Πόσο δίκιο είχε ο Σαμαράς…

Η «μαγκιά» του Δένδια στην Άγκυρα, ο «τσαμπουκάς» του Τούρκου στη Θεσσαλονίκη (για την «τουρκική»!!! Θράκη), και η ερώτηση-μαχαιριά του Λοβέρδου για τις Πρέσπες - «Πειρατές», «επεκτατιστές» και «αλυτρωτιστές» οι γείτονές μας…

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιανουαρίου όταν η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» φιλοξενούσε μία μεγάλη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά. Μεγάλη όχι μόνο σε έκταση αλλά και σε… προβλέψεις, αφού σε λιγότερο από τριάμισι μήνες ο Μεσσήνιος έγινε η «Κασσάνδρα» που κανείς δεν ήθελε να ακούσει, όσο κι αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χτυπούσε τα καμπανάκια. Προφανώς εις ώτα μη ακουόντων…

«(…)Η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Προχωρά σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα σε βάρος μας.

»Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη). Ζητά αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας με το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Και το υπογραμμίζω: η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα” που θέτει η Τουρκία!»

Αυτό ήταν μόλις ένα μέρος της απάντησης που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη κιόλας ερώτηση που του απηύθυνε σε εκείνη τη συνέντευξη ο συνάδελφος Σταύρος Παπαντωνίου. Κι όποιος παρακολούθησε τις ημέρες που πέρασαν το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Κυπριακό, αλλά κυρίως την περίεργη χρονική στιγμή που επέλεξε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, να επισκεφτεί αρχικά τη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία τη Θράκη, αποκλείεται να μην ανακάλεσε στη μνήμη του όσα είχε «προφητεύσει» ο πρώην πρωθυπουργός στις 25/1/2021.

«Η Τουρκία εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο», είπε ο Αντ. Σαμαράς τον Γενάρη του 2021 από την Αθήνα και την περασμένη Μεγάλη Εβδομάδα που διεξήχθη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, το επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό –και προκλητικό– τρόπο: κατέθεσε επίσημο έγγραφο με το οποίο ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει ότι στην Κύπρο υφίστανται «δύο κράτη»!!!

Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία περί της αδιαλλαξίας της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σιγοντάρισε τον Τατάρ διακηρύσσοντας στην ίδια συνάντηση ότι «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών».

Όσο για το διήμερο τουρκικό… σουλάτσο στη Θράκη οι κατ’ ευφημισμόν γείτονες δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο Τούρκος ΥΦ.ΕΞ., Κιράν, επισκέφτηκε πρώτα το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο, έκανε τη βόλτα του στο Γένι Τζαμί και στο Αλατζά Ιμαρέτ και την επομένη έβαλε ρότα για την Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο. Προφανώς ο εκ των υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκικής διπλωματίας δεν πήγε στη Θράκη για τουρισμό, αλλά για να επαναλάβει το fake «ποιηματάκι» της Άγκυρας για δήθεν καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία ανιστόρητα αποδίδει εθνική υπόσταση.

«Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Κιράν και συνέχισε: «Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Μήπως με όλα τα παραπάνω πρέπει να ξαναθυμίσουμε την αποστροφή-βεβαιότητα Σαμαρά ότι «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη, όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης»; Μάλλον αχρείαστη η υπόμνηση, αφού την τουρκική στρατηγική στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης που ξεσκέπασε προ μηνών ο πρώην πρωθυπουργός δεν την επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα μόνο του Κέριν. Τα επανέλαβε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη στο Βερολίνο έχοντας απέναντί του τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στον οποίο έκανε αναφορά για καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη!!!

 

Χλιαρή απάντηση μέσω διπλωματικών κύκλων

Η αλήθεια είναι ότι στο επικίνδυνο τροπάρι της Άγκυρας η Αθήνα επέλεξε να μην απαντήσει δυναμικά, πιθανότατα μετά τον δημόσιο «καβγά» Δένδια – Τσαβούσογλου που όπως αποκάλυψε στο περασμένο φύλλο της η «Α» καθόλου δεν άρεσε στο Μαξίμου, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα περί ταύτισης απόψεων πρωθυπουργού και ΥΠ.ΕΞ.

Έτσι, περιορίστηκε σε διαρροές διπλωματικών κύκλων ότι η Ελλάδα σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης τού 1923, συμπληρώνοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Με λίγα λόγια, τσαμπουκάς για επικοινωνιακούς λόγους –του κ. Δένδια– στην Κωνσταντινούπολη, και σιγή ιχθύος στις προκλητικότατες τοποθετήσεις των Τούρκων εντός της Ελλάδας. 

Συμπέρασμα: Σκορ 1-1(!!!)

Άλλο τόσο αληθινή και αυταπόδεικτα σωστή είναι, όμως, και η επιμονή Σαμαρά να υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία πως «με «πειρατές» δεν γίνεται διάλογο και να επισημαίνει ότι «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Το γάντι για τις Πρέσπες έριξε στον Μητσοτάκη ο Λοβέρδος

Δυστυχώς για το Μέγαρο Μαξίμου, ο φάκελος με τα ανοιχτά μέτωπα στα εθνικά θέματα δεν περιορίζεται στα ελληνοτουρκικά. Υπάρχει πάντα η ακανθώδης εκκρεμότητα της ψήφισης των 3 συμβάσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών), την οποία η κυβέρνηση μεταθέτει εδώ και καιρό. Πότε θα έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα ουδείς μπορεί να το προσδιορίσει με σιγουριά. Μπορεί ωστόσο με σιγουριά να ειπωθεί ότι οι αντιρρησίες δεν υπάρχουν μόνο στο «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στρατόπεδο αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, προεξάρχοντος μάλιστα ενός βαρέως ονόματος, του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο διεκδικητής της αρχηγίας τού ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει στις 6 Απριλίου ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος στον καθ’ ύλην αρμόδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στην ερώτησή του ο Ανδρ. Λοβέρδος ζητούσε να ενημερωθεί αρμοδίως η εθνική αντιπροσωπεία αναφορικά με το αν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα των Πρεσπών, καθώς και αν τελικά υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έθεσε τότε 5 συγκεκριμένα ερωτήματα στον Ν. Δένδια τα οποία ήταν τα εξής:

1] Η Ελλάδα ενασκεί τον δέοντα έλεγχο για την τήρηση των συμπεφωνημένων;

2] Υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα;

3] Με βάση τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας προκύπτουν ωφέλειες για τη χώρα μας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

4] Η κριτική που ασκείται τόσο στην προηγούμενη όσο και στη δική σας κυβέρνηση πως υπεγράφη, κυρώθηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία και έκτοτε η ηγεσία της χώρας αδιαφορεί για την εφαρμογή της, αφού όμως «έδωσε» το όνομα, είναι ανυπόστατη;

5] Επειδή το υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικώς η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο Ν. Δένδιας του απάντησε παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας (συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου) αλλά μη… απαντώντας του. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι η γενικόλογη και ολίγον φιλολογική τοποθέτηση του ΥΠ.ΕΞ. άφησε αδιευκρίνιστα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ανδρ. Λοβέρδος έριξε το γάντι στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εν προκειμένω κατέθεσε την ίδια ερώτηση και στον πρωθυπουργό, επισυνάπτοντας και την απάντηση του υπουργού του, αλλά και επισημαίνοντάς του την ίδια ένσταση που είχε υπογραμμίσει και στον ΥΠ.ΕΞ. Ότι, δηλαδή, «εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, τότε η κριτική που ασκείται σε εκείνους που υπέγραψαν και κύρωσαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χάρισε το όνομα στους γείτονές της και μετά αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα θέματα, είναι βάσιμη».

Επιγραμματικά, στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο Ανδρ.  Λοβέρδος αναφέρει:

Θέμα: «Αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κατά πόσο εφαρμόζονται τελικά, πλην της χρήσης του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις της Συμφωνίας αυτής».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

στις 6 Απριλίου 2021 κατέθεσα ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών με θέμα την αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κατά πόσο εφαρμόζονται τελικά, πλην της χρήσης του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις της Συμφωνίας αυτής. Το περιεχόμενο της ανωτέρω Ερώτησής μου έχει κατά λέξη όπως ακολουθεί:

«Δύο έτη και πλέον μετά από την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουν άγνωστα τα επί της ουσίας αποτελέσματά της, εάν υπάρχουν. Εάν, όμως, δεν υπάρχουν αποτελέσματα, τότε η κριτική που ασκείται σε εκείνους που υπέγραψαν και κύρωσαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χάρισε το όνομα στους γείτονές της και μετά αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα θέματα είναι βάσιμη. Με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Συμφωνία αναφέρεται γενικώς σε “ενθάρρυνση”, π.χ. ανταλλαγή επισκέψεων κ.λπ., ενώ σε άλλα σημεία είναι πολύ πιο συγκεκριμένη και προβλέπει τη συγκρότηση και λειτουργία οργάνων/επιτροπών που θα παράξουν επιμέρους πορίσματα, όπως για παράδειγμα:

Άρθρο 8 Παρ. 5.: Εντός ενός μηνός από την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, σε ισομερή βάση, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. (…) Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση το έτος μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές.

(…)

Άρθρο 12, Παρ. 3.: Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ΑΣΣ θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (έγινε;) και θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και του απορρέοντος εξ αυτής Σχεδίου Δράσης.

(…)

Άρθρο 14, Παρ. 9.: Τα Μέρη θα θεσπίσουν μία Κοινή Υπουργική Επιτροπή (ΚΥΕ) για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία στους ανωτέρω τομείς της οικονομικής εταιρικής σχέσης, περιλαμβανομένης της οργάνωσης μεικτών επιχειρηματικών fora.

(…)

Άρθρο 16, Παρ. 2. Τα Μέρη θα συνεργάζονται στενά στον τομέα πολιτικής προστασίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και στην ανακούφιση από τις συνέπειες των καταστροφών.

(…)

Η απάντηση που έλαβα από τον Υπουργό των Εξωτερικών στις 23 Απριλίου 2021, επί της ουσίας άφησε αναπάντητα τα τεθέντα ερωτήματα.

(…)

Κατόπιν αυτών, επανυποβάλλω προς εσάς αυτούσια τα ερωτήματά μου και σας καλώ με την ιδιότητά σας του έχοντος την γενική ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να απαντήσετε. Συγκεκριμένα ερωτάσθε :

  1. Η Ελλάδα ενασκεί τον δέοντα έλεγχο για την τήρηση των συμπεφωνημένων ;
  2. Υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα ;
  3. Με βάση τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας προκύπτουν ωφέλειες για τη χώρα μας ; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
  4. Η κριτική που ασκείται τόσο στην προηγούμενη όσο και στη δική σας κυβέρνηση πως υπεγράφη, κυρώθηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία και έκτοτε η ηγεσία της χώρας αδιαφορεί για την εφαρμογή της, αφού όμως «έδωσε» το όνομα, είναι ανυπόστατη ;
  5. Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικώς η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ;

 

Αθήνα, 06 Μαΐου 2021

 

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος

Τι είχε πει ο Σαμαράς στην «Καθημερινή» για τις Πρέσπες και τα μνημόνια της συμφωνίας

Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε τι είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ερωτώμενος για το αν είναι θετικό γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κλείσει ένα μέτωπο με τον βόρειο γείτονά της, αλλά και για το τι τελικά θα πράξει ο ίδιος όταν έρθουν στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Πρώτον, δεν “λύσαμε” κανένα πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και τη Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών “ορέξεις”… Δεύτερον, η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, ενισχύθηκε. Τέλος, οι χώρες που μας πίεσαν να υποχωρήσουμε έναντι των Σκοπίων, όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας δεν στήριξαν την Ελλάδα! Το αντίθετο: Κάποιες συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία! Και αντίστοιχα, οι χώρες που υποστηρίζουν σήμερα ανοικτά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας –όπως η Γαλλία, για παράδειγμα– δεν υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη. Επομένως, ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα