Ποσά που θα ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ θα δαπανήσει σε εξοπλισμούς η Ελλάδα μέχρι το 2036 σύμφωνα με το Reuters

Η κίνηση είναι μέρος της προσπάθειας της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της ενώ έπιστρέφει μετά την κρίση χρέους του 2009-18, που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας και κάνει προσπάθεια, να απαντήσει στους εξοπλισμούς της Τουρκίας

Πάνω από 25 δισ. ευρώ σε προμήθειες όπλων έως το 2036, συμπεριλαμβανομένων νέων υποβρυχίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δορυφόρων και μαχητικών αεροσκαφών, προτίθεται να δαπανήσεισε η Ελλάδα σε διάστημα 12 ετών σύμφωνα με σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, ανέφερει το Reuters, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους οι οποίοι γνωρίζουν το σχέδιο.

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει ήδη περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων υποβρυχίων, νέων αεροσκαφών, θαλάσσιων και υποβρυχίων drones και ενός δορυφόρου επικοινωνίας, δήλωσαν δύο πηγές που συμμετείχαν στην προετοιμασία του σχεδίου.

Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικού και αντι-drone, που ονομάζεται «Ασπίδα του Αχιλλέα», και για την πληρωμή 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχουν παραγγελθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα θα αναβαθμίσει παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε επίπεδο «Viper» και θα αναβαθμίσει τέσσερις φρεγάτες MEKO 200 γερμανικής κατασκευής που ήδη υπηρετούν στον στόλο. Τρίτη πηγή είπε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει έως και έξι νέα μεγάλα περιπολικά σκάφη ή κορβέτες, που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το νέο σχέδιο ακολουθεί τα ήδη ανακοινωθέντα σχέδια για την αγορά νέου πυραυλικού συστήματος με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Τα περισσότερα από αυτά θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά στο Αιγαίο.

Στις 27 Μαρτίου η ενημέρωση Μητσοτάκη της Βουλής για τα εξοπλιστικά

Εν τω μεταξύ, για την Πέμπτη 27 Μαρτίου μετατέθηκε η ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας», σύμφωνα με νεότερη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Αρχικά ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να ενημερώσει το σώμα την Τρίτη 18 Μαρτίου.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής). Στη διαδικασία αυτή προβλέπεται ομιλία του πρωθυπουργού, ανάπτυξη των απόψεων των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δευτερολογία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων και κλείσιμο από τον πρωθυπουργό.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα