Πούλιτζερ από τα… Lidl

Φουλ της… Novartis ήταν η δεύτερη φθινοπωρινή εβδομάδα, με τις διαδοχικές καταθέσεις των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη, αλλά και της κοινοβουλευτικής έκρηξης του Ανδρέα Λοβέρδου επ’ αφορμή της διαβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας για τις πρακτικές της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, με την οποία οι εισαγγελείς Διαφθοράς κρίνουν ότι προκύπτουν σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ επαρκείς ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Η «Α» είναι από τις λίγες –αν όχι η μοναδική– ελληνική εφημερίδα που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία της υπόθεσης που κατά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αλλά κατά πώς δείχνει η πλήρης ανεπάρκεια αποδεικτικού υλικού εξελίσσεται στη μεγαλύτερη σκευωρία που διέπραξαν πολιτικοί εναντίον των αντιπάλων τους. Προφανώς και τον τελικό λόγο έχει η Θέμιδα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει (σ.σ. αντιθέτως επιβάλλεται) τους λειτουργούς του Τύπου να κάνουν κι εκείνοι τη δουλειά τους σε επίπεδο διερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αυτό έκανε πάντα η «Α». Αυτό έκανε, παρεμπιπτόντως, και την περασμένη Παρασκευή, που σε ακόμη ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της με φόντο την υπόθεση Novartis αποκάλυψε ότι ο καταγγελλόμενος «Ρασπούτιν» της απελθούσας πλέον κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαγγελόπουλος, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών για ξέπλυμα! Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μας δημοσιοποίησε την πληροφορία-βόμβα ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει διατάξει έρευνα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με ερώτημα την ύπαρξη επιλήψιμων συναλλαγών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπταμε επίσης ότι έχει ήδη σταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες υπηρεσίες του εξωτερικού, προκειμένου να ξεψαχνίσουν οποιοδήποτε στοιχείο αφορά το μέχρι πρότινος πανίσχυρο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξηγούσαμε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας, επικαλούμενοι δικαστικούς κύκλους, η παραγγελία για τον έλεγχο σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου δόθηκε από στέλεχος της Αρχής ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, που έγινε δέκτης καταγγελιών, ορισμένες από τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου. Σε αυτές τις καταγγελίες γινόταν λόγος για «κύκλωμα», στο οποίο προΐστατο ο πρώην υπουργός και με το αζημίωτο αρχειοθετούσε υποθέσεις.

Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα της υφηλίου αυτό το ρεπορτάζ θα ήταν η πρώτη είδηση των ημερών, δεδομένων των δικαστικών, οικονομικών και πολιτικών προεκτάσεων που έχει η υπόθεση Novartis. Τέτοια χώρα όμως δεν είναι η Ελλάδα.

Γι’ αυτό και δεν έχει ανοίξει μύτη εδώ και επτά ημέρες. Και δεν μιλάμε για τη γνωστή πρακτική του δημοσιογραφικού σιναφιού μας να οικειοποιείται τη δουλειά άλλων μέσων αναπαράγοντας ειδήσεις χωρίς αναφορά στην πηγή τους. Μιλάμε για την πλήρη συσκότιση μιας είδησης-βόμβα που αν μη τι άλλο θα έπρεπε κάποιος είτε να τη διαψεύσει εφόσον δεν ήταν αληθινή είτε να μπει στον κόπο να τη διασταυρώσει. Σίγουρα, πάντως, όχι να την απαξιώσει, σκοπίμως ή μη, διά της σιωπής νεκροταφείου.

Δεν αποκλείεται οι κατά τα άλλα έγκυροι και έγκριτοι συνάδελφοι του δικαστικού ρεπορτάζ να έχουν γεμάτα τα συρτάρια τους από δημοσιογραφικά παράσημα και να τους πέφτει… ξέρα ν’ ασχοληθούν με «υποθεματίδια».

Ας είναι… Εμείς θα αρκεστούμε στην ψήφο εμπιστοσύνης των αναγνωστών μας, όπως αυτή προκύπτει από την αναγνωσιμότητα που είχε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, και ας κρατήσουν οι υπόλοιποι τα Πούλιτζερ από τα… Lidl – με όλο τον σεβασμό για τους ανθρώπους της πολυεθνικής λιανεμπορικής αλυσίδας.

 

Διαβάστε επίσης