«Ποτέ δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα και τους αγώνες μας»

«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που έρχεται επίσημα στη χώρα μας ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

«Η επίσκεψη αυτή προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας Βρετανίας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Ποτέ δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα φιλίας που έχουμε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους». Ο ΠτΔ τόνισε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρξαν ανέκαθεν στενοί ενώ αναφέρθηκε και στους κοινούς αγώνες που έχει δώσει η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο στους δύο παγκόσμιους πολέμους, προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν «σημαντικό ρόλο και σήμερα».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα στον πρίγκιπα Κάρολο πως η επίσκεψή του είναι σημαντική καθώς είναι γνωστές οι ρίζες που έχει στην Ελλάδα, μέσα από τον πατέρα του. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη θα επακολουθήσουν κι άλλες.

Στη μακρά ιστορία των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος, σημειώνοντας ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επίσημη πρόσκληση που του έγινε να επισκεφτεί την Ελλάδα, την οποία όπως είπε είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ιδιωτικά. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλαξε και σημείωσε: «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε». Δήλωσε μάλιστα εξαιρετικά ευγνώμων για τη θερμή υποδοχή της ελληνικής πλευράς και γνωστοποίησε ότι έχει συναντήσει Έλληνες σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Τσίπρας: «Ορόσημο η επίσκεψη για τις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας»

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένως στο παρελθόν αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι η πρώτη φορά όμως που επισκέπτεστε τη χώρα επισήμως και πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που ένας μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα».

«Αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως σήμερα, αυτή την εποχή που και δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολύς σημαντικές προκλήσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποδοχή σας. Αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία η επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι – παρά του τι έχει συμβεί – στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη. Και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Διαβάστε επίσης