Το Ποτάμι ξεκαθάρισε την διαφορά μεταξύ εθνικιστή και πατριώτη

«Εθνικιστής είναι αυτός που έχει απαιτήσεις και πατριώτης αυτός που έχει προσφορά» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι, σε συνεργασία με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα «Πατριωτισμός VS Εθνικισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Ζάππειο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε τον δικό του ορισμό για τον εθνικισμό. Αναφερόμενος στο δίπολο πατριωτισμός-εθνικισμός, τόνισε ότι «ο εθνικιστής στην Ελλάδα του 2018, είναι αυτός που βγάζει κέρδη και ο πατριώτης είναι αυτός που πληρώνει κόστος». Και σε ό,τι αφορά την πολιτική, σημείωσε ότι «ο πατριώτης πληρώνει το πολιτικό κόστος, ενώ ο εθνικιστής βγάζει κέρδος προσδοκώντας ψήφους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα ανοικτά εθνικά μέτωπα, τα οποία, όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αλβανία, στα βορειοδυτικά σύνορά μας, επεσήμανε ότι το Ποτάμι στηρίζει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και συμπλήρωσε πως μετά τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι δεν υπάρχει εδαφικό θέμα έναντι της Ελλάδας και τον σεβασμό στους πεσόντες του ’40, τώρα πρέπει να επαναπροωθηθεί και η χάραξη της ΑΟΖ με βάση τη διεθνή πρακτική και τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες. Μιλώντας για το Μακεδονικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι δεχόμαστε τη σύνθετη ονομασία για τους γείτονες μας, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει δείξει σοβαρότητα, ότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη δεν είναι ευθεία, αλλά περνάει από την Αθήνα. Επανέλαβε δε, ότι ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία θα πρέπει να φύγει και θα πρέπει να δεσμευτούν γι’ αυτό στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σχετικά με μεγάλο εθνικό μέτωπο, αυτό με την Τουρκία, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για τουρκική προκλητικότητα που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και το δίκαιο της θάλασσας. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να υπάρχει πατριωτικό σχέδιο. Να συνεννοηθούμε με τους Κύπριους και να βάλουμε στο παιχνίδι από την πρώτη στιγμή τους συμμάχους μας. Επανέλαβε δε, την ανάγκη σύγκλησης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών αρχηγών, που θα καθορίζουν την πατριωτική γραμμή.

Οι ομιλητές

O ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, στην ομιλία του, τόνισε ότι «πατριωτισμός δεν είναι να πάρεις τη χώρα στα χέρια σου, αλλά να την παραδώσεις στις επόμενες γενιές καλύτερη και ισχυρότερη» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Χέλμουτ Κολ λέγοντας: «πατριωτικό ήταν αυτό που έκανε ο Κολ όταν ένωσε τις δύο Γερμανίες. Είδε ότι η δύναμη της Γερμανίας δεν βρισκόταν στην περιχαράκωση».

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο φωτιάς την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί όπου η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και όποιον άλλον δουλεύει για τη συνεργασία και την ειρήνη, αγωνίζεται να παγιώσει τη σταθερότητα της περιοχής.

Θετική αίσθηση άφησε η ομιλία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος τόνισε ότι ο εθνικισμός εισφέρει μολυσματικού περιεχομένου χαρακτηριστικά στην κοινωνία με τη διάκριση ανώτερων και κατώτερων εθνών και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα του εθνικισμού και του εθνοφυλετισμού εμφανίζεται ως ένας «ημικεκοιμημένος λέοντας» που εκδηλώνει τους τριγμούς των οδόντων του και επιβάλλει να είμαστε πιο συνετοί. Υπερασπίστηκε, με ιστορικά επιχειρήματα, τη στάση της Εκκλησίας στο Μακεδονικό, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται, όπως κάνουν ορισμένοι, με τη εθνικιστική στάση της Χρυσής Αυγής.

Χαιρετισμό έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπου ανέφερε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ταλαντεύθηκε στιγμή. Δεν πήγε με τους έξαλλους και εύκολους λεονταρισμούς, εξέφρασε το γνήσιο πατριωτικό αίσθημα. Και ο Σταύρος και το Ποτάμι είναι φορείς ενός γνήσιου πατριωτικού αισθήματος.

Παρέμβαση έκανε η μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο υποναύαρχος ε.α Στέλιος Φενέκος. Ο επίκουρος καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ Γιάννης Κωνσταντινίδης παρουσίασε τα ευρήματα κοινής γνώμης για την πατρίδα, το έθνος και τις συλλογικές ταυτότητες που διεξήγαγε η εταιρεία Prorata.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα