Πού το πάει ο Ευκλείδης;

«Εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «σκληρός διαπραγματευτής» κατά τον Σόιμπλε, γρίφος για τους συντρόφους του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γράφει ιστορία ξεχωρίζοντας από το κυβερνητικό σύνολο και μπερδεύοντας φίλους και εχθρούς που αναρωτιόνται «που το πάει;».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σαστισμένα τα μέλη της Πρωτοβουλίας +53 παρακολουθούν τα έργα και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Την ώρα που κάποιοι τον θέλουν στο περιθώριο της κυβέρνησης και σε δυσμένεια, επί της ουσίας κερδίζει πολιτικό έδαφος, αποσπά θετικά σχόλια –αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι– από τον Γερμανό ΥΠ.ΟΙΚ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική.

«Μας έχει αφήσει άφωνους. Υπερασπίζεται με σθένος τις κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα μετά την απόφαση του Eurogroup μας λέει ότι είναι μια καλή απόφαση ενώ εμείς εκφράζουμε ανησυχία. Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει» σημειώνει βουλευτής της κυβέρνησης και μέλος των «53».

Κόντρα στα πανηγύρια του Μαξίμου
Ο άνθρωπος που παρέλαβε την σκυτάλη από τον επικοινωνιακή Γιάνη Βαρουφάκη για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, ο άνθρωπος που φέρεται να έχει αποκαταστήσει την φήμη της χώρας σε επίπεδο Βρυξελλών βρίσκεται συχνά στο πολιτική επικαιρότητα όχι μόνο λόγο της θέσης του αλλά κυρίως λόγω των δηλώσεών του. Αμέσως μετά το χρυσό κατά πολλούς Εurogroup εκείνος ψυχρά σχολίασε πως «είναι αυτή η αποσαφήνιση που αξίζει στον ελληνικό λαό μετά από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και τις θυσίες που έχουν κάνει; Ίσως όχι. Αλλά αναγνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε το τέλειο να είναι εχθρός του καλού».

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο υπουργός με τη σιωπή του είχε δείξει τη συντριπτική ήττα της χώρας, ενώ οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πανηγύριζαν. Ήταν τότε που η ελληνική πλευρά συμφώνησε στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έγραφαν για τον πολιτικό θάνατο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να απαντήσει χρησιμοποιώντας τη φράση του Μαρκ Τουέιν: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές».

Τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τη δική του ακύρωση, μιας και νωρίτερα είχε κάνει σαφές πως δεν μπορεί να γίνει προνομοθέτηση μέτρων και από την άλλη, λένε από τους «53», είχε μόλις αντιληφθεί ότι θα ήταν εκείνος που θα υπέγραφε την… τιμωρία της κυβέρνησης δια της μείωσης του αφορολόγητου όπου θα έπληττε κυρίως τους χαμηλόμισθους.

Μάλιστα υποστηρίζουν πως ο ίδιος είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό το θέμα να αποτυπωθεί επικοινωνιακά στην πλήρη και ορθή του διάσταση σε αντίθεση με το πανηγυρικό κλίμα που είχε επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η επιμονή του μάλιστα τον έφερε σε κόντρα τόσο με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και με τον Νίκο Παππά.

Το πιο ισχυρό «χαρτί» της κυβέρνησης στο εξωτερικό

Η αλήθεια είναι ότι την παραπάνω κόντρα ο Τσακαλώτος τη «σήκωσε» όντας σε θέση ισχύος. Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι το πιο ισχυρό χαρτί που διαθέτουν για την εκπροσώπησή της στο εξωτερικό. Είναι εκείνος που ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο από τον άκρως αμφιλεγόμενο Γιάνη Βαρουφάκη, σε μια περίοδο που η άλλη πλευρά δημόσια δήλωνε πως δεν υπήρχε εμπιστοσύνη, για να καταφέρει εν τέλει να αποσπάσει θετική δήλωση από τον στριφνό ομόλογό του. Επιπλέον φροντίζει να ρίχνει τους τόνους σε κάθε δοθείσα ευκαιρία:

«Έχουν γραφτεί πολλά και γράφονται ακόμα περισσότερα όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις. Τις περισσότερες φορές οι διαφωνίες επινοούνται και υπηρετούν πολιτικά σχέδια των αντιπάλων μας, εδώ και στο εξωτερικό, σε άλλες προσθέτουν σασπένς στα κυριακάτικά φύλλα: ο πρωθυπουργός που πλακώνεται με τον υπουργό Οικονομικών είναι μια είδηση που πουλάει, όσο και οι ταινίες με τον καλό και τον κακό.

»Έχουμε πει πολλές φορές, τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός, ότι η διαπραγματευτική μας στρατηγική είναι μια συλλογική υπόθεση, μια συλλογική βούληση που υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από το πόστο του. Για την επιθυμία μου σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού σας λέω ότι δεν έχω ερωτευθεί την καρέκλα μου ούτε αισθάνομαι ιδιοκτήτης του υπουργείου που υπηρετώ και μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, την κυβέρνηση, το πανεπιστήμιο. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνώ με το πολιτικό πρόγραμμα που καλούμαι να υπηρετήσω» απάντησε ο ίδιος σχετικά σε συνέντευξή του, τονίζοντας έμμεσα πως συμφωνεί με το πολιτικό πρόγραμμα. Και το ερώτημα παραμένει: γιατί;

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι διαχωρίζει την θέση του και αυτό σώζει την τιμή μας. Κάθε φορά που στο Μαξίμου ξεκινούν γλέντια, εκείνος επιλέγει να απαντά ρεαλιστικά. Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να απαντήσει γιατί υποστηρίζει το πρόγραμμα. Τι βλέπει που δεν το λέει. Τι μπορεί να περιμένει αν περιμένει κάτι ή αν απλά αρνείται να αποδεχθεί την ήττα μας» απαντά ο συνομιλητής μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα