«Πού πήγαν €11 εκατ., κύριε Μπαμπινιώτη;»

Οι 750 εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα Αρσάκεια Σχολεία έχουν απολέσει την τελευταία τριετία συνολικώς περισσότερα από 11.000.000 ευρώ από τα εισοδήματά τους, αλλά δεν ξέρουν γιατί συνέβη αυτό! Ναι μεν αποδέχονται το αυτονόητο, την οικονομική κρίση δηλαδή, ωστόσο αναρωτιούνται πού έχουν καταλήξει τα λεφτά τους.

Κι αυτό γιατί η υπό τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, πρώην υπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Φ.Ε.), στην οποία υπάγονται τα Αρσάκεια, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά και μη πεπραγμένα της από το 2011.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σε ευρύτερο επίπεδο, εξάλλου, καταγγέλλονται στην «Α» από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλη Κουρουτό και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων πως έχουν εξάγει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που ψαλιδίζουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, όταν δεν τους αφήνουν απλήρωτους επί μήνες ή δεν τους στέλνουν στο ταμείο ανεργίας. Ταυτοχρόνως, η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της αφήνει υπαινιγμούς για ιδιοκτήτες τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε «διάφορες λίστες» που περιλαμβάνουν πρόσωπα που είτε φοροδιαφεύγουν είτε φοροαποφεύγουν.

Ασαφή στοιχεία

Η Φ.Ε. διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μετοχών, το οποίο είναι λογικό να έχει επηρεαστεί από τα απανωτά χαράτσια στην ακίνητη περιουσία κι από την πτώση τού Χρηματιστηρίου αντιστοίχως. Αναρωτιέται ευλόγως κανείς, ωστόσο, πώς είναι δυνατό η διοίκηση των σχολείων τής Φ.Ε., στα οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές, και μάλιστα μετά από θηριώδεις περικοπές, να κάνει λόγο στους εκπαιδευτικούς για «οικονομικό πρόβλημα». Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως κάποιοι εκπαιδευτικοί πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι με το ενιαίο μισθολόγιο και κάποιοι άλλοι ως ιδιωτικοί στο πλαίσιο του δόγματος «είμαστε δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας αναλόγως του τί μας συμφέρει».

Από τον Ιούλιο του 2010, όταν η διοίκηση της Φ.Ε. ξεκίνησε τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών της, τα οικονομικά και μη δεδομένα που έχει κατά καιρούς επικαλεστεί ήταν ασαφή κι αναφέρονταν πάντα προφορικώς, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Μεταξύ άλλων, η υπό τον κ. Μπαμπινιώτη διοίκηση της Φ.Ε. αρνείται να ενημερώσει: για τον αριθμό των μαθητών και των αντιστοίχων διδάκτρων καθ’ έτος για τα σχολικά έτη 2005-2006 μέχρι και το 2012-2013, καθώς και για το μέχρι τώρα χρονικό διάστημα του σχολικού έτους 2013-2014, για τα έσοδα από πάσης φύσης ενοίκια, για τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει, για τους ισολογισμούς από το 2005 μέχρι και σήμερα, καθώς και για την κίνηση των μετοχών της το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων, οι συνεχείς περικοπές αποδοχών των 750 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην αφαίρεση του συνολικού ποσού των 11.250.000 ευρώ από τις τσέπες τους (και περίπου 2 εκατ. ευρώ από το κράτος – ασφαλιστικά ταμεία). Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως στις περικοπές περιλαμβάνονται παράνομες (με βάση την εργατική νομοθεσία) αφαιρέσεις τμημάτων από τη νόμιμα καθορισμένη ατομική σύμβαση των εκπαιδευτικών, όπως των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος που ως επιχειρησιακή συνήθεια κατέβαλλε επί δεκαετίες η διοίκηση, κ.λπ.

Το υπουργείο Παιδείας πετά την «μπάλα» στην εξέδρα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε κανένα νόμιμο έλεγχο στη Φ.Ε. παρά τα έγγραφα αιτήματα, από το 2011, της ΟΙΕΛΕ, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο τα σχολεία αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εάν είναι δικαιολογημένη η περικοπή αποδοχών των εκπαιδευτικών με το πρόσχημα της κρίσης, κι εάν τίθεται ζήτημα κακοδιαχείρισης των πόρων τους. Σε εξηγήσεις που δίνουν στην «Α» αρμόδιες πηγές του, πετούν την «μπάλα» στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, τα οποία θεωρούν αρμόδια όσον αφορά το σκέλος των οικονομικών δραστηριοτήτων τής Φ..Ε.: «Ασχολούμαστε μόνο με το πρόγραμμα σπουδών και γενικότερα με εκπαιδευτικά ζητήματα της Εταιρίας», προσθέτουν.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Καθηγητών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έχει προτείνει στον κ. Μπαμπινιώτη να υπάρξει γραπτή συμφωνία με βάση την οποία με τον πρώτο θετικό ισολογισμό να επιστρέφονται κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς τα χρηματικά ποσά που τους περικόπηκαν από τον μισθό και τα επιδόματά τους. «Ζητούμε σαφή ενημέρωση. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο μέσο», προειδοποιεί στην «Α» η Αρχοντούλα Σαββιδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Φ.Ε.

Φ.Ε.: «Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα στοιχεία των ισολογισμών»

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ο παλαιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1836 και είναι κοινωφελές εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σημειώνεται πως με το ίδιο καθεστώς λειτουργούν τα Κολλέγια Αθηνών και Αγίας Παρασκευής. Διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων, οι οποίοι είναι πρόσωπα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες και στη διοίκηση της χώρας.

Ο διευθυντής των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε., Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, υποστηρίζει στην «Α» πως μολονότι η Εταιρεία δεν υποχρεούται στη δημοσίευση ισολογισμού, τα οικονομικά της στοιχεία ανακοινώνονται και δίνονται στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των εταίρων. Ο ίδιος προσθέτει, μάλιστα, πως αντίτυπα των σχετικών οικονομικών στοιχείων έχουν δοθεί και στους Συλλόγους των Εργαζομένων τής Φ.Ε. Η «Α» σημειώνει, πάντως, πως οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσει πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στους ισολογισμούς.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα