε να αυξάνεται, ούτε να μειώνεται αλλά θα μένει παγωμένος.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα