Πουλάει για να ζήσει

Κακά τα ψέματα, η πρόταση για την πώληση του Φιγκερόα από τη Χόνορ Νταρούλ Τακζίμ βάσει δεδομένων ήταν σούπερ. Άσχετα με το πώς ξεκίνησε, ο Αργεντινός έφυγε από τον Παναθηναϊκό με κέρδος για τους «πράσινους» περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο προέρχεται από τις 800.000 ευρώ της παραχώρησης, συν τις 200 χιλιάδες που ήταν τα οφειλόμενα προς τον παίκτη.

Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Γιάννης Αναστασίου, πλέον, απέκτησαν μια καινούργια αποστολή. Ο μεν να βρει τον αντικαταστάτη του και ο δε να παίξει ακόμη τρία (συν το ένα παιχνίδι Κυπέλλου) ματς, με μείον έναν επιθετικό.

Η κατάσταση πράγματι είναι τέτοια στο «τριφύλλι», που αν ένας παίκτης φέρει πρόταση που ικανοποιεί τον ίδιο, θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις να φύγει. Το μόνο… όπλο του Παναθηναϊκού για να μη μείνει στα κρύα του λουτρού, είναι να πάρει κάποια χρήματα. Κι ας πάει στράφι ο σχεδιασμός, διοίκησης και τεχνικού επιτελείου. Κι αν δεν σας φτάνει η περίπτωση Φιγκερόα, σκεφτείτε στο πρόσφατο παρελθόν την περίπτωση του Χάρη Μαυρία. Ενώ είχε ετοιμάσει βαλίτσες για Αγγλία, η Σάντερλαντ έκανε πίσω. Αργότερα, και με την έναρξη των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού, θυμήθηκε ότι τον θέλει πάλι. Και οι διοικούντες το «τριφύλλι», ενώ είχαν πει ότι οι Ζέκα και Μαυρίας δεν πωλούνται, ζήτησαν παραπάνω χρήματα, έβαλαν… φιόγκο στον πιτσιρικά και τον έστειλαν πακέτο στην Αγγλία, με το χαμόγελο στα χείλη αφού πήραν και το κατιτίς παραπάνω. Κι αν τότε υπήρχε (λίγος) χρόνος για τον αντικαταστάτη, αφού ο παίκτης ήταν τραυματίας και ήδη είχε ψαχτεί ο Αναστασίου, τώρα η δουλειά πρέπει να γίνει εκ των έσω, μέχρι να έρθει αντικαταστάτης.

Μάλιστα, σε αυτή την υπόθεση, δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν για τον αντικαταστάτη του Φιγκερόα βάλει το χέρι στην τσέπη και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που έχει μεγάλη «καψούρα» στον Σισέ και θα το κάνει μετά χαράς, ακόμη όμως και για οποιονδήποτε άλλο του ζητηθεί ή πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία.

Επιστρέφοντας στα των πωλήσεων του Παναθηναϊκού, αξίζει να σημειωθεί ότι καλά τα χρήματα που έχουν βάλει στα ταμεία τους οι «πράσινοι», αλλά πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την αποδυνάμωση του ρόστερ και αν οι παίκτες έχουν αντικατασταθεί από άλλους, όπως καλείται τώρα να γίνει με την περίπτωση του Φιγκερόα. Θα πει κανείς, μπρος στα κάλλη (εξυγίανση), τι είναι ο πόνος (αποδυνάμωση). Στον πίνακα φαίνονται αναλυτικά περιπτώσεις παικτών που έφυγαν και ποιοι παίζουν τώρα στη θέση τους. 

ΠΑΙΚΤΗΣΟΜΑΔΑΠΟΣΟΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ
ΜαυρίαςΣάντερλαντ3.000.000 €Κλωναρίδης
ΚαρνέζηςΟυντινέζε1.000.000 €Καπίνο
ΦουρλάνοςΜπριζ350.000 €Λαγός
ΔώνηςΓιουβέντους300.000 €Μέντες
ΦιγκερόαΤακζίμ800.000 €;

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζουμε πιθανές συμφωνίες που έκανε ο Παναθηναϊκός για τα οφειλόμενα, που σίγουρα ξέρουμε ότι ισχύουν στις περιπτώσεις των Καρνέζη και Φιγκερόα. Πωλούνται, αλλά αντικαθίστανται. Τουλάχιστον έτσι μοιάζει. Και τα χρήματα πηγαίνουν σε… τρύπες, όπως θα γίνει και με τα λεφτά από την πώληση του Φιγκερόα, που θα διατεθούν για τα οφειλόμενα της μεταγραφής του Ατζαγκούν. Ήδη, οι Ντόλφινς έχουν ασκήσει πιέσεις στους «πράσινους» και αν δεν δουν το χρώμα του χρήματος, τότε θα προσφύγουν στη FIFA. Λογικά, όμως, οι δύο πλευρές δεν θα φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο, καθώς οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αναμένεται να δώσουν άμεσα το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ.

Προβληματίζουν οι τιμωρίες
Πέρα από τα αγωνιστικά και τις πωλήσεις, αξίζει να αναφερθούμε και στο «κακό» με τις τιμωρίες του Παναθηναϊκού που έχει παραγίνει. Εννοούμε ότι ακόμη κι αν… έχουν βάλει στο μάτι το «τριφύλλι», όπως υποστηρίζουν άπαντες στην ομάδα, καλό θα είναι να μη δίνουν και δικαιώματα. Ο κόσμος του, δηλαδή, να μην πηγαίνει στη Ριζούπολη και να διακόπτει το παιχνίδι για τρία λεπτά λόγω ρίψης αντικειμένων. Μετά, θα έχει «μεγαλύτερο» δικαίωμα να φωνάζει για την κλήση σε απολογία. Αντίστοιχα, ο Αναστασίου να μην πηγαίνει στους διαιτητές να τους λέει ότι θα έπρεπε να ντρέπονται, για να μπορεί αργότερα αν κληθεί σε απολογία να «φωνάξει». Γιατί, όταν δίνεις δικαιώματα, η απάντηση που θα λάβεις όταν διαμαρτυρηθείς θα είναι ότι «φταις και γι’ αυτό τιμωρείσαι».

Σε εξέλιξη η υπόθεση Γιαννακόπουλου
Στο μέτωπο της διοικητικής εμπλοκής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ, οι τελευταίες πληροφορίες προέκυψαν από το Δ.Σ. της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Αναμένεται ο οικονομικός έλεγχος και η παραλαβή από τον δικηγόρο του των σχετικών φακέλων, με τις εξελίξεις να αναμένονται μέχρι τη γενική συνέλευση. Ακόμη, έγινε γνωστό πως αν είναι να μπουν οι ξένοι επενδυτές, θα μπουν με ένα σοβαρό ποσό, ενώ θα προσθέσει σε αυτά τα χρήματα και ο Γιαννακόπουλος. Με λίγα λόγια, τα περισσότερα εξαρτώνται από το αν θα βάλουν λεφτά οι ξένοι επενδυτές. Και στη συνέχεια, οποιαδήποτε πρόταση κι αν έρθει, θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, που πλέον κατέχει το 76% των μετοχών.

Διαβάστε επίσης